• Γράφει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Καλοκαίρι του 2018, η παράταξη “Γιάννενα Τώρα” στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ασχολείται με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) και δια στόματος του πρώην δημοτικού συμβούλου της παράταξης, Κώστα Κυριαζή, εκτοξεύονται μερικές σοβαρές αλλά αστήρικτες καταγγελίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τους δήθεν, ανύπαρκτους ελέγχους. Η συνέντευξη προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Μπέγκα και η ένταση τελειώνει, όταν τα μέλη της παράταξης με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, “μαζεύουν” εν μέρει τις καταγγελίες.

Βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου που θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του 2019, με νικητή το Μωυσή Ελισάφ και ως αποτέλεσμα της συμφωνίας σύμπραξης μεταξύ των δύο παρατάξεων – τριών συνολικά με εκείνη του Νίκου Γκόντα – “Γιάννενα Νέα Εποχή” και “Γιάννενα Τώρα”, η δύναμη που στις πρώτες εκλογές του Μαΐου έλαβε μόλις το 3,53% των ψήφων των Γιαννιωτών, κερδίζει ελέω απλής αναλογικής… δύο σημαντικά αξιώματα στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, με τους Άρη Μπαρτζώκα και Δημήτρη Πάνου αντίστοιχα: στην προεδρία της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου, της ΔΕΥΑΙ και στην προεδρία του Νομικού Προσώπου του Δήμου, για την κοινωνική πολιτική (ΟΚΠΑΠΑ). Ο καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μια σχέση με το νερό, το βρόχινο βασικά… όταν στις προγνώσεις του βλέπει σύννεφα, αλλά στη ΔΕΥΑΙ τον έφερε ο ζήλος της παράταξής του να ανατάξει τη με πολλά προβλήματα δημοτική επιχείρηση, κάτι που έθετε ως στόχο, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο πρώτος απολογισμός

Ο Άρης Μπαρτζώκας, στον πρώτο του απολογισμό, δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του στην κεφαλή της ΔΕΥΑΙ, επαναβεβαιώνει τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των παρατάξεων που συνεργάστηκαν μετεκλογικά, συγκροτώντας τη διοίκηση του Δήμου – από τους χειρισμούς της διοίκησης Μπαρτζώκα, τα επόμενα χρόνια, κρατά διακριτικές αποστάσεις σε πολλά θέματα, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Στέφανος Μάντζιος, προερχόμενος από την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” του Νίκου Γκόντα.

Αν εξαιρέσουμε τα έργα υποδομών της ΔΕΥΑΙ, του βιολογικού και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης συμπεριλαμβανομένων, έργα ώριμα λίγο ως πολύ από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Φίλιου και Μπέγκα που αναμενόμενα συνεχίστηκαν από την παρούσα διοίκηση αλλά και έργα όπως η αντικατάσταση αριθμού αναλογικών υδρομέτρων από ψηφιακά υδρόμετρα, στα οποία δόθηκε βάρος από την παρούσα διοίκηση, καμία μεγάλη τομή δεν θα λέγαμε ότι προχώρησε αυτή την τετραετία, παρά τη… φόρα Μπαρτζώκα.

Αναφέρουμε τα βασικά, στα οποία είχε αναφερθεί και στην πρώτη απολογιστική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ:

