Υψηλοί στόχοι για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων ως το 2030 από τη μια, προβλήματα και δυσλειτουργίες από την άλλη, στα πρώτα βήματα της νέας διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΑΣΔΣΑ). Αυτό διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας τη συζήτηση για τη σκουπίδια στην Ήπειρο αυτό το διάστημα.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΣΑ που είναι γεγονός, δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό του, αν και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της Ηπείρου με τα σκουπίδια τους είναι ολοένα και μεγαλύτερα, κατέδειξε αυτή την απόσταση ανάμεσα σε υψιπετείς στόχους και δυνατότητες… Ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να κάνει την υπηρεσία του να δουλέψει αποτελεσματικά αλλά δεν υπάρχουν τα εργαλεία που χρειάζονται και με την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έθεσε τρία βασικά προβλήματα, στα οποία έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, ζητώντας απαντήσεις από το προεδρείο και από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΦΟΔΣΑ.

Οι στόχοι

Ο τεχνικός σύμβουλος του ΦΟΔΣΑ έκανε στην αρχή της συνεδρίασης μια μεγάλη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ήπειρο και για τις άμεσες προκλήσεις.

Ως το Νοέμβριο του 2024 όπως είπε, αναμένεται η πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη μετατροπή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Ελευθεροχωρίου σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), ώστε από το 40% υπόλειμμα των σκουπιδιών που σήμερα θάβεται στους ΧΥΤΥ, να έχουμε μια μονάδα που θα παράγει κάτω από 20% επί της εισερχόμενης ποσότητας απορριμμάτων και κάτω από το 10% επί της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων.

Το επενδυτικό κόστος για τα έργα που θα χρειαστεί να γίνουν στην Ήπειρο το επόμενο διάστημα, εκτιμάται σε 30-40 εκατ. ευρώ, μόνο για την Ήπειρο, ώστε να πιάσουμε τους στόχους του 2030. Το στοίχημα δεν είναι μόνο τα έργα και οι εξοπλισμοί αλλά να πειστούν οι πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο, τονίστηκε από το σύμβουλο του ΦΟΔΣΑ.

Τα χρέη

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Φορέα Νίκος Γεωργάκος έδωσε μερικά οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση του ΦΟΔΣΑ που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τραπεζικά υπόλοιπα λογαριασμών με ημερομηνία 30/9 περί τα 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 εκατ. από το τέλος του περασμένου χρόνου.

Υπάρχουν όμως, ληξιπρόσθεμα χρέη των Δήμων μελών του ΦΟΔΣΑ προς τον ΦΟΔΣΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο συγκεκριμένα, οι Δήμοι Μετσόβου, Φιλιατών, Ζηρού και Πάργας χρωστούν στο ΦΟΔΣΑ περί τα 1,5 εκατ. ευρώ που δε μπορούν να εισπραχθούν από τη ΔΕΗ, γιατί οι συγκεκριμένοι Δήμοι οφείλουν στη ΔΕΗ. Αντίθετα, άλλοι 4 Δήμοι έχουν επίσης μια οφειλή κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και γι’ αυτούς προβλέπεται παρακράτηση, επειδή δεν έχουν χρέη προς τη ΔΕΗ.

Επίσης, χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έχουν προς τον ΦΟΔΣΑ και 59 ιδιώτες.

Τα αιτήματα του Δήμου Ιωαννιτών

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έθεσε τρία συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία απαιτείται παρέμβαση του ΦΟΔΣΑ προκειμένου να λυθούν και να λειτουργήσει καλύτερα η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζήτησε:

  • Πρώτον, να παρέμβει ο ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΣΜΑ Μπάφρας ώστε να συμπέσει με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.
  • Δεύτερον, επειδή η εξυπηρέτηση της ανακύκλωσης από το ιδιωτικό ΚΔΑΥ είναι πλημμελέστατη, και επειδή υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβει το ανακυκλώσιμο υλικό των Δήμων το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, χρειάζεται να γίνει μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο εργοστάσιο και το φορέα, καθώς μονομερώς ο Δήμος Ιωαννιτών δεν επιτρέπει να συνδιαλέγεται με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
  • Και τρίτον, να τεθεί σε λειτουργία ο θρυμματιστής που βρίσκεται στο ΧΥΤ Ελληνικού, χωρίς όμως να δέχεται ως τώρα τα ογκώδη αντικείμενα των Δήμων, τα οποία σε όλους τους Δήμους έχουν προκαλέσει μια ασφυκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!