ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΝΕ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε νέο αδιέξοδο βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών με το θέμα των «συμβασιούχων χωρίς συμβάσεις», που τείνει να γίνει πλέον το υπ’ αριθμό ένα κοινωνικό πρόβλημα της πόλης.Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι μετά το τέλος της τετράωρης συνεδρίασης της Πέμπτης με μοναδικό θέμα αυτό των συμβασιούχων, έξω από το δημαρχείο εργαζόμενοι ήρθαν στα χέρια με δημοτικούς συμβούλους, ενώ προπηλακίστηκαν και δημοσιογράφοι.Η αίθουσα ήταν γεμάτη από νωρίς, με πάνω από 150 ανθρώπους (αριθμός στον οποίο υπολογίζονται οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ), οι οποίοι έμελλαν να παρακολουθήσουν ένα κανονικό θέατρο του παραλόγου. Από τη μια, η νέα δημοτική αρχή να υποστηρίζει και να παρουσιάζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι ουσιαστικά… δεν προσλήφθηκαν στην ΑΔΕΙ ή τουλάχιστον η διοίκηση της επιχείρησης δεν τους ανανέωσε ποτέ με νόμιμο τρόπο τις συμβάσεις. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε με κάθε τρόπο ότι οι συμβάσεις όχι μόνο ήταν νόμιμες, αλλά και ότι (εν σειρά) κακώς γνωμάτευσε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου για τις συμβάσεις, ότι απαγορεύτηκε παράνομα στους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους και ότι οι έχουν γίνει αορίστου χρόνου, παρότι δεν υπάρχει πουθενά αυτή η απόφαση, σε φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης. Επίσης, οι αριστερές παρατάξεις πήραν το μέρος των εργαζόμενων ζητώντας να μονιμοποιηθούν και να πάρει άμεσα τέτοια απόφαση το προχθεσινό συμβούλιο.Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η πρόταση που υπερψηφίστηκε ήταν αυτή του δημάρχου, να συσταθεί δηλαδή επιτροπή από μέλη των παρατάξεωνμε συμμετοχή των εργαζόμενων, που θα εξετάσει τους φακέλους των συμβασιούχων και θα στείλει τις συμβάσεις για έγκριση στην περιφέρεια και το ΑΣΕΠ, ώστε να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ και να προσληφθούν, νόμιμα πλέον.Η αντιπρόταση ήρθε από τη ΔΡΑΣΥ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ζήτησαν να επιστρέψουν από χθες στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι, να πάρουν τα δεδουλευμένα και να μονιμοποιηθούν. Στην πρόταση «προσχώρησε» και η παράταξη Γκόντα με την υποσημείωση ότι «οι συμβασιούχοι έγιναν νόμιμα αορίστου χρόνου». Στην ομιλία του ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Δημήτρης Νάστος, είπε μεταξύ άλλων ότι «εάν οι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις, τότε να πάνε στις δουλειές τους».

Τα ανφέρ και τα παράλογα
Οι εργαζόμενοι όμως, έχουν άλλα προβλήματα. Ότι αρκετοί από αυτούς, «ημέτεροι» και μη, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Μασσαλάς τόνισαν ότι η πολιτική συμπαράσταση είναι δεδομένη, αλλά ότι οι συμβάσεις δεν μπορούν να ανανεωθούν αυτόματα.Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος προέβη σε ανφέρ διερωτώμενος ρητορικά «εγώ τη γκάστρωσα;» για την περίπτωση εγκύου εργαζόμενης στη ΔΕΥΑΙ η οποία δεν μπορούσε να πάρει άδεια κύησης γιατί δεν έβρισκε πουθενά τον κ. Τσάγκα, ευθύνη που αποδόθηκε στον κ. Φίλιο από την αντιπολίτευση. Το παράλογο συνεχίστηκε όμως, καθώς όλοι οι σύμβουλοι αναγνώρισαν ότι οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι στις θέσεις τους. Πρωταγωνιστές του παραλογισμού όμως ήταν οι κ.κ. Τσάγκας και Γκόντας, ειδικά ο δεύτερος όταν είπε «εάν υπάρχουν όντως υπάλληλοι που δεν ήταν στις θέσεις τους, συμφωνώ να φύγουν», μετά από οκτώ χρόνια δημαρχίας του. Ο κ. Τσάγκας από την άλλη, διατεινόταν ότι κανείς δεν είναι αρμοδιότερος της ΑΔΕΙ να κρίνει εάν θα δουλέψουν ή όχι οι εργαζόμενοι, αλλά έλεγε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου «για να διευκολύνει τη δημοτική αρχή». Διαμαρτυρόταν ωστόσο γιατί τα γραφεία της ΑΔΕΙ κλειδώθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή στις 9 Ιανουαρίου «και δεν μπορούσε να πάρει κάποια έγγραφα και κάποια χρήματα που είχε στο συρτάρι του»! Το κλείδωμα, σύμφωνα με τον κ. Φίλιο έγινε «για να προστατευτούν τα αρχεία της επιχείρησης.

117 ευρώ σε 7 λογαριασμούς
Ο κ. Γκόντας βρέθηκε «στη γωνία» όταν ο δήμαρχος ανέγνωσε τα χρέη της ΑΔΕΙ και τις καταθέσεις της: Σε επτά λογαριασμούς τραπεζών, η εταιρία είχε το… αστρονομικό ποσό των 117 ευρώ στις 27 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, οφείλει 1,9 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που τους οφείλει και τρία μηνιάτικα, ενώ οι οφειλές φτάνουν συνολικά τα 3 εκ. ευρώ.

Επεισόδια εκτός

Μόλις τελείωσε η συνεδρίαση, λίγο μετά τις 12 το βράδυ, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να φωνάζουν κατά των συμβούλων της πλειοψηφίας για την απόφασή τους. Βγαίνοντας έξω από το δημαρχείο έλεγαν «αύριο θα ‘ρθούμε με διπλή αλυσίδα» και συγκεντρώθηκαν στην εξώπορτα. Το κοινό ήταν μικτό, όχι μόνο δηλαδή άνθρωποι που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ του συλλόγου εργαζόμενων και οι οποίοι ήταν εκείνοι που στήριξαν τον κ. Τσάγκα μέχρι τώρα. Κάποιοι από αυτούς ωστόσο πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια, όταν αντάλλαξε μαζί τους έντονες εκφράσεις ο σύμβουλος Γιάννης Σκοπούλης. Από τους προπηλακισμούς δεν γλίτωσαν και δημοσιογράφοι στους οποίους οι συγκεντρωμένοι καταλόγισαν «ευθυγράμμιση» με τη δημοτική αρχή στο θέμα των συμβασιούχων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!