Το μονοπάτι-καλντερίμι ξεκινάει λίγο πάνω από το χωριό. Σε μία στροφή του δρόμου υπάρχει ταμπέλα που μας ενημερώνει για την αρχή του μονοπατιού. Το μήκος του είναι 1,4 χιλιόμετρα και θα χρειαστούμε 20 λεπτά περίπου για να φτάσουμε στην ιστορική μονή. Εύκολο, χωρίς υψομετρικές, τραβερσάρει στη νότια πλευρά της ράχης από τα Κριθάρια. Το μονοπάτι έχει μοναδική θέα στο Ματσουκιώτικο ρέμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω καθώς και στο…
γεφύρι του Σταφυλά. Επίσης έχουμε οπτική επαφή με την ψηλότερη κορυφή της περιοχής Κακαρδίτσα στα ανατολικά, ενώ δυτικά βλέπουμε μέρος της χαράδρας του Καλαρύτικου και τον ορεινό όγκο του Τόμαρου. Το μονοπάτι συνεχίζει από τη μονή προς το ρέμα Καρλίμπου (Πύλη Παραδείσου) και τους Καλαρύτες.
Λίγα λόγια για τη μονή Βύλιζας: Η μονή είναι χτισμένη στα 970 υψόμετρο σε σημείο εξαιρετικής θέας στις χαράδρες της περιοχής, τους Καλαρύτες και τη μονή Κηπίνας. Η ετοιμολογία της λέξης προέρχεται από τη λατινική λέξη vigilo που σημαίνει φυλάττω, αγρυπνώ. Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 11 αιώνα, η αρχαιότερη ωστόσο μαρτυρία έχει χρονολογία 1676. Ανακαινίστηκε το 1783 σύμφωνα με επιγραφή στην αψίδα του ιερού. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το 1981 ξεκίνησαν οι εργασίες με σκοπό την ανάπλαση του χώρου και της δυνατότητας φιλοξενίας ατόμων.

http://canyoning-caving.blogspot.gr/

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!