Ομόφωνα αρνητικά τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης στην παροχή γνωμοδότησης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 1,78KW επί του ποταμού Τύρια της Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Σύμφωνα με σημεία της εισήγησης του Δημάρχου Δωδώνης κ. Χρήστου Ντακαλέτση, στη ΜΠΕ του έργου:

  1. δεν καταγράφονται, αναλύονται και αξιολογούνται βασικά στοιχεία της περιοχής εγκατάστασης του έργου, συνεπώς δεν ελήφθησαν υπόψη ή και υποεκτιμήθηκαν αρκετές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις του έργου στο ανθρωπογενές αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
  2. Η παλαιότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παροχών, μεταξύ αυτών και της οικολογικής παροχής που κατά τη μελέτη θα ανέρχεται στα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (!) – ποσότητα νερού που προφανώς δεν υπάρχει – καθώς το κλίμα γίνεται πιο θερμό, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, η εξάτμιση των υδάτων αυξάνεται, συνηγορεί για την πλημμελή εκπόνηση της μελέτης αλλά και του ίδιου του σχεδιασμού του έργου και της ενεργειακής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητάς του.

iii. Οι θέσεις, αυτή των μετρήσεων και αυτή της υδροληψίας, είναι σε δύο διαφορετικά υπόγεια υδατικά συστήματα, σε απόσταση 25,6 χλμ., σε ευθεία γραμμή, με διαφορετικά μορφολογικά- γεωλογικά – τεκτονικά και υδρογεωλογικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν οι μετρήσεις της μίας θέσης, να αποδώσουν εκτιμήσεις παροχών της άλλης που να είναι ρεαλιστικές.

Καταληκτικά, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η συγκεκριμένη ΜΠΕ περιλαμβάνει «πλήθος αντιφάσεων, σοβαρών παραλείψεων, αυθαίρετων υποκειμενικών συμπερασμάτων», και για τους λόγους αυτούς, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό συζήτηση έργου.

Το «παρών» στη συνεδρίαση, τασσόμενοι εννοείται κατά της κατασκευής του έργου, έδωσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Αναστάσιος Μπέλλος και ο κ. Νεκτάριος Χήτος, πρόεδρος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!