Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) με αφορμή το πρώτο απογευματινό χειρουργείο που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα.

Το Εργατικό αναφέρει πως: “πατώντας πάνω στην αθλιότητα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση προκαλεί και στην Υγεία, έχει το θράσος να παρουσιάζει ως …ανακούφιση και διέξοδο για τους ασθενείς την καθιέρωση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Απογειώνοντας μάλιστα την αθλιότητα, ανακοίνωσε και τιμοκατάλογο για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός – με την ιδιότητα μάλιστα του γιατρού! – διαφήμιζε τις «έξτρα» αμοιβές που θα απολαμβάνουν όσοι υγειονομικοί προφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Μετά τα απογευματινά ιατρεία, όπου επίσης υπάρχει καθορισμένο κοστολόγιο για τον ασθενή και την τσέπη του, έρχονται τώρα τα απογευματινά χειρουργεία, ως ένα επόμενο καθοριστικό βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι συνέπειες και αυτού του μέτρου θα είναι εξοντωτικές για τον λαό και την υγεία του. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, θα συνεχίσει να στοιβάζεται στις λίστες των τακτικών χειρουργείων περιμένοντας μάταια τη σειρά του, αφού πολλές επεμβάσεις έχουν αναμονή ετών!

Αντί το κράτος και η κυβέρνηση να κάνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, αντί να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και να βελτιώσουν τις συνθήκες της δουλειάς τους, ανοίγουν μια ακόμα μπίζνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξασφαλίζουν μάλιστα εγγυημένη πελατεία στα επί πληρωμή χειρουργεία, αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα εκκρεμούν πάνω από 100.000 επεμβάσεις. Από τα 150.000 περιστατικά που καταγράφονταν στη λίστα μετά την εκκαθάριση, ένα 38% στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο.

Από τα εναπομείναντα περιστατικά, 1 στα 4 εκκρεμεί για περισσότερο από έναν χρόνο, το 43% είναι σε αναμονή μέχρι 4 μήνες και το 31% από 4 μήνες έως έναν χρόνο. Οσοι από αυτούς αναγκαστούν να καταφύγουν στα απογευματινά χειρουργεία, θα πληρώσουν από την τσέπη τους «νόμιμο» φακελάκι από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Αναποδογυρίζοντας ξεδιάντροπα την πραγματικότητα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα απογευματινά χειρουργεία ως μέτρο …ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή είναι φτηνότερα και άρα πιο «ανταγωνιστικά» από τον ιδιωτικό τομέα!

Να πού οδηγεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με την παράλληλη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Να γίνεται πιο «ανταγωνιστικός» ο δημόσιος με τα κριτήρια που πουλάει την Υγεία – εμπόρευμα ο ιδιωτικός!

Κι αυτό βέβαια να καταλήγει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση της τσέπης του λαού, είτε με άμεση συμμετοχή στο κόστος της Υγείας, είτε με αύξηση των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τέτοια …πρόοδο μιλάμε: Να βάζουν τον ασθενή να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει και σε ποιο νοσοκομείο θα πληρώσει!

Κανείς δεν πρέπει να αποδεχτεί και να νομιμοποιήσει αυτήν την αθλιότητα. Το δημόσιο σύστημα Υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο, επειδή η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως «φάρμακο» στη διαλυτική κατάσταση το «φαρμάκι» της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ.

Ετσι και τώρα: Στις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, της μαζικής φυγής υγειονομικών και της ανεπάρκειας των υποδομών, που ευθύνονται και για τις τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, η κυβέρνηση «απαντάει» με …μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να απαλλάσσεται ακόμα περισσότερο το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας και αυτή να μετατίθεται σχεδόν εξολοκλήρου στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και αναμονή! Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όποιον τον έφερε η ανάγκη να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο, ακόμα και για απλά περιστατικά, καταλαβαίνει το «δεν πάει άλλο» που λένε όλο και περισσότεροι υγειονομικοί και ασθενείς.

Με τον αγώνα όλων μας, να έρθει αποφασιστικά στο προσκήνιο το αίτημα για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση όλων των πληρωμών.”

Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία για συμμετοχή στη σύσκεψη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο για την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!