Αντιδράσεις στη Δωδώνη για το ενδεχόμενο κατασκευής Χ.Υ.Τ.Υ.

Στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση και των υπόλοιπων ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) της Ηπείρου θα πρέπει να κινηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι νέοι Δήμαρχοι, τη στιγμή που τα τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καραδοκούν.Παράλληλα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα αιρετοί και άλλοι Φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για την περιοχή που θα κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με επικρατέστερο σενάριο να είναι ο Δήμος Δωδώνης.Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και των 8 δημάρχων το ερχόμενο Σάββατο, 15 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Γραφείο Προέδρου της ΔΕΥΑΙ.«Θεωρώ, ότι όλοι οι δήμαρχοι με την έναρξη της λειτουργίας του «Καλλικράτη» πρέπει να έχουμε μια πρώτη συνάντηση εργασίας» σημείωσε χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΡΟΥΤΗ

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε στη θητεία του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα και πλέον ανάβει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται, ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 7,78 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου». Τελικός δικαιούχος είναι η ΔΕΥΑΙ.Να σημειωθεί ακόμη, ότι η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά, χωρίς έτσι να παρεμποδίζεται η λειτουργία της χωματερής, που θα σταματήσει, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων στο Ελληνικό.«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έρχεται να απαντήσει σ’ ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τα προβλήματα που συνάντησε το έργο ανήκουν πλέον στο παρελθόν και στο εξής δεν θα υπάρξει καμία χρονοτριβή στην εκτέλεσή του» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Φιλ. Φίλιος.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΔΑ
Κανείς όμως αιρετός στην Ήπειρο δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί, αφού το 2011 θεωρείται χρονιά – ορόσημο στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Και αυτό, γιατί ο πέλεκυς από την Κομισιόν θα είναι ιδιαίτερα… βαρύς.Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίπεδο αποκατάστασης των χωματερών στην Ήπειρο έχει φθάσει το 80% περίπου. Στα Γιάννενα αποκαταστάθηκαν 113 από τους 127 έως τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ οι άλλοι ήταν σε διαδικασία αποκατάστασης.Στην Θεσπρωτία, την Άρτα και την Πρέβεζα από τους 115 συνολικά ΧΑΔΑ μένουν να αποκατασταθούν περίπου 35. Συνολικά, από τους 266 ΧΑΔΑ που υπήρχαν πριν λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, αποκαταστάθηκαν περίπου οι 210, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια, για να αποκατασταθούν όλοι.Ο λόγος είναι απλός. «Σε μια εποχή τόσο δύσκολη οικονομικά, τόσο για τους Δήμους, όσο και για την κεντρική εξουσία, δεν περισσεύουν χρήματα για πρόστιμα. Θα έπρεπε αυτά τα θέματα, όπως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ να μας είχαν απασχολήσει πολλά χρόνια πριν, αλλά φαίνεται, πως είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής» σημειώνουν δήμαρχοι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΥΤΥ
Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από κατοίκους του νέου Δήμου Δωδώνης για το σενάριο να γίνει εκεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Ηπείρου. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τονίζουν, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ο ΧΥΤΥ δίπλα στα αρχαία μνημεία της περιοχής και πολύ περισσότερο, όταν εκεί υπάρχει το αρχαίο θέατρο, για το οποίο καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια αναστήλωσης.Σύμφωνα με τη μελέτη χωροθέτησης, το σημείο στο οποίο θα γίνει ο ΧΥΤΥ Ηπείρου θα πρέπει να είναι κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως η Ιόνια και η Εγνατία. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 20 Ιανουαρίου και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις, αν τελικά επιλεγεί ο Δήμος Δωδώνης για να φιλοξενήσει το έργο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη έως το Δεκέμβριο, στη χώρα λειτουργούσαν περίπου 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι περισσότερες στην Πελοπόννησο. Η Κομισιόν είχε αποστείλει στις αρχές Νοέμβρη νέα προειδοποιητική επιστολή, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση. «Δίνονται συνεχείς παρατάσεις από το 2006. Μπορεί και πάλι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι στο τέλος το πρόστιμο θα έρθει» είπε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός.Υπενθυμίζεται, ότι τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες. Γι’ αυτό κύριοι δήμαρχοι γρηγορείτε…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!