Νέο πακέτο στήριξης μελετά η Ευρ. Ένωση για την ανάπτυξη Περιφερειών της Ν.Α. Ευρώπης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75%

Και στη μετά ΕΣΠΑ εποχή θα πρέπει να κοιτούν οι νέοι αιρετοί στην Ήπειρο, αν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για σημαντικά έργα. Σε δυο χρόνια τελειώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πολλά έργα και παρεμβάσεις θα μείνουν ανολοκλήρωτα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εντάξεις. Αν και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι η απορρόφησή του ΕΣΠΑ υπερέβη τα όρια του Μνημονίου για φέτος, σε πολλές περιπτώσεις το κράτος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα από το πρόγραμμα.Ωστόσο, σημαντική ευκαιρία για την Ήπειρο είναι η συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για Περιφέρειες που δεν έχουν πιάσει το στόχο σύγκλισης με τις υπόλοιπες. Μέσα σε αυτές είναι και η Ήπειρος μαζί με άλλες 7 Ελληνικές (από τις 13 συνολικά στη χώρα), κάτι που φανερώνει, ότι η χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα θα συνεχιστεί και μετά το 2013.

ΑΝΑΣΑ…
Κάτι τέτοιο, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αφού θα μπορούν να εντάξουν μεγάλα έργα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.Με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ψαλιδίζεται σημαντικά και τα οικονομικά των Δήμων να μην αντέχουν μεγαλεπήβολα έργα, το νέο πρόγραμμα, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι το σημαντικότερο «εργαλείο» ανάπτυξης.Εξάλλου, η Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία κεντρική θέση έχει η Ήπειρος, αποτελεί στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιθυμεί την σύγκλισή σε όλα τα επίπεδα με άλλες Περιφέρειες της Ένωσης.«Είναι μια ευκαιρία που, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα πρέπει οι τοπικές αρχές στην Ήπειρο να την αρπάξουν από τα μαλλιά» λένε πηγές. Μάλιστα, υπογραμμίζουν, ότι εν μέσω κρίσης για την χώρα και ενώ η Κυβέρνηση δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την μεγαλύτερη απελευθέρωση πόρων, η ανάσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ζωτική, αρκεί να την εκμεταλλευθούν κατάλληλα.

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ…

Βασικό κριτήριο για το πού θα πάνε τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι το επίπεδο σύγκλισης που έχουν επιτύχει οι ελληνικές περιφέρειες, το οποίο μετριέται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε περιοχής.Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα το 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και όσες Περιφέρειες το έχουν επιτύχει τίθενται εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.Όπως ανέφερε η «Καθημερινή», οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Σημειώνεται, ότι η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ έγινε με βάση, ότι οκτώ περιφέρειες υπολείπονταν του 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη. Πρόκειται για περιοχές του «Στόχου 1», δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Hπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, που απορροφούν, όπως φαίνεται από τη χρηματοδοτική κατανομή, τον κύριο όγκο των κοινοτικών κονδυλίων.Περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Αττική, αν και παρέμειναν στον «Στόχο 1», χρηματοδοτούνται με χαμηλότερα κονδύλια, μιας και έχουν υπερβεί το όριο του 75%, ενώ Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο ανήκουν στον «Στόχο 2» και χρηματοδοτούνται μόνο για συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έρευνα.

ΤΟ ΕΤΟΣ ΒΑΣΗΣ

Κρίσιμο θέμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι και το έτος αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για να μετρηθεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.Η προοπτική να τεθεί το 2007 δεν κερδίζει έδαφος. Και αυτό γιατί λόγω της κρίσης, το βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών και στην Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ πεσμένη είναι και η ανταγωνιστικότητα πολλών ελληνικών περιφερειών.

ΤΟ ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ, όμως, εξακολουθεί να είναι σημαντική ευκαιρία για την Ήπειρο. Για την ακρίβεια, ειδικά για το 2011 και το 2012 θα είναι η μόνη ευκαιρία ανάπτυξης.Αν και κινείται αργά, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, πολλές επενδύσεις έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ οι νέοι αιρετοί θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για να εντάξουν έργα. «Είναι πλέον το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο» λένε δήμαρχοι.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία πριν από την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής μπήκε χθες ο Αναπτυξιακός Νόμος. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε το Νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής και η Κυβέρνηση στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι και αύριο Τετάρτη, για να μπει στην Ολομέλεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι αρκετά δυσκίνητος, αφού οι πρώτες επενδύσεις θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο!Πολλές Οργανώσεις και Ομοσπονδίες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νέο Νόμο και ζητούν επιτακτικά να αλλάξουν κάποιες ρυθμίσεις, όμως μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!