Το ιστορικό πέτρινο γεφύρι, «Καμάρα», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, βρίσκεται στον παραπόταμο ο οποίος ρέει κάτω από τον οικισμό Ποτιστικά της Μεγαλόχαρης και εκβάλλει στον Αχελώο.
Η προσέγγιση του μοναδικού γεφυριού γινόταν με μεγάλη δυσκολία, λόγω του δύσβατου της περιοχής και της καταστροφής των παλιών μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό. Μετά όμως από παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι πλέον προσβάσιμο. Το γεφύρι αποτελούσε τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου. Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς προσδιορίζεται ότι κατασκευάστηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια την Ρωμαϊκή εποχή. Είναι άγνωστο σε πολλούς και ήταν εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου, όμως η προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής για τη διάσωση του μνημείου εισακούσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και διασώθηκε.
Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επισημαίνει ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου παρά του ότι δεν είναι δικό της αντικείμενο προστατεύει τα πέτρινα γεφύρια όπως αυτό της Μεγαλόχαρης. Σκοπός μας τονίζει είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ότι βρήκαμε σήμερα στον τόπο μας με σεβασμό στους ανθρώπους που κάποτε τα έφτιαξαν με πολλές στερήσεις για να μπορέσουν να στηρίξουν αυτές τις περιοχές.»
Ο πρωτομάστορας για τη συντήρηση του γεφυριού Ηρακλής Μάντης αναφέρεται στις μεθόδους συντήρησής του και τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τον τρόπο κατασκευής του χρονολογείται περίπου δύο χιλιάδων ετών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου έχει χρέος να στηρίζει και να αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και αυτό έκανε με τη συντήρηση του γεφυριού της Μεγαλόχαρης όπως και με πολλά άλλα μνημεία της περιοχής».
Τέλος η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλη Κασκάνη τους ευχαριστεί θερμά για την άμεση παρέμβασή τους που είχε ως αποτέλεσμα την διάσωση του ιστορικού γεφυριού της Μεγαλόχαρης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!