Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως «με την ψήφο μας στο ΚΚΕ την Κυριακή τοποθετούμαστε απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία, πίσω από τα οποία βρίσκεται ο ίδιος ένοχος: οι πολιτικές και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες υλοποιεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη συναίνεση ή το άλλοθι των άλλων κομμάτων του συστήματος».

Τονίζει ότι «μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να μπει φραγμός στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της, που είναι δεδομένο ότι θα κλιμακωθεί».

Σημειώνει, ακόμα, ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ «θα είναι η φωνή του λαού και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, αλλά και πολύτιμο στήριγμά του εκεί που αυτές ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

Χαρακτηρίζει «αποκρουστική» την συζήτηση για την περιουσιακή κατάσταση των αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «προκαλεί αποστροφή και αηδία σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, πόσω μάλλον στον κόσμο που παλεύει να τα βγάλει πέρα και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τον σκυλοκαβγά των εκατομμυριούχων, οι οποίοι ευθύνονται, με τις πολιτικές που υπηρετούν, για την κατάσταση που αντιμετωπίζει».

Αναφέρει ότι «η αποχή δεν στέλνει κανένα μήνυμα γιατί ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει» και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή που στέλνει δυνατό μήνυμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα φτάσει “ατόφιο” μέχρι το Μαξίμου και τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως μήνυμα αγώνα και ελπίδας, το οποίο δεν μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν και αυτή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».

Σχετικά με την διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς, υπενθυμίζει ότι πρώτο το ΚΚΕ μίλησε «για την πορεία περαιτέρω αντιδραστικοποίησης της ΕΕ και συνολικά του πολιτικού συστήματος σε κάθε χώρα».

Επισημαίνει ότι «αυτό γίνεται πιο έντονο σήμερα, που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά και η ΕΕ περνά σε συνθήκες “πολεμικής οικονομίας”, ενώ υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις για το μέλλον της και τους όρους λειτουργίας της».

Καλεί τον λαό «να μην πέσει στην παγίδα ακροδεξιών δυνάμεων», αλλά «ούτε και στην παγίδα όσων χρησιμοποιούν την ακροδεξιά σαν “μπαμπούλα” για να φτιάξουν προοδευτικό “προφίλ” στον εαυτό τους, την ώρα που υλοποιούν τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές».

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική ψήφος αντίθεσης στην ΕΕ και ταυτόχρονα εκείνη που αφήνει πίσω, στο περιθώριο, τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού» τονίζει στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κουτσούμπας.

Σε σχέση με τον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας επισημαίνει ότι «η χρήση αμερικανοΝΑΤΟϊκών όπλων στο ρωσικό έδαφος είναι το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία».

«Η Ελλάδα είναι μέσα στο απλωμένο “χαλί” της διολίσθησης του πολέμου με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό μας» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν μήνυμα αντιπολεμικό με την ψήφο στο ΚΚΕ, για να βγει η Ελλάδα από αυτό το “σφαγείο” του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Σχετικά με την δραματική κατάσταση στη Γάζα ο Δ. Κουτσούμπας επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος), που έχουν αναδείξει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ ως “σύμμαχό” τους, εδώ και 9 μήνες “κάνουν πλάτες” στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης».

Ο Δ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι «η μόνη λύση που βλέπει το ΚΚΕ και για την οποία παλεύει είναι η άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, τώρα που συνεχίζεται η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να μην σταλεί άλλη φρεγάτα μετά την επιστροφή στη χώρα της φρεγάτας «Ύδρα», που στάλθηκε στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα του Ισραήλ και των εφοπλιστών, αποστολή που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη:

Ερ: Τι κρίνεται στις κάλπες της Κυριακής; Τι θα σημαίνει «για την επόμενη μέρα» σε ό,τι αφορά στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και τον ελληνικό λαό, η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Απ: Πίσω από όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και τη νεολαία, δηλαδή την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλούς φόρους, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, την πολεμική κλιμάκωση στη “γειτονιά” μας και την εμπλοκή της χώρας σε αυτή, βρίσκεται ο ίδιος ένοχος: Είναι οι πολιτικές και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες υλοποιεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη συναίνεση ή το άλλοθι των άλλων κομμάτων του συστήματος.

Απέναντι σ’ όλα αυτά τοποθετούμαστε την Κυριακή με την ψήφο μας και είτε δίνουμε “πράσινο” φως στα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ για να συνεχίσουν σαν να μην “τρέχει” τίποτα, είτε εκφράζουμε την αντίθεσή μας, την αποδοκιμασία μας, τη διεκδίκηση μιας άλλης προοπτικής για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης, με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να μπει φραγμός στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της, που είναι δεδομένο ότι θα κλιμακωθεί. Γι’ αυτό άλλωστε ζητά να έχει “λυμένα” τα χέρια της και επαναφέρει τα περί “σταθερότητας”.

