“Με αφορμή την τοποθέτηση του Διευθυντή των ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, που κλήθηκε στις 16-12 σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό  να σχολιάσει την έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα, είδαμε για άλλη μία φορά, πώς η επιστήμη και οι γιατροί μπορούν να αξιοποιηθούν και σε τοπικό επίπεδο, για να αθωωθούν οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές στην υγεία και να φορτωθεί και πάλι το φταίξιμο στον λαό.

Στη συνέντευξη αυτή, την ώρα που γίνεται φανερή η ανάγκη για αύξηση και στελέχωση  κλινών ΜΕΘ, αναπαράχθηκε για άλλη μία φορά η λογική που βλέπει την υγεία του λαού όχι με βάση την πρόοδο της ιατρικής και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά με τη λογική του κόστους – οφέλους για το κράτος των επιχειρηματιών.

Η γνωστή αυτή αντίληψη, επικεντρώθηκε στο κόστος λειτουργίας 10 κλινών ΜΕΘ, λέγοντας ότι είναι «εξωφρενικά ακριβές» καθώς ο εξοπλισμός, η στελέχωση και λειτουργία τους για 300 ασθενείς ανα έτος φτάνει τα 12 εκατομμύρια!! . Απέδωσε δε την  ευθύνη για την μη ύπαρξη τους διαχρονικά στην άρνηση των Ελλήνων να αυξηθεί η φορολογία. Έτσι συμπέρανε ότι αν θέλουμε νέες κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει δεχτούμε αύξηση της φορολογίας.

Στον επίλογο προτάθηκε ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να αποφύγουμε διασωληνώσεις και θανάτους είναι το εμβόλιο.

1ον Η πρόσφατη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα  επιβεβαιώνει κάτι το οποίο όλοι οι γιατροί της χώρας είχαμε προ πολλού διαπιστώσει στην καθημερινή εμπειρία μας . Το γεγονός ότι δεν κομίζει κάτι νέο αλλά ΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ είναι πολύ σημαντικό. Το ότι δεν είναι κάτι νέο και «πάντα έτσι γίνονταν» δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι θάνατοι λόγω της υποστελέχωσης  και της πολιτικής συγκράτησης του κόστους στην Υγεία να εκληφθούν ως κάτι συνηθισμένο και ανεκτό. Δεν σημαίνει ότι η  ανισότητα μεταξύ νοσοκομείων ανάλογα με την γεωγραφική περιφέρεια ως αποτέλεσμα  αυτής της  πολιτικής λογικής μπορεί  να εκληφθεί ως κάτι φυσιολογικό. Διότι όποιος το κάνει, απλά συγκαλύπτει την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που πέρασαν στην χώρα, εφαρμόζοντας την στρατηγική της ΕΕ κόστους –οφέλους για την Υγεία.

2ον. Εάν τα 12 εκατομμύρια το χρόνο για 10 κλίνες ΜΕΘ ή τα 120 εκατομμύρια  το χρόνο για 100κλίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 100 διασωληνωμένους ταυτόχρονα (όσους δηλ. είναι εκτός ΜΕΘ αυτή τη στιγμή)  είναι εξωφρενικά ακριβό, ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους, όπως και τον δ/ντή,  ότι μόνο στον προϋπολογισμό του 2022 η αύξηση των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 3,5 δις και αφορά σχεδόν αποκλειστικά μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Η αύξηση της φορολογίας  εισοδήματος μισθωτών είναι 617 εκατομμύρια, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης 400εκατομμύρια και η αύξηση του ΦΠΑ 1,7 δις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 50 δις, φορτώνεται κατά 95% σε αυτήν την λαϊκή πλειοψηφία και τα νομικά πρόσωπα δηλ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεισφέρουν ΜΟΝΟ το 5%.

