Χιλιάδες Βλάχοι όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα γέμισαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου  2018 το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 1200 χορευτές, και πλήθος κόσμου . Υπολογίζεται  ότι  πάνω από  5000 άτομα   παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της…
Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων , καθώς   και της   Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας  κ.Μιχάλης  Μαγειρίας , αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν στην  διάρκεια  του  2017 με αποκορύφωμα αυτών τη διοργάνωση του 33ου Ανταμώματος που διεξήχθη στην Λάρισα .
Αναφέρθηκε  επίσης  στην ανάγκη  αντιμετώπισης  όλων αυτών που επιχειρούν με διάφορους τρόπους να εγείρουν μειονοτικά  ζητήματα  εις  βάρος των Βλάχων της Ελλάδος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων Ελλήνων  Βλάχων των Σκοπίων  και της Αλβανίας που συντάσσονται με την Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων    βράβευσε  ανθρώπους   με βλάχικη καταγωγή  για την προσφορά στην  τους στην επιστήμη και στον πολιτισμό  καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης .
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ,    ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος  Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γιάννης   Μπουτάρης  και οι δυο με Βλάχικη καταγωγή.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποτελεί το Δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του Βλαχόφωνου Ελληνισμού ,στο ιστορικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεώτερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, και η μεταλαμπάδευσή της στις νεώτερες γενεές.

https://www.youtube.com/watch?v=ZExdjLN1cL8

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!