Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και το Δήμο Ηγουμενίτσας σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε μια εποχή που όπως λέει η παράταξη του ΚΚΕ, η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην διαχείριση του νερού που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, σε αυτή την συγκυρία, σε αυτήν την εποχή άλλα ζητήματα είναι στην επικαιρότητα στον δήμο Ηγουμενίτσας, όπως τα χρέη, πάνω από 300 ευρώ προς την ΔΕΥΑΗ, που οδήγησαν στην καθαίρεση 14 εκλεγμένων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και 3 αντιδημάρχων και το «ξήλωμα» του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, με ανάκληση της απόφασης πρόσληψης του που έγινε το 1999 επί Ανδρέα Νταή!

“Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο συνδέεται το ένα με το άλλο. Ο ίδιος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη επειδή έστειλε τη λίστα με τα χρέη των εκλεγμένων. Αλλά ο συγκεκριμένος Γενικός διευθυντής, που είναι σε αυτή την θέση επί 25 χρόνια με Δημοτικές Αρχές όλων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), υπηρέτησε με συνέπεια την πολιτική του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξίωναν τις ΔΕΥΑ οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση του νερού και στην ιδιωτικοποίηση των. Γιατί άραγε γίνεται τώρα η καθαίρεση του γενικού διευθυντή, την ώρα που δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο ακόμα θα υπάρχει η ΔΕΥΑΗ;(Η πρόταση της ΚΕΔΕ ασχολείται με το πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ  και όχι αν θα γίνουν)” τονίζει η ανακοίνωση.

Από την άλλη, από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. “Οι ευθύνες του  Δημάρχου και του Δ.Σ. που είτε συμφωνούν, είτε σιωπούν και αδρανούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική εμπορευματοποίησης  του νερού που προωθεί η Ε.Ε. και η κυβέρνηση  είναι μεγάλες. Αντί η δημοτική αρχή να ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου και να οργανώσει τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» με αυτά τα καμώματα του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, σχολιάζει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η ΛΑΣΥ θέτει ως ζητήματα διεκδίκησης:

  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
  • Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας για το λαό.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!