Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αναφερόμενη περίπτωση νοθευμένης φέτας από ελληνική εταιρεία όπως ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Αρχικά τονίζουν τις μεγάλες “μάχες” που έχει δώσει η χώρα μας για την προστασία του καθεστώτος της Ελληνικής φέτας, ως προϊόν Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο σημαίνει ότι κατασκευάζεται από συγκεκριμένα υλικά και με συγκεκριμένες διαδικασίες και ότι είναι εγγυημένο εντός της Ε.Ε.. Επιπλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες υπάρχει η προϋπόθεση ότι και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα – Κράτη Μέλη της ΕΕ, που εξάγεται η φέτα, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.

Όμως, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες, θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία εξάγει φέτα παρασκευάζοντάς τη, παρανόμως, από ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά από πρόβειο και κατσικίσιο. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εταιρεία είναι, μάλιστα, και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις σύμφωνα με στοιχεία αρμόδιου Γερμανικού φορέα, λειτουργούν εις βάρος της χώρας και ενισχύουν τα επιχειρήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούν το λευκό τυρί που παρασκευάζουν από αγελαδινό γάλα να το ονομάσουν φέτα. Κρίνεται, έτσι, απολύτως αναγκαίο να διαφυλαχθεί από κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας η Ελληνική ΠΟΠ φέτα, μέσω των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Ελληνικής Πολιτείας.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το πως θα αντιδράσει στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγελίας περί νοθείας, ώστε να γίνει αντιληπτό και από τις άλλες ομοειδείς εταιρείες ότι η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για τη φέτα είναι πρωταρχικός σκοπός. Επίσης ποιες θα είναι οι κυρώσεις και οι συνέπειες των επιχειρήσεων που υπονομεύουν τον “λευκό χρυσό” της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας και λειτουργούν επιζήμια για έναν ολόκληρο κλάδο, αλλά και για τη χώρα μας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!