Για την εθελοντική στράτευση γυναικών που θα ξεκινήσει το 2026, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Από το 2026 η εθελοντική στράτευση γυναικών

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι από το 2026 θα ξεκινήσει η εθελοντική στράτευση γυναικών με τη δημιουργία μιας πιλοτικής μονάδας 100-150 εθελοντριών. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση των γυναικών με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το 17% των στελεχών μας είναι γυναίκες, ποσοστό που βρίσκεται στον παγκόσμιο μέσο όρο», δήλωσε, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η δημιουργία υποδομών και κουλτούρας ώστε οι γυναίκες να μπορούν να υπηρετούν ισότιμα δίπλα στους άνδρες.
Ο υπουργός τόνισε ότι το εγχείρημα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται, με τη δημιουργία ειδικού στρατοπέδου για την εκπαίδευση των εθελοντριών. «Οι γυναίκες έχουν να προσφέρουν πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις και ήδη το αποδεικνύουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο «Κένταυρος» και η νέα εποχή στην άμυνα

Αναφερόμενος στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία του συστήματος «Κένταυρος», του νέου anti-drone όπλου που παρουσιάστηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Το “Κένταυρος” δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα anti-drone παγκοσμίως, ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τα τουρκικά Bayraktar», ανέφερε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο κινητά εργοστάσια παραγωγής drones, τα «Κένταυρος» και «Υπερίων», που αποτελούν ελληνική καινοτομία και θα ενταχθούν σε όλες τις μεγάλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. «Σε λίγα χρόνια κάθε ελληνικός σχηματισμός θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και να προσαρμόζει drones στο πεδίο», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι ήδη δύο χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του «Κένταυρου».

Θέση για την Τουρκία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Safe

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Safe, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να συμμετέχει η Τουρκία, μια χώρα που εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ως εταίρο μια χώρα που απειλεί, κατέχει εδάφη και παραβιάζει διεθνές δίκαιο», είπε.
Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει ειλικρινείς σχέσεις με την Τουρκία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. «Κανείς δεν είναι εχθρός του τουρκικού λαού, αλλά οι σχέσεις δύο χωρών πρέπει να βασίζονται στη νομιμότητα και όχι στις απειλές», τόνισε.

ΠΗΓΗ: CNN Greece