Και βέβαια, ο λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να τους δει να υπερψηφίζουν τις οδηγίες των ευρωενωσιακών λόμπι και των μονοπωλίων. Θα τους δει να γίνονται η δική του φωνή και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, αλλά και πολύτιμο στήριγμά του εκεί που αυτές ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Ερ: Δύο μέρες πριν τις εκλογές και στη δημόσια συζήτηση επιχειρείται να επικρατήσει το πόθεν έσχες και η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αρχηγών, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απ: Είναι μια αποκρουστική κατάσταση που δικαιολογημένα προκαλεί αποστροφή και αηδία σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, πόσω μάλλον στον κόσμο που παλεύει να τα βγάλει πέρα με έναν μισθό που τελειώνει στις 15 του μήνα και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τον σκυλοκαβγά των εκατομμυριούχων, οι οποίοι μάλιστα ευθύνονται, με τις πολιτικές που υπηρετούν, για την κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Είναι, βέβαια, αναμενόμενο, όταν συμφωνούν σε όλα τα βασικά ζητήματα, για παράδειγμα στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, στα “ματωμένα” πλεονάσματα, στην “πράσινη” μετάβαση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, όταν ψηφίζουν μαζί σε πάνω από το 70% των ψηφοφοριών του ευρωκοινοβουλίου, να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τέτοιες φαιδρότητες προεκλογικά, αφού δεν έχουν κάτι άλλο για να αντιπαρατεθούν. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο που έκανε σοβαρή προσπάθεια καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο να θέσει επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.

Είναι, όμως, πολύ υποκριτικό, αυτοί που σκόπιμα δημιουργούν αυτό το κλίμα, να παραπονιούνται μετά για το χαμηλό ενδιαφέρον του κόσμου και για τα υψηλά ποσοστά της αποχής…

Ερ: Μιας και μιλήσατε για την αποχή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ρεκόρ την ερχόμενη Κυριακή. Τι έχετε να πείτε σε όσους ενδεχομένως σκέφτονται να απέχουν;

Απ: Απευθύνομαι κυρίως σε όσους σκέφτονται να απέχουν γιατί είναι απογοητευμένοι, αηδιασμένοι από αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα και από προηγούμενες επιλογές τους ή γιατί σκέφτονται ότι η ΕΕ δεν αλλάζει με την ψήφο στις ευρωεκλογές. Μην τους κάνετε αυτή τη χάρη! Αυτό είναι που θέλουν το σύστημα, η ΕΕ και τα κόμματά τους. Όσους δεν μπορούν να τους “βάλουν στο χέρι”, προτιμούν να μην τους έχουν ανάμεσα στα πόδια τους. Μια χαρά τους βολεύει να πάνε να ψηφίσουν μόνο εκείνοι που μπορούν ακόμα να τους πείθουν. Αυτοί πάλι θα βγάλουν τα ποσοστά τους και θα μοιράσουν τις έδρες τους. Κάπως έτσι έβγαλε και το 41% ο Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές, όπου συμμετείχε το 53% του εκλογικού σώματος, αλλά μετά άρχισε να “κουνάει το δάχτυλο” και στο 47% που απείχε και κυρίως να το πλήττει με την πολιτική του.

Η αποχή δεν στέλνει κανένα μήνυμα γιατί ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί η αποχή που περικλείει πολιτικό μήνυμα από την αποχή εκείνου που έχει λυμένα τα προβλήματά του και είναι αδιάφορος. Υπάρχει, όμως, η επιλογή που στέλνει δυνατό μήνυμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα φτάσει “ατόφιο” μέχρι το Μαξίμου και τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως μήνυμα αγώνα και ελπίδας, το οποίο δεν μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν και αυτή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Ερ: Πόσο σας ανησυχεί η διαφαινόμενη άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ;

Απ: Ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την πορεία περαιτέρω αντιδραστικοποίησης της ΕΕ και συνολικά του πολιτικού συστήματος σε κάθε χώρα. Αυτό γίνεται πιο έντονο σήμερα, που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά και η ΕΕ περνά σε συνθήκες “πολεμικής οικονομίας”, ενώ υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις για το μέλλον της και τους όρους λειτουργίας της. Αυτά είναι που ευνοούν την ενίσχυση φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων, μαζί φυσικά με τη θεωρία των δύο άκρων, που διαχρονικά αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και αξιοποιείται ιδιαίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική Ρωσία.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι δυνάμεις δεν είναι και τόσο “αντισυστημικές” όσο πλασάρονται, αντίθετα το ίδιο το σύστημα είναι που τις γεννά και τις θρέφει. Και βέβαια, όταν βρεθούν σε κυβερνητικές θέσεις, τα μεγάλα “αντισυστημικά” λόγια πάνε πάντα περίπατο και γίνονται “αρνάκια”. Αρκεί μια ματιά στην περίπτωση της Μελόνι, που ξεκίνησε σαν “ο μεγάλος κίνδυνος για την ΕΕ” και τώρα η κυρία Φον Ντερ Λάιεν της πλέκει το εγκώμιο και προσβλέπει στη στήριξή της, αφού υλοποίησε αποφασιστικά όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επομένως, ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα τέτοιων δυνάμεων, όπως το κόμμα Βελόπουλου, που, με λαϊκίστικα σόου και κορώνες, προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο αντίθεσης στην ΕΕ και στην κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που έχει ψηφίσει κατά 55% ό,τι και η ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ με Ερωτήσεις του στη Βουλή ζητούσε να αξιοποιηθεί η ΠΥΡΚΑΛ για την παραγωγή όπλων που θα σταλούν στο καθεστώς Ζελένσκι. Να μην πέσει ούτε και στην παγίδα όσων χρησιμοποιούν την ακροδεξιά σαν “μπαμπούλα” για να φτιάξουν προοδευτικό “προφίλ” στον εαυτό τους, την ώρα που υλοποιούν τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική ψήφος αντίθεσης στην ΕΕ και ταυτόχρονα εκείνη που αφήνει πίσω, στο περιθώριο, τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού.

