Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις πιο σκεπτικιστικές χώρες δήλωσαν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων στη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών.
Για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο στη Ρουμανία (56%), ακολουθούμενο από την Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (63%), την Ιταλία (64%) και την Πορτογαλία (65%).
Την ίδια στιγμή, το 9% του συνόλου “δεν γνωρίζει” πώς να κρίνει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 4% δηλώνει ότι “εξαρτάται” από την κατάσταση.
Το ένα τρίτο των Πολωνών πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την “αυτόματη απόλυση ανθρώπων
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ΤΝ στην εργασία, οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην ΕΕ πιστεύουν ότι ο ρόλος της θα πρέπει να περιορίζεται στη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων (67%) και όχι στην άμεση αξιολόγηση των επιδόσεων (36%), στην παρακολούθηση των εργαζομένων (31%) ή ακόμη και στην αυτόματη απόλυση ανθρώπων (16%) – αν και, ως προς αυτό, η Πολωνία (33%), η Ρουμανία (28%) και η Κύπρος (25%) εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.
Η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να φοβάται ότι τα ρομπότ θα τους “κλέψουν” τη δουλειά
Παρά τη σχετικά θετική στάση που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, το 66% φοβάται ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας. Μια ελαφρώς λιγότερο αρνητική αντίληψη, ωστόσο, σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν (72%).
Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους υποστηρίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να σημάνουν τοτέλος 83 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, οι τομείς που απειλούνται περισσότερο στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι οι υπηρεσίες τροφίμων, οι τέχνες και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία (73%) συμφωνεί ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό με τον οποίο μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Οι άνδρες και οι νεότερες γενιές είναι πιο άνετοι με την τεχνητή νοημοσύνη
Σε γενικές γραμμές, οι ερωτηθέντες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι οι πιο διατεθειμένοι να κρίνουν θετικά τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην εργασία τους (71%), σε σύγκριση με το 61% των ατόμων ηλικίας 55+.
Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά καταρτισμένους ώστε να χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην καθημερινή τους ζωή (73% έναντι 67%).