Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Δείτε live τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, συνεδριάζει αυτή την ώρα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Ιωαννιτών.

Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Δείτε live τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Ειδική, δημόσια, δια ζώσης, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, περί λογοδοσίας της δημοτικής αρχής (της δημοτικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2026), πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου «Αθανάσιος Τσακάλωφ».

Περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα στην καταρτισθείσα ημερήσια διάταξη (όπως κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης): 

  1. Πορεία και εξελίξεις επί της σύμβασης οδοφωτισμού.

Το θέμα τίθεται από τον κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ».

  1. Πορεία και εξελίξεις του έργου των στρατιωτικών φυλακών.

Το θέμα τίθεται από τον κ. Γεώργιο Αρλέτο, Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ».

  1. Ενημέρωση σχετικά με την επέκταση του Μεγάλου Δακτυλίου Ιωαννίνων μέχρι την Εγνατία Οδό – κόμβος Κουτσελιού.

Η επέκταση του Μεγάλου Δακτυλίου Ιωαννίνων μέχρι την Εγνατία Οδό – κόμβος Κουτσελιού, εκτός του ότι προβλεπόταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ιωαννιτών, δεν αποτελεί ούτε νέο ζήτημα ούτε συγκυριακή πολιτική αναφορά. Πρόκειται για έναν οδικό σχεδιασμό που έχει απασχολήσει διαχρονικά τη δημόσια συζήτηση, έχει συνδεθεί με τον ευρύτερο κυκλοφοριακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής και έχει επανειλημμένα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπό διαφορετικές δημοτικές διοικήσεις, με προφανή στόχο τη βελτίωση της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, της οδικής ασφάλειας και της πρόσβασης προς τις κύριες εισόδους και εξόδους του λεκανοπεδίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά σε μελέτη οδικού έργου που εκκινεί από τον κόμβο της Γαλακτοκομικής Σχολής και καταλήγει σε σημείο που περιγράφεται ασαφώς ως κόμβος Κατσικάς – Καστρίτσας, συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων, και αναφέρεται ως «παράκαμψη Κατσικάς».

Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή:

  • Υπάρχει ή όχι ενεργός σχεδιασμός – σε επίπεδο Δήμου ή έστω σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου – για την επέκταση της οδού Γεννηματά / Μεγάλου Δακτυλίου έως την Εγνατία Οδό και τον κόμβο Κουτσελιού; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και γιατί δεν έχει ενημερωθεί σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο;
  • Η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει ή όχι τον σχεδιασμό για την επέκταση της Γεννηματά μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας στο Κουτσελιό;
  • Η μελέτη που φέρεται να προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου για την «παράκαμψη Κατσικάς» συνδέεται λειτουργικά ή χωροταξικά με τον σχεδιασμό επέκτασης του Μεγάλου Δακτυλίου ως τον κόμβο του Κουτσελιού;
  • Υπήρξε διαβούλευση, συνεννόηση ή θεσμική εμπλοκή του Δήμου Ιωαννιτών; Υπάρχουν σήμερα προκαταρκτικές χαράξεις ή αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας που σχετίζονται με το θέμα αυτό; Αν ναι, να κατατεθούν άμεσα προς ενημέρωση του σώματος.
  • Υπάρχει, τελικά, ολοκληρωμένος κυκλοφοριακός και αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα μεγάλα οδικά έργα του λεκανοπεδίου ή η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει αποσπασματικά κρίσιμες υποδομές χωρίς σαφή στρατηγική ιεράρχηση;

Το θέμα τίθεται από την κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΙΩΑΝΝΙΝΑ _ 2023». 

  1. Ενημέρωση σχετικά με την οικονομική ενίσχυση συλλόγων ΑμΕΑ και χρονίων παθήσεων από τον Δήμο.

Με τη συνοχή της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και την ανάγκη θεσμικής ισότητας μεταξύ των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, δύναται να υπάρξει ουσιαστική προσφορά στην απασχόληση και τη στήριξη των συνδημοτών μας όλων των ικανοτήτων.

Στον δήμο μας δραστηριοποιούνται – εκτός των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων – και φορείς που στηρίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως:

  • σύλλογοι γονέων και φίλων ΑμΕΑ,
  • σύλλογοι χρονίων παθήσεων (σακχαρώδη διαβήτη, θαλασσαιμίας, Σκλήρυνση, κ.ά.),
  • σύλλογοι υποστήριξης ψυχικής υγείας,
  • φορείς υποστήριξης ατόμων με εξαρτήσεις,
  • σύλλογοι ενδυνάμωσης ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν καρκίνο,

χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή:

