Άμεση αλλαγή πολιτικής για τη στήριξη της Ηπείρου και την αντιμετώπιση της ανεργίας ζητά ο δήμαρχος Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ – Στήριξη της παραγωγής ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Σε φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας και την τέταρτη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύουν την Περιφέρεια Ηπείρου τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είδαν το φως της δημοσιότητας.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ηπείρου παρουσιάζει μείωση 8% σε σχέση με το 2010, όταν ο μέσος όρος της χώρας συνολικά αγγίζει το 5,9%.Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Ηπείρου το κατακεφαλήν ΑΕΠ φτάνει στις 12.957 ευρώ όταν το 2010 ανέρχονταν σε 14.554, δηλαδή κατά 1957 ευρώ περισσότερα.Την ανάγκη σύγκρισης των στοιχείων που δείχνουν την μείωση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου με την ύφεση των τελευταίων ετών, προκειμένου να εξαχθούν ορθά συμπεράσματα, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Επεσήμανε ότι οι αριθμοί δείχνουν μία άσχημη κατάσταση, ωστόσο κάποιος θα πρέπει να δει όλες τις παραμέτρους συνδυαστικά και σ’ αυτές τις παραμέτρους εντάσσεται η μεγάλη ύφεση της τελευταίας 5ετίας και η ανεργία.

Αλλαγή πολιτικής ζητά ο Φ. Φίλιος
Ως επιβεβαίωση της πραγματικότητας που ζουν οι Ηπειρώτες αναδεικνύει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δήμαρχος Φ. Φίλιος, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση τονίζει την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.«Δυστυχώς με τον πιο επίσημο τρόπο αποδεικνύεται αυτό που καταγράφαμε όσοι ζούμε στην περιοχή μέχρι σήμερα. Την τελευταία τριετία η Ήπειρος γίνεται κάθε μέρα και φτωχότερη, οι Ηπειρώτες εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο.Τα οικονομικά μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο και τις πολιτικές της κυβέρνησης δεν αποδίδουν. Αντίθετα, επιδεινώνουν την
κατάσταση και οδηγούν σε αδιέξοδο όλο και περισσότερους πολίτες.Επιβάλλεται άμεσα αλλαγή της πολιτικής αυτής. Χρειάζονται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα που χειμάζεται, μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Επιβάλλεται η στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και κάθε προσπάθειας εξωστρέφειας της περιοχής.Η Ήπειρος δεν αντέχει άλλη εξαθλίωση. Οι Ηπειρώτες δεν έχουν άλλα περιθώρια φτωχοποίησης.Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να το πράξει άμεσα. Και η αυτοδιοίκηση σε μια τέτοια κατεύθυνση θα είναι αρωγός.
Οι Δήμοι δεν έχουν άλλα περιθώρια ούτε να παρακολουθούν την συνεχώς φθίνουσα πορεία της περιοχής, ούτε να γίνονται μέρος αυτής».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο
Με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Φίλης επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του οικονομικού μοντέλου της Ηπείρου και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.Όπως τόνισε η Ήπειρος ήταν διαχρονικά αδικημένη στον τομέα των υποδομών κάτι που δεν της επέτρεψε να έχει βιομηχανική ανάπτυξη, παρά μόνο αύξηση και ενίσχυση του τομέα παροχής υπηρεσιών.«Η στροφή στον πρωτογενή τομέα και η σύνδεσή του με την μεταποίηση και τις εξαγωγές θα δημιουργήσει μία σταθερή παραγωγική βάση και ανάπτυξη. Γι’ αυτό απαιτούνται ευρύτατες συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα. Η λύση δεν έρχεται με ευχές, αλλά με πράξεις», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Το μνημόνιο η αιτία
Τις μνημονιακές πολιτικές «δείχνουν» για την θλιβερή πρωτιά της Ηπείρου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας σε κοινή τους δήλωση.«Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και τέταρτη σε όλη την Ευρώπη παρ όλα τα ευχολόγια της κυβέρνησης και των τοπικών της παραγόντων, οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη.Το «ξεπούλημα» της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, η πλήρης απαξίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, η μη δανειοδότηση των ηπειρωτικών επιχειρήσεων από τις Τράπεζες(που συνεχίζουν να χορηγούν ακόμη και προσωπικά δάνεια στους μεγαλοκαναλάρχες-εργολάβους των Αθηνών), η μη ολοκλήρωση των έργων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και το κάκιστο οδικό δίκτυο είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν την Περιφέρεια Ηπείρου στη παρακμή.Η μέση μείωση του ετήσιου εισοδήματος των Ηπειρωτών ήταν 1.132 ευρώ οδηγώντας τους ήδη φτωχούς συμπατριώτες στα 12.957 ευρώ το χρόνο.Αυτή τη «θλιβερή» πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρίζει σ όσους όλα αυτά τα «μνημονιακά» χρόνια υπηρέτησαν από κεντρικά ή τοπικά αξιώματα τις κυβερνητικές πολιτικές και υπόσχεται μαζί με τον Ηπειρώτικο λαό να τις ανατρέψουν», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!