Είναι γεγονός και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ικανότητα και το απαράμιλλο ταλέντο του κ. Εξάρχου και της δημοτικής του αρχής να διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα. Είναι σαφώς το αντιστάθμισμα στην ανικανότητα, την έλλειψη οράματος και τη μικροπολιτική τακτική του, την οποία προσπαθεί να καλύψει. 

Αυτό προσπάθησε να κάνει για άλλη μια φορά με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με την εκμίσθωση δασικών συστάδων του Δήμου Κόνιτσας. Ανεπιτυχώς, βέβαια γιατί πλέον έχουν καταλάβει όλοι την προσφιλή τακτική του.

Πράγματι το νομικό πλαίσιο που αφορά τους Δασικούς Συνεταιρισμούς άλλαξε με τον νόμο 4423 του 2016, ο οποίος δυστυχώς μέχρι να εφαρμοστεί τέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2020, τροποποιήθηκε πολλές φορές και όχι προς το καλύτερο. Αρχικά προέβλεπε για τα μέλη των συνεταιρισμών να έχουν την ιδιότητα του δασεργάτη κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα. Τελικά όμως μέλος σε συνεταιρισμό μπορούσε να γίνει όποιος δήλωνε συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. 

Η εκμετάλλευση των δημοτικών δασών είναι το μοναδικό σοβαρό τακτικό έσοδο του Δήμου Κόνιτσας και έχουμε αναγνωρίσει την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να γίνουν διαχειριστικές μελέτες ώστε να μπορεί ο Δήμος Κόνιτσας να αυξήσει τα έσοδά του. Αυτές τις διαχειριστικές έρχεται ο κ. Εξάρχου να εκμεταλλευτεί προσπαθώντας να διανείμει τη δημοτική ξυλεία με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, έχοντας γνώμονα μόνο τα μικροπολιτικά οφέλη που στοχεύει να αποκομίσει. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αποδέχεται την πρότασή του.

Η θέση της παράταξής μας έχει κατατεθεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας κατά τα τελευταία επτά χρόνια και είναι γνωστή στους εμπλεκόμενους, γνωστή και στον κ. Εξάρχου και ας απουσίαζε την προηγούμενη δημοτική περίοδο από το ΔΣ για δύο χρόνια. Πράγματι κάναμε λόγω τα προηγούμενα χρόνια για συνεταιρισμούς μη δασεργατών και πράγματι κάνουμε λόγω σήμερα για μέλη σε συνεταιρισμούς που δεν είναι πραγματικοί δασεργάτες. Εμείς προκαλούμε τη δημοτική αρχή Εξάρχου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών των συνεταιρισμών ώστε να έχει κάθε συνδημότης πλήρη εικόνα. Η πρότασή μας έχει κατατεθεί από τον επικεφαλής μας, Σπανό Βασίλη, πολλές φορές και συνοψίζεται στα ακόλουθα: 

Να υπάρξει διαπαραταξιακό όργανο με συμμετοχή εκπροσώπων των συνεταιρισμών που θα ελέγξει πόσα από τα μέλη των συνεταιρισμών είναι πραγματικοί δασεργάτες, ποιοι πραγματικά δουλεύουν στα δάση και με αντικειμενικά κριτήρια να διατεθούν αναλογικά οι συστάδες στους συνεταιρισμούς αυτούς, αναγνωρίζοντας το δύσκολο επάγγελμά τους και τη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία. Η υπόλοιπη ξυλεία να δημοπρατηθεί με όρους που θα ευνοούν τη συμμετοχή των δασεργατών που έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους από τους υπάρχοντες τρεις συνεταιρισμούς του Διστράτου, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να έχουν δικαίωμα στην εργασία, ταυτόχρονα θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα για τον Δήμο Κόνιτσας ώστε να γίνουν και άλλες διαχειριστικές μελέτες και κυρίως να υπάρξουν ανταποδοτικά και για τους υπόλοιπους δημότες, ειδικά των κοινοτήτων που γίνεται η ξύλευση.

Στο Δελτίο Τύπου του δημάρχου ο κ. Εξάρχου κάνει λόγω για την ανάκληση της απόφασης 86/31-07-2020 αλλά τονίζει ότι δεν είναι της παρούσης να αναφερθεί στους λόγους της ανάκλησης αυτής, γιατί άραγε; Μήπως επειδή έγινε προσπάθεια από τη δημοτική του αρχή, με τον προσφιλή τρόπο των ορθών επαναλήψεων να την τροποποιήσει και μάλιστα όχι μόνο μία φορά και τελικά αναγκάστηκε να την ακυρώσει; Αναφέρει επίσης ότι το θέμα επανέρχεται συνεχώς εδώ και 15 μήνες, χωρίς να αναλογιστεί ότι αυτό αποδεικνύει την εμμονή του να επικρατήσει μόνο η άποψή του, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη διανομή των ξύλων. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιβάλλει την άποψη των έξι συμβούλων του στους εικοσιένα, αφού η δημοτική του ομάδα μετράει ήδη απώλειες μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Σαμαρά – Γκουντούλη. Τέλος, στο εύλογο ερώτημα που άπτεται του θέματος για το πόσες διαχειριστικές μελέτες έχει κάνει στα δύο χρόνια της διοίκησής της η δημοτική του αρχή, η απάντηση είναι απολύτως καμία.

Η παράταξή μας σεβόμενη και αναγνωρίζοντας πάντα τη θέση και το ρόλο στον οποίο οι συνδημότες μας έταξαν, θα συνεχίσει δυναμικά να εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας το σύνολο των δημοτών. Θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα τη διαφάνεια και να προτάσσει μια τοπική αυτοδιοίκηση δημοκρατική, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα όπου ο δημότης έχει τον κύριο λόγο.

 

Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών

Η Δημοτική Ομάδα

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!