  • Οι δεσμεύσεις για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής ισχύουν στο ακέραιο, είχε πει. Απαιτούνταν οικονομοτεχνική μελέτη. Ανατέθηκε και παραδόθηκε στη ΔΕΥΑΙ προ μηνών, ωστόσο μέχρι σήμερα, την κρατά επτασφράγιστο μυστικό η διοίκηση της επιχείρησης και ο εξορθολογισμός των τιμολογίων του νερού είναι κάτι που κατά πάσα βεβαιότητα, θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών. Οι νυν διοικούντες είτε φοβήθηκαν να αυξήσουν και να μειώσουν τις τιμές του νερού κατά περίπτωση, είτε ουδέποτε είχαν πραγματικά την πολιτική βούληση να προχωρήσουν μια τέτοια αναγκαία τομή στη λειτουργία του Δήμου μας. Το κοντέρ εδώ γράφει αποτυχία.
  • Θα προχωρήσει άμεσα το έργο επιτροπής για τη ρύθμιση των χρεών ανάμεσα στη ΔΕΥΑΙ και το Δήμο και αντίστροφα, είχε πει ο πρόεδρος… Τέσσερα χρόνια μετά, ουδείς εκ των δύο μερών, γνωρίζει τι χρωστά και τι του χρωστά ο άλλος. To μπάχαλο κι εδώ παραμένει: αποτυχία.
  • Η συγχώνευση – ενοποίηση – απορρόφηση του ΣΥΔΛΙ από τη ΔΕΥΑΙ είναι πάνω στο τραπέζι, ωστόσο για να προχωρήσει η συγχώνευση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας και μια επιτροπή θα αναλάβει σύντομα να επεξεργαστεί τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος. Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου, πριν από τέσσερα χρόνια. Το ζήτημα αυτό καίει και απαιτεί υπεύθυνους και προσεκτικούς χειρισμούς, για τους οποίους η νυν διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αποδείχτηκε παντελώς ανίκανη: αποτυχία.
  • Και κάτι που υποσχόταν προεκλογικά ο αείμνηστος Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, για τη ΔΕΥΑΙ όπως και για το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, την αναδιάρθρωση. Καμία ενέργεια δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση: αποτυχία.
  • Η προκήρυξη για την πρόσληψη γενικού διευθυντή στη ΔΕΥΑΙ θα γίνει σε άμεσο χρόνο αλλά αυτό το θέμα δεν είναι στόχος για τον πρώτο μήνα. “Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη τη συνεργασία με τον κ. Σωτηριάδη για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και έτσι θα μείνει για λίγο η υπάρχουσα κατάσταση” είχε πει τότε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ για τον εκτελώντα χρέη γενικού διευθυντή. Τελικά, ο κ. Σωτηριάδης παραμένει ως σήμερα στη θέση του, απόπειρα να κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης νέου γενικού διευθυντή έγινε από τον Αρ. Μπαρτζώκα πριν από 3 χρόνια, η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε την εισήγηση για πρόσληψη στελέχους με σύμβαση αορίστου (!) και παρ’ ότι ο πρόεδρος υποσχέθηκε να ξαναφέρει το θέμα… το ξέχασε κι αυτό. Θυμίζουμε πως η νέα διοίκηση είχε μπλοκάρει με την ανάληψη των καθηκόντων της, την διαδικασία πρόσληψης που είχε εκκινήσει η προηγούμενη διοίκηση. Αποτυχία κι εδώ.
  • Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ έδειξε αντίθετα, πολύ σωστά εν προκειμένω, διάθεση πυγμής για την εφαρμογή της νομοθεσίας ως προς το μισθολόγιο των εργαζομένων της επιχείρησης, κάτι που είχε δρομολογηθεί επί της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, προκαλώντας μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον τότε αντιπρόεδρο Χρυσοστόμου και τους εργαζόμενους. Τεχνηέντως όμως, ο Αρ. Μπαρτζώκας σταμάτησε εδώ και καιρό να μιλά για το ενδεχόμενο να ζητηθούν να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, χρήματα που τους δόθηκαν κακώς, λόγω μη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Άγνωστη η συνέχεια.
  • Για τη διένεξη επί προηγούμενης δημοτικής περιόδου, μεταξύ της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου Ζίτσας είχε ειπωθεί πως θα επιδιωχθεί εξομάλυνση των σχέσεων, με συζήτηση και τερματισμό των δικαστικών διενέξεων. Οι δύο Δήμοι, υπό τις ηγεσίες των Ελισάφ και Πλιάκου, συνέπλευσαν σε πολλά αυτά τα χρόνια, οι διαφορές παραμερίστηκαν και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, ο πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα πως θα προσφύγει στα δικαστήρια για τις διαφορές με το Δήμο Ζίτσας. Εδώ έχουμε μια καθυστέρηση με ζημιά της ΔΕΥΑΙ.

