Ολοταχώς προχωράνε οι εργασίες αποπεράτωσης του Μουσείου Οίνου & Αμπέλου της Ηπείρου που κατασκευάζεται στο Δήμο Κόνιτσας, στα πλαίσια του έργου “Διασυνοριακό Δίκτυο για την προώθηση των Οινικών Προϊόντων” (WINΕ-NET), το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό
Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία, 2007 – 2013.Στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου στην Κάτω Κόνιτσα (στο παλιό Μορφωτικό Κέντρο), το οποίο διαμορφώνεται σε ένα υψηλών προδιαγραφών μουσείο, που σχετίζεται με τον οινικό τουρισμό και την ανάπτυξη της οινικής καλλιέργειας στην Κόνιτσα.Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η κατασκευή πρότυπου αμπελώνα, σε έκταση που παραχώρησε το Δασαρχείο Κόνιτσας. Ο αμπελώνας έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και σύντομα θα γίνει η φύτευσή ου.Παραδοσιακά η περιοχή της Κόνιτσας -ιδιαίτερα τα χωριά- παρήγαγε κρασί και τσίπουρο,τα οποία, παλιότερα, αντάλλασσαν οι κάτοικοι με σιτηρά από τη Δ. Μακεδονία και λάδι από τη Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Η φυλλοξήρα, της δεκαετίας του ΄60, κατέστρεψε τις καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει άνθηση της αμπελοκαλλιέργειας και της καλλιέργειας του σταφυλιού με τη μορφή κληματαριάς ή των κλημάτων περιμετρικά των χωραφιών.Το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία, 2007-2013, ενώνει το Δήμο Κόνιτσας με τις πόλεις Γκουανιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Ιταλίας για την ανάπτυξη της οινικής καλλιέργειας και του οινικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι στις πόλεις Γκουανιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Περιφερείας, του Σαλέντο της Ιταλίας, η παραγωγή αμπελουργικών -οινικών προϊόντων άνοιξε τον δρόμο για οινοτουριστικές δομές.Μεταξύ των
φορέων των τριών πόλεων υπήρξαν και υπάρχουν επαφές και επισκέψεις για ανταλλαγή  εχνογνωσίας και εμπειριών, με στόχο να δημιουργηθεί μία “πολιτιστική ένωση” για το τουριστικό κοινό του κρασιού και των άλλων προϊόντων του αμπελώνα. Έγιναν επίσης επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες τόσο στο Δήμο Κόνιτσας, με θέμα “Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός”, όσο και στις συνεργαζόμενες πόλεις της Ιταλίας.Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην αναζήτηση και αναπαραγωγή ξεχασμένων ποικιλιών σταφυλιού της Ηπείρου. Σύμφωνα με τον κ. Μάνη, υπεύθυνο του προγράμματος, “η Ήπειρος είχε δικές της, ξεχασμένες πλέον, εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού, τις οποίες θα αναζητήσουμε σε όλες τις περιοχές της, με σκοπό να τις διατηρήσουμε και να τις αναπαραγάγουμε” και συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τριήμερες στοχευμένες προβολές για την προώθηση των προϊόντων.Τέλος, η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μια ευκαιρία ώθησης στον τομέα της αμπελουργίας, στη γαστρονομία του κρασιού, στη δημιουργία κουλτούρας μεταξύ των τοπικών προϊόντων, αλλά είναι και ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη και προβολή της περιοχής και της Ηπείρου γενικότερα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!