Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και τα πορτοκάλια χυμοποίησης, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την περιοχή της Άρτας.

Αρχικά αναφέρουν ότι μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κλάδο μετά τα δημοσιεύματα για το αμφίβολο μέλλον στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας και συγκεκριμένα της βιομηχανικής τοµάτας, των πορτοκαλιών χυµοποίησης, των σπαραγγιών, των ζαχαρότευτλων, των συµπύρηνων ροδάκινων, της κορινθιακής σταφίδας, των καρπών µε κέλυφος και των µήλων. 

Και αυτό λόγω της αναποτελεσματικής προετοιμασίας και τεκμηρίωσης, κατά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027, από την πλευρά της Ελλάδας προς την Ε.Ε.. Μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν προς τα Κράτη-Μέλη υπογραμμίζουν ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να δίνονται με κριτήρια ποιότητας και κριτήρια παραγωγής, ενισχύοντας τα βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν την προχειρότητα, με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ως ανεπαρκείς τις εξηγήσεις των Κρατών-Μελών σχετικά με τις παρεμβάσεις για τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη. Με αποτέλεσμα εγχώρια αγροτικά προϊόντα, που το ύψος των επιδοτήσεων ανερχόταν στα 20 εκατ. ευρώ, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των ενισχύσεων, φέρνοντας τους παραγωγούς της χώρας μας σε απόγνωση, ιδιαίτερα αύτη τη περίοδο που το κόστος παραγωγής δέχεται συνεχόμενες αυξήσεις.

Όπως δηλώνει ο κ. Γκόκας αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Άρτας, που επί δύο συνεχή χρόνια έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, λόγω μη διάθεσης των προϊόντων ή διάθεσης σε εξευτελιστικές τιμές, πέραν της περυσινής ακαρπίας, λόγω του παγετού της Άνοιξης.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί ενίσχυση για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν σε μαρασμό και οι παραγωγοί θα έχουν προβλήματα επιβίωσης. Για τους λόγους αυτούς, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, για το σκεπτικό, με το οποίο δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς διάλογο και ενημέρωση με τους παραγωγούς, και εάν προτίθεται να γίνει τώρα αυτός ο διάλογος, έστω και καθυστερημένα, να αναθεωρήσει τη στάση του και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!