Σε συμβολική κινητοποίηση στο Φυτώριο της Λαψίστας προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Επιτροπής του Μπλόκου Καλπακίου. Οι παραγωγοί εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους. Τους αγρότες «καίει» επίσης το ζήτημα των εκκρεμών αποζημιώσεων για την περιοχή της Λαψίστας, αφού όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, μέχρι στιγμής «δεν έχει δοθεί δραχμή».
Στο πλευρό των αγροτοπαραγωγών βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος,
Νίκο Εξαρχο, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους.
Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Εξαρχος, σημείωσε ότι το γεγονός πως οι αγρότες βρίσκονται πανελλαδικά στους δρόμους μέσα στο καλοκαίρι αποδεικνύει το μέγεθος και την οξύτητα των προβλημάτων. «Οι παραγωγοί βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ποτέ λόγω της ακρίβειας, των φόρων και του κόστους ενέργειας, ενώ οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, διώχνει τον αγρότη από τη γη και το βίος του», τόνισε. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα, την οικονομική αιμορραγία των αγροτών με τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, που αγγίζουν τα 12,1 δισ. ευρώ, και των τραπεζών με 4,5 δισ. ευρώ κέρδη.
Ο Ν. Εξαρχος εξήγησε ότι η νέα και η παλιά ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχουν ως απώτερο στόχο να ξεκληρίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκεντρώσουν τη γη σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Κλείνοντας, κάλεσε τους αγρότες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε «παλιούς ή νέους σωτήρες», αλλά να στηριχθούν στην οργάνωσή τους, παλεύοντας μαζί με τον υπόλοιπο λαό για τα δικά τους συμφέροντα.
Εντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της κινητοποίησης για την στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των αγροτικών συντάξεων, που απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και βρίσκονται κοντά στην σύνταξη. Συγκεκριμένα, οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ κατά τη συνταξιοδότησή τους καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά (έως 8.000?) για να εξαγοράσουν την περίοδο της «Πρόσθετης Ασφάλισης» (1988-1997) – η οποία τότε δεν ήταν υποχρεωτική – προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη, αλλιώς καταλήγουν με συντάξεις πείνας κάτω των 500-600?. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το ζήτημα, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή. Η κυβέρνηση επικαλούμενη τις δημοσιονομικές αντοχές χαρακτηρίζει «δίκαιη» και σύμφωνη με την «αρχή της ανταποδοτικότητας» την υποχρέωση εξαγοράς του χρόνου της Πρόσθετης Ασφάλισης, ενώ ισχυρίζεται ότι η ψηφιακή διαπίστωση των προϋποθέσεων εγγραφής για μια περίοδο πριν από 30 χρόνια είναι πλέον δύσκολη.
Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό την ερχόμενη Τετάρτη στη 1:30 μ.μ. για να απαιτήσουν λύση στα προβλήματα τους και με διεξαγωγή συνέλευσης την Πέμπτη στις 7:30 μμ στο δημαρχείο της Ελεούσας για να οργανώσουν την συνέχεια των κινητοποιήσεων τους και να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου στην ευρύτερη περιοχή της Ελεούσας, Λαψίστας και Κρύας.
Η Επιτροπή Μπλόκου Καλπακίου διεκδικεί:
· Άμεση καταβολή όλων των περσινών οφειλόμενων αποζημιώσεων χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες.
· Αποζημιώσεις στο 100% για τη ρύπανση και τη ζημιά στον κάμπο της Λαψίστας.
· Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στο 1 ευρώ και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα.
· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.