  • Τηρείται στις υπηρεσίες του Δήμου επίσημο μητρώο συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ιωαννιτών;
  • Εάν ναι, περιλαμβάνονται σε αυτό και οι σύλλογοι κοινωνικού χαρακτήρα;
  • Πόσοι συνδημότες εξυπηρετούνται από συλλόγους αναπηρίας και χρονίων παθήσεων;
  • Εκτός από τους συλλόγους ΠΥΡΡΟΣ ΑμΕΑ και ΑΚΜΩΝ ΑμΕΑ, έχουν ενισχυθεί οικονομικά άλλοι σύλλογοι ΑμΕΑ με κοινωνικό έργο;
  • Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί και ποια ποσά τους διατέθηκαν ανά έτος από το 2018 μέχρι σήμερα;
  • Εάν όχι, για ποιους λόγους υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός, καθώς ενισχύονται οικονομικά αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι σύλλογοι και φορείς κοινωνικής φροντίδας, ΑμΕΑ και χρονίων παθήσεων;
  • Προτίθεται η δημοτική αρχή να εξετάσει τη δημιουργία διακριτού κωδικού στον προϋπολογισμό για τη στήριξη συλλόγων κοινωνικής φροντίδας, ΑμΕΑ και χρονίων παθήσεων;

Το θέμα τίθεται από την κ. Χάϊδω-Μαρία (Λούλα) Βέρμπη-Αυδή, Δημοτική Σύμβουλο της Δημοτικής παράταξης «ΙΩΑΝΝΙΝΑ _ 2023». 

  1. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί του Δημογραφικού προβλήματος με ουσιαστική συμβολή του Δήμου και πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

Το θέμα τίθεται από τον κ. Νικόλαο Γκόντα, Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ». 

  1. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και άσκησης του ελεγκτικού μας έργου, η αρμόδια Αντιδημαρχία να καταθέσει αναλυτικό ονομαστικό κατάλογο των επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων στα οποία έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων και πλατειών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ειδικότερα, παρακαλούμε να γνωστοποιηθούν για κάθε περίπτωση:

  • Η επωνυμία της επιχείρησης ή το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου.
  • Η θέση και η έκταση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.
  • Η διάρκεια ισχύος της σχετικής άδειας.

Το θέμα τίθεται από τον κ. Στέφανο Μάντζιο, Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ».

  1. Γωνιές Ανακύκλωσης.

Κύριε Δήμαρχε, 30 μήνες από την ημέρα που αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου οι Γωνιές Ανακύκλωσης εντός της πόλης αλλά και περιφερειακά όχι μόνο δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν εικόνες ντροπής και παρακμής για ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων.

Πριν από δεκαπέντε μήνες η παράταξη “Γιάννενα Όμορφη Πόλη” έφερε το θέμα προς συζήτηση σε συνεδρίαση λογοδοσίας. Οι απαντήσεις που λάβαμε τότε αλλά και οι δεσμεύσεις σας για τη λειτουργία τους δεν υλοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Ποιοι είναι οι λόγοι της αποτυχίας ολοκλήρωσης του έργου, ποιος ευθύνεται για την αποτυχία του και ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε σχετικά με την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών;

Το θέμα τίθεται από τον κ. Παντελή Κολόκα, Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ».

  1. Η πολιτική προστασία στο Δήμο μας όσο και πανελλαδικά, προσκρούει στον δρόμο ανάπτυξης που επιλέγει και η δική σας Δημοτική Αρχή να υπερασπίζεται. Το δρόμο ανάπτυξης που θέτει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών. Με αυτό το κριτήριο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στις χρήσεις γης, για τα εγκαταλειμμένα δίκτυα κοινής ωφέλειας, για την εκπαίδευση του λαού, την στελέχωση των υπηρεσιών κλπ.

Η πραγματικότητα αυτή έρχεται να λάμψει σε κάθε έκτακτη ανάγκη είτε αυτό σημαίνει έναν σεισμό είτε μια καλοκαιρινή καταιγίδα.

Η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει:

Πόσα άτομα είναι τοποθετημένα στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Πόσα οχήματα είναι χρεωμένα αποκλειστικά για δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

Πότε έγινε τελευταία φορά εκπαίδευση του προσωπικού και από ποιο φορέα.

Από τις συνολικές δαπάνες του Τμήματος για το 2026, πόσα χρήματα προορίζονται για εργολάβους.

Πότε έγινε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δράση εκπαίδευσης του κοινού.

Πόσοι πολίτες είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια πολιτικής προστασίας της πόλης, για τα σημεία συγκέντρωσης του κοινού κλπ και με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν.

Πόσες οικογένειες με άτομα ευάλωτων ομάδων έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια εκκένωσης της πόλης.

Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για να απαιτήσει την συντήρηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί τον συχνότερο παράγοντα πρόκλησης πυρκαγιών.

Σε τι φάση βρίσκεται η περίφημη μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (για Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας).

Το θέμα τίθεται από την κ. Όλυ (Όλγα Τσουμάνη), Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google