Τα έργα

Αντί των παραπάνω θεσμικών και οικονομικών αλλαγών που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά αλλά που όπως είπαμε δεν προχώρησαν, το βάρος της διοίκησης Μπαρτζώκα ρίχτηκε στο κομμάτι των έργων. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών, η ΔΕΥΑΙ απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, σχεδόν σε κάθε του συνεδρίαση, για μικρά και μεγάλα προβλήματα, οι συχνές διακοπές νερού σε περιοχές του Κατσικά και της Ανατολής αλλά και οι πολλές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης δεν έλειψαν, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια, η συνέχεια στο έργο της ΔΕΥΑΙ από τον υπηρεσιακό της μηχανισμό υπήρξε αδιατάρακτη, παρά τις κακές σχέσεις του Αρ. Μπαρτζώκα με το προσωρινό γενικό διευθυντή της επιχείρησης, τον οποίο πρόσφατα ο πρόεδρος αποκάλεσε δημόσια “άχρηστο” και εν κατακλείδι, η εικόνα της επιχείρησης δεν άλλαξε ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

Για τις ανάγκες της επανεκλογής του, ως απλός δημοτικός σύμβουλος πλέον, ο πρόεδρος της επιχείρησης προβάλλει συχνά πυκνά υπερβολικά ως τεράστιου βεληνεκούς, παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΙ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με δελτία τύπου που γράφει ο ίδιος. Από μια γεώτρηση στο τάδε χωριό και τα συγχαρητήρια των ηλικιωμένων κατοίκων, μέχρι την προβολή της επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ, σε συνολικό μήκος 100 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο κ. Μπαρτζώκας, με δελτίο τύπου. Η λεπτομέρεια… είναι ότι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης είναι έργο πολλών ετών και όχι μιας διοίκησης, ειδικά δε οι τελευταίες επεκτάσεις ωρίμασαν και εντάχτηκαν χρηματοδοτικά επί δημαρχίας Φίλιου, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Μετά την αρχική απένταξη εκείνου του μεγάλου έργου και τη νέα ένταξή του, με μικρότερο φυσικό αντικείμενο και προϋπολογισμό, το έργο της επέκτασης ξεκίνησε επί της προηγούμενης διοίκησης και η νυν διοίκηση απλά το συνέχισε. Είναι ακραίος λαϊκισμός να προσπαθεί να καπηλευτεί τα συνεχιζόμενα έργα σε ένα Δήμο μια διοίκηση, κάτι βέβαια που κάνει κατά κόρον η απερχόμενη δημοτική αρχή.

Ειδικά η πορεία του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων…

Στη διάρκεια αυτής της θητείας βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε αστοχίες και ερασιτεχνισμούς, όπως η περιπέτεια του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας που την πρώτη φορά υποβλήθηκε και δεν εντάχθηκε λόγω του ελλιπούς φακέλου του, τη δεύτερη δεν εντάχθηκε καν… γιατί ξέχασαν να πατήσουν το κουμπί… όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχε παραδεχτεί δημόσια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ. Πρόβλημα μνήμης… παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο τα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ στην ανακατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου, ενώ τέλος, ο πρόεδρος της επιχείρησης διεκδίκησε το δικαίωμα να κάνει και καμιά απευθείας ανάθεση σε πολύ φίλους του, όταν τον εγκάλεσε η αντιπολίτευση για έργο που ανέθεσε η ΔΕΥΑΙ σε μέλος της παράταξης “Γιάννενα Τώρα”…

Παναγιώτης Μπούρχας/ pbnews

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!