Και όμως παρά την αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2022 κατα 3,5 δις, η κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία μειώνεται κατά 139 εκατομ.  Μείωση, όση ακριβώς κατά τον δ/ντή, κοστίζουν οι πραγματικές, ορθά στελεχωμένες 100 κλίνες ΜΕΘ

Εμείς ως ΔΗΠΑΚ βέβαια μπορούμε να υποδείξουμε μια σειρά από πηγές που μπορεί και η σημερινή κυβέρνηση να αυξήσει την φορολογία για να στελεχώσει νέες μονάδες εντατικής θεραπείας (και όχι μόνο) και καλούμε κάθε επιστήμονα που τοποθετείται δημόσια να τις λάβει υπ όψιν του:

 Μπορεί να αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου που έχει μειωθεί από το 45% στο 22% τα τελευταία 20 χρόνια και συμμετέχει στα φορολογικά έσοδα της χώρας κατά 5,46%. Να αυξήσει τη φορολογία στους μεγαλομετόχους των επιχειρηματικών ομίλων για τα διανεμόμενα μετοχικά κέρδη τους,  που μειώθηκε επί κυβερνήσεων   ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο συμβολικό 5%.  Να αυξήσει την φορολογία των εφοπλιστών που ενώ αποτελούν την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, το κράτος τους παρέχει 56!! φοροαπαλλαγές και πληρώνουν, εθελοντικά (!),  με συνταγματική πρόβλεψη την οποία ψήφισαν και διατηρούν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ!!

             Να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, όπως και τις ιδιωτικές χειρουργικές κλίνες, που όχι μόνο τις έχει στο απυρόβλητο, αλλά αντίθετα ενισχύει τους επιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας με ζεστό δωρεάν χρήμα, εν μέσω πανδημίας. Αυτές οι ΜΕΘ είναι και οι μοναδικές πραγματικές VIP ΜΕΘ

3ον Εάν το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, πώς εξηγείται το γεγονός ότι αρχές Μαρτίου του 2021 με πλήρως εμβολιασμένο το 5% του πληθυσμού είχαμε 650 διασωληνωμένους λόγω  covid   και σήμερα με εμβολιασμένο το 65% έχουμε επίσης  650 διασωληνωμένους;
 
Μήπως τα στοιχεία δείχνουν ότι πλάι στο σωτήριο εμβόλιο, μόνο η εφαρμογή συνδυαστικών  μέτρων με πρωταρχικό την ενίσχυση της 1ο βάθμιας φροντίδας υγείας για να μην φτάνουν στις ΜΕΘ, την επιδημιολογική επιτήρηση με αυξημένο αριθμό test, την αραίωση των μαθητικών αιθουσών και τον αποσυγχρωτισμό σε χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ αλλά και την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, είναι ο μοναδικός τρόπος να μειώσουμε την νοσηρότητα και την θνητότητα από covid αλλά και από non covid ασθένειες;  Όμως αυτά τα μέτρα για τις κυβερνήσεις της Υγείας-Eμπόρευμα με βάση το κριτήριο του  κόστους-οφέλους είναι  «εξωφρενικά ακριβά».
Τελικά οι γνώμες των επιστημόνων είχαν και πάντα θα έχουν πολιτική δηλ. ταξική μεροληψία. Εμείς ως ΔΗΠΑΚ δεν κρύψαμε ποτέ τη δική μας μεροληψία υπέρ της λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της.
Οι γιατροί των Δημόσιων δομών της Ηπείρου και Λευκάδας διαχρονικά υπηρετούμε ασθενείς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, γι αυτό και ξέρουμε καλά ποιος είναι ο τεράστιος αντίκτυπος όταν ένας τέτοιος ασθενής χάνει τη ζωή του και αφήσει τα παιδιά του ορφανά, ενώ αυτή θα μπορούσε να είχε σωθεί. Οι  λαϊκές οικογένειες δεν έχουν την εναλλακτική των VIP ΜΕΘ και χειρουργείων του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Και όταν εξαναγκάζονται να πάνε εκεί, πολλές φορές χάνουν το βιός μιας ζωής.
Ξέρουμε πολύ καλά, γι αυτό και έχουμε χρέος ως επιστήμονες αλλά και ως άνθρωποι που συνειδητά επιλέξαμε να υπηρετήσουμε μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, να υψώσουμε τη φωνή μας και να προασπίσουμε τους ασθενείς μας, την επιστήμη μας κα τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και έξω, στους δρόμους και στους κοινούς μας αγώνες, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας μέχρι και το τελευταίο χωριό,  ως τον τελευταίο άνθρωπο.
Η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία αναδεικνύεται ως βασικός όρος για να γίνει αυτό πραγματικότητα.    “

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!