Εκτός ημερήσιας διάταξη συζήτηση- ορισμός μελών ΔΕΥΑΙ- εκλογή αντιπροσώπων στο ΦΟΔΣΑ

Για τις συναντήσεις που είχε με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και τους δημάρχους της Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με τη λειτουργία της πολεοδομίας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Για την Πολεοδομία
Αρχικά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους των υπόλοιπων δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων αναφορικά με τα προβλήματα της πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών η οποία είναι η μοναδική υπηρεσία που καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού, ενώ ταυτόχρονα είναι υποστελεχωμένη.
Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν κατάφεραν να ιδρύσουν Υπηρεσίες Δόμησης εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κι έτσι η κατάσταση είναι οριακή στην υπηρεσία των Ιωαννίνων.
Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Μπέγκας, συμφωνήθηκε η διάθεση προσωπικού από τους υπόλοιπους δήμους, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, προκειμένου να συνδράμουν τις υποθέσεις της Πολεοδομίας με προτεραιότητα όμως τις υποθέσεις των δήμων από τους οποίους προέρχονται.

Συνάντηση με Λ. Μενδώνη
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η επιτάχυνση των έργων, τα οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου, καθώς και ο προγραμματισμός των έργων που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, προτεραιότητα για το υπουργείο και το Δήμο αποτελεί η εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου που αφορά στις υποδομές προσβασιμότητας της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων, έργου ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΠΟ και υλοποίησης των Δήμο Ιωαννιτών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000€.
Για το δήμο Ιωαννιτών, όπως είπε ο κ. Μπέγκας, στόχος είναι να προτεραιοποιηθούν τα έργα του μάστερ πλαν για το πάρκο πολιτσιμού στο Κάστρο που θα ενταχτούν στη Β.Α.Α. η οποία όμως έχει ήδη δεσμεύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ λόγω έργων που δεν ολοκληρώθηκαν στην προηγούμενη περίοδο και πρέπει να περάσουν ως «γέφυρα» για να χρηματοδοτηθούν στην τρέχουσα.

Η φιλοξενία της ΠΑΔΕΕ
Ακολούθως, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε), η οποία με πρωτοβουλία του προέδρου της βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα, επισκέφτηκε τα Γιάννενα.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει θετικά για τον τόπο μας ο οποίος απέκτησε καινούργιους και πολύ σημαντικούς πρεσβευτές σε χώρες του εξωτερικού για την προώθηση θεμάτων όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις κ.α.

Ψήφισμα για τους αγρότες
Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία σε συνδυασμό με νέα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ καθώς και την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Για τον Μ. Δακτύλιο
Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καλογιάννη σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο Μ. δακτύλιο, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι η υπόθεση που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο και έχει να κάνει με το επίχωμα σε οδικό τμήμα 400 μ. στον υγρότοπο για την αντιμετώπιση των γεωλογικών προβλημάτων δεν μπορεί τελικά να προχωρήσει όπως περιγράφεται στην μελέτη.
Θα χρειαστεί δηλαδή άλλου τύπου θεμελίωση κι άρα επιπλέον πόρους προκειμένου να κατασκευαστεί με ασφάλεια, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό επιστήμονα που ήρθε στα Γιάννενα και είδε μελέτες αλλά και το σημείο της παρέμβασης και ήταν ξεκάθαρος.

Ορισμός μελών στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ.
Το θέμα είχε αναβληθεί στη χθεσινή συνεδρίαση μετά από διαφωνία για τον τρόπο εκλογής – ορισμού των μελών της αντιπολίτευσης.
Ύστερα από έγγραφη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας η οποία διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.
Έτσι, με απόφαση του δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ορίστηκε ο Γιώργος Παπαδιώτης.
Τακτικά μέλη εκ μέρους της δημοτικής αρχής ορίστηκαν οι Ευάγγελος Γιαννούλας, Αλέκα Βακαλοπούλου, Βάσω Μέγα και Δημήτρης Μπούτσης, με αναπληρωματικούς τους Κωνσταντίνο Κρικώνη, Γεωργία Γιώτη, Σοφία Μαρκούλα και Γιώργο Παππά.
Από την αντιπολίτευση ορίστηκαν μετά από ψηφοφορία οι Φίλιππας Φίλιος και Βασίλης Κοσμάς, με αναπληρωματικούς τους Γιώργο Αρλέτο και Γιώργο Λαδιά.
Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή δύο πολιτών με τους Παναγιώτη Σιαχούλη και Παρασκευή Τσίλη να ορίζονται από το δήμαρχο.
Τέλος, το Σώμα αποφάσισε να ορίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου ως τον φορέα που θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Εκλογή αντιπροσώπων στο ΦΟΔΣΑ
Μετά από ψηφοφορία, το δημοτικό συμβούλιο εξέλεξε τους εκπροσώπους του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ.
Πρόταση της πλειοψηφίας ήταν οι 3 θέσεις που της αναλογούν να καλυφτούν από το δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, τον αντιδήμαρχο, Μάκη Χρυσοστόμου και την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», Τατιάνα Καλογιάννη, στη λογική της όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης του Σώματος και επειδή η κ. Καλογιάννη, ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης είχε ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης προτάθηκε εκ μέρους του κ. Παπαγεωργίου ο Γιώργος Αρλέτος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!