Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολή Ιωαννίνων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας συμμετείχε η Μερόπη Τζούφη, αποδίδοντας φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό της, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως:

Σήμερα αντιστεκόμαστε στη λήθη και στη λησμονιά του παρελθόντος. Τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και …απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

1.5 εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν κυνηγημένοι και εξαθλιωμένοι. Παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Καλλιέργησαν τη γη, έδωσαν ζωή σε άγονες εκτάσεις, πρωταγωνίστησαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και συνέβαλαν στην εποποιία του 1940 και έπειτα στην Εθνική Αντίσταση.

Με απόλυτο σεβασμό στην τραγωδία και τις θυσίες του Μικρασιατικού ελληνισμού και συναισθανόμενοι την ιστορική ευθύνη, εκφράζουμε τη στήριξή μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διεθνή προβολή της ιστορικής αλήθειας. Παράλληλα μεταφέρουμε ένα σαφές μήνυμα· η αγνόηση παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει τον κόσμο σε νέες τερατώδεις καταστροφές.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!