Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στη δημιουργία και ίδρυση ενός δι-ιδρυματικού Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με θέμα: «Βιομηχανικό Διδακτορικό (Industrial Ph.D.)» προκειμένου να εισάγει σύγχρονες καινοτόμες πρακτικές έρευνας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας με Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. To Δι-ιδρυματικό Βιομηχανικό Διδακτορικό, υλοποιείται στα πλαίσια του έργου: «Grasping opportunities of Industrial PhDs for SMEs across Europe-(GIENAHS)» του Προγράμματος Erasmus+ KA2, με τον Καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο, Επιστημονικώς Υπεύθυνος του έργου. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι εταίροι του έργου καθώς και πολλοί ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στο Διαδικτυακό Συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Απριλίου 2021. Στο Διαδικτυακό Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η Ευρωβουλευτής κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου τονίζοντας τη σημαντικότητα της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστήμιων και ΜμΕ και εξήρε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα. Στο Συνέδριο απεύθυνε επίσης χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου του Μπάρι, καθ. Francesco Cupertino, ο οποίος συντονίζει την όλη προσπάθεια καθώς επίσης η κα. Maria Palladino από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμμετείχαν με ομιλίες τους, εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι περιφερειών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, Ακαδημαϊκοί, Ερευνητές, εκπρόσωποι ΜμΕ, ενώσεων και επιμελητηρίων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

• Οι βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ και ΜμΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο Άρτα, 26/04/2021 Κωστακιοί, 47100 Άρτα Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος 26810 50330 26810 50330 stylios@uoi.gr; kic@kic.uoi.gr http://kic.uoi.gr [2]

• Μια πρότυπη μεθοδολογία για την βέλτιστη συνεργασία των ΑΕΙ και ΜμΕ με στόχο τη συν-δημιουργίας γνώσης και καινοτομίας.

• Μια καινοτόμα μεθοδολογική προσέγγιση για τον σχεδιασμό βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευρωπαϊκών ΜμΕ.

• Η δομή του προτεινόμενου Βιομηχανικού Διδακτορικού.

• Η εναρμόνιση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και κινήτρων που σχετίζονται με τη βιομηχανία προκειμένου να υποστηριχθεί η κινητικότητα των ερευνητών στις επιχειρήσεις.

• Το προτεινόμενο παρατηρητήριο ΑΕΙ και ΜμΕ/Βιομηχανικών Ενώσεων, που στοχεύει στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ΜμΕ, των Πανεπιστημίων και των ερευνητών, πολλαπλασιάζοντας και δημιουργώντας νέες ελκυστικές ευκαιρίες απασχόλησης και συνεισφέρει στην προώθηση της βιομηχανικής έρευνας στις ευρωπαϊκές ΜμΕ.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι το Βιομηχανικό Διδακτορικό αποτελεί ευκαιρία για τις ΜμΕ, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της αλληλεπίδρασης μεταξύ ΑΕΙ και ΜμΕ και εστίασαν στις ευκαιρίες που προκύπτουν για αμφότερους. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η έμφαση που δίνει η ΕΕ σε πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των ΜμΕ και των Πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με απώτερο στόχο την παροχή περισσότερων ευκαιριών στους νέους ερευνητές. Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε ότι τα αποτελέσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από το έργο GIENAHS ικανοποιούν τις ανάγκες των ΜμΕ για καινοτομία και συνεισφέρουν στην αλληλεπίδραση Πανεπιστημίων και ΜμΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη σχέση συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης του ‘Βιομηχανικού Διδακτορικού»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!