Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρέστη χθες στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στα Ιωάννινα. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους. Ελάχιστες μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου που δρομολόγησε το βορειοηπειρωτικό έπος, οι τριτοετείς ευέλπιδες ορκίστηκαν ανθυπολοχαγοί. Όλοι οι Έλληνες τότε έκαναν ένα άλμα ευθύνης. Γι’ αυτούς τους αξιωματικούς, γι’ αυτούς τους στρατιώτες, γι’ αυτούς τους πατριώτες, ο Ελύτης έγραψε: “Ήταν γενναίο παιδί. Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του, με τον αέρα του άντρα στην περπατησιά. Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας. Δεν έκλαψαν. Γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί.”

Αυτά τα γενναία παιδιά του βορειοηπειρωτικού έπους που έκαναν αυτό το άλμα ευθύνης, εκείνο το πρωινό των αρχών του Νοεμβρίου, στη ζωή τους, σήμερα τιμώνται από μας και μας διδάσκουν ένα και μοναδικό και απλό δίδαγμα: Όπως ο Έλληνας, ο πολεμικός Έλληνας κάνει άλμα ευθύνης έτσι αξίζει και ο ειρηνικός Έλληνας να κάνει το δικό του άλμα ευθύνης, ώστε να κατακτήσει όχι την ελευθερία του, γιατί αυτή μας την έδωσαν αυτοί που τιμούμε σήμερα, αλλά να κατακτήσει την προκοπή και την ευημερία του μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο.

Χρόνια Πολλά και συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιωαννίνων, συγχαρητήρια στους στρατιώτες μας για το σημερινό λαμπρό θέαμα. Να είστε καλά».

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!