Ερ: Ας περάσουμε, λοιπόν, στο πολεμικό μέτωπο που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις για την χρήση αμερικανοΝΑΤΟϊκών όπλων σε ρωσικό έδαφος. Βλέπετε να βαδίζουμε σε πιο επικίνδυνους δρόμους και ενδεχόμενη γενίκευση;

Απ: Η χρήση αμερικανοΝΑΤΟϊκών όπλων στο ρωσικό έδαφος είναι το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την αποστολή πυρομαχικών και κάθε είδους οπλικών συστημάτων, καθώς και Ευρωπαίων μισθοφόρων και συμβούλων, μεταξύ άλλων και Έλληνα αξιωματικού για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Η Ελλάδα είναι μέσα στο απλωμένο «χαλί» της διολίσθησης του πολέμου, με τις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που πετώντας από τη Λάρισα και πάνω από τη Θεσσαλία είναι ικανά να κατασκοπεύουν τα πολεμικά μέτωπα σε Βόρεια Αφρική και Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να «κλειδώνουν στόχους». Αυτό το «χαλί» απειλεί να μετατρέψει σε «κουρελού» η αντίπαλη πλευρά του πολέμου, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό μας.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, τα άλλα κόμματα αποσιωπούν αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της Ελλάδας, είτε καλούν το λαό να χώσει το κεφάλι στην άμμο, όπως η στρουθοκάμηλος.

Μετά την αποστολή και χρήση αμερικανοΝΑΤΟϊκών όπλων κατά της Ρωσίας, ακολουθεί η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων και ευρωπαϊκών στρατιωτικών τμημάτων, στο όνομα μάλιστα της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ. Οι δύο πλευρές του πολέμου «ξεσκονίζουν» σε γυμνάσια και το «ρόπαλο» των λεγόμενων «τακτικών» πυρηνικών όπλων.

Στη βάση όλων των παραπάνω, μετά από 2,5 χρόνια πολέμου, αντί για αποκλιμάκωση έχουμε την έξαρση και τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πληρώνουν από την τσέπη τους έναν αντιλαϊκό πόλεμο, για να πλουτίζουν οι εταιρίες όπλων, ενέργειας, κατασκευών κοκ. Χαμένοι σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι οι λαοί, που τους πληρώνουν από την τσέπη τους και με το αίμα των παιδιών τους. Κερδισμένοι είναι αυτοί που τους διευθύνουν, κι αυτό άσχετα εάν κερδίζουν ή όχι στα πεδία των μαχών.

Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν μήνυμα αντιπολεμικό με την ψήφο στο ΚΚΕ, για να βγει η Ελλάδα από αυτό το «σφαγείο» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ερ: Όλο το προηγούμενο διάστημα, το πρώτο ζήτημα παγκοσμίως είναι η δραματική κατάσταση στη Γάζα. Ποια είναι η λύση που προτείνει το ΚΚΕ, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος), που έχουν αναδείξει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ ως «σύμμαχό» τους, εδώ και 9 μήνες «κάνουν πλάτες» στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Πότε εξ ονόματος δήθεν των «εθνικών συμφερόντων» και άλλοτε της «αυτοάμυνας» του Ισραήλ και της «διεθνούς πάλης με την τρομοκρατία» παίρνουν τη θέση του «θύτη», του εκτελεστή της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης. Κι είναι πέρα για πέρα υποκριτικό το προεκλογικό ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Όχθη, όταν είναι γνωστά τα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησής του, που επίσης δεν προχώρησε στην ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν ελληνικά «εθνικά συμφέροντα», που να επιβάλουν τη δολοφονία 15 χιλιάδων μικρών παιδιών και άλλων τόσων γερόντων και γυναικών. Ούτε βέβαια μπορεί ένα κράτος, που κατέχει ξένα εδάφη, να επικαλείται το «δικαίωμα της αυτοάμυνας». Για να μη μιλήσουμε για την «καραμέλα» της «τρομοκρατίας» και τους αντιλαϊκούς «τρομονόμους» των ΗΠΑ και της ΕΕ…

Η μόνη λύση που βλέπει το ΚΚΕ και για την οποία παλεύει είναι η άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, τώρα που συνεχίζεται η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να μην σταλεί άλλη Φρεγάτα μετά την επιστροφή στη χώρα της φρεγάτας «Ύδρα», που στάλθηκε στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα του Ισραήλ και των εφοπλιστών, αποστολή που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!