IOANNINA PROJECT

ΚΑΜΠΕΡΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023
Οργάνωση: Ars Anima
Ώρα: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Ποιητική Βραδιά

ΔΩΔΕΚΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Ποιητές και ποιήτριες που γεννήθηκαν, έζησαν, ή ξενιτεύτηκαν από τον γενέθλιο τόπο τους αλλά και άλλοι που επέλεξαν να κάνουν δεύτερη πατρίδα τους τα Γιάννενα, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δείγματα των ποιητικών δημιουργιών τους στο φιλότεχνο κοινό της πόλης. Γνωστοί ηθοποιοί συμπληρώνουν τις αναγνώσεις. Το πνευματικό απόθεμα της πρωτεύουσας της Ηπείρου εμπλουτίζεται με τα σύγχρονα ποιητικά έργα μιας ακόμη ανήσυχης γενιάς, που καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή τη λογοτεχνική ταυτότητα και τη γενικότερη καλλιτεχνική παράδοση της πόλης στον 21ο αιώνα, με μια υψηλής ποιότητας και ουσίας περιεχόμενο, καθιστώντας τη πασίγνωστη φράση: «Γιάννινα πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα», εν πολλοίς δικαιολογημένη.

Συμμετέχουν είτε δια ζώσης είτε με το έργο τους οι δημιουργοί: Βασίλης Γκουρογιάννης, Άννα Δερέκα, Τάσος Κανάτσης, Γιώργος Κουλιανός, Πάνος Κυπαρίσσης, Λαμπρινή Λιάτσου, Πηνελόπη Μαρνέλη, Βασίλης Νιτσιάκος, Γιώτα Παρθενίου, Τάσος Πορφύρης, Νόνη Σταματέλου, Παναγιώτης Τσαμάτος.

Διαβάζουν και οι ηθοποιοί: Ευάγγελος Αθανασίου, Παναγιώτης Γεωργούλας, Δανάη Τζήμα, Απόστολος Τζίμας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων με το οποίο κρατά επαφή. Τελείωσε τη Μέση Εκπαίδευση στα Γιάννενα, στο ιστορικό κτίριο της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και από το 1977 υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος στην Αθήνα όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα με τη δικηγορία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Ποίηση:
Από φωτογραφία βουνού. Δέντρο 1985
Σχόλια σε ποίηση. Δωδώνη 1987
Μήδεια. Καστανιώτης 1995
Πεζογραφία:
Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων. Καστανιώτης 1990, επανέκδοση Μεταίχμιο 2018
Το ασημόχορτο ανθίζει. Καστανιώτης 1992
Ο θίασος των Αθηναίων. Καστανιώτης 1999
Βέβηλη πτήση. Μεταίχμιο 2003
Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή. Μεταίχμιο 2009
Από την άλλη γωνία. Μεταίχμιο 2006
Σενάριο αθανασίας. Μεταίχμιο 2015
Αναψηλάφηση. Μεταίχμιο 2019
Τιμήθηκε με έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Συμμετέχει στο Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΑΝΝΑ ΔΕΡΕΚΑ
Η Άννα Δερέκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Είναι δημοσιογράφος, συντάκτρια πολιτιστικών ημερήσιας εφημερίδας. Είναι παραγωγός του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, από την ίδρυσή του.
Τον Φεβρουάριο του 2009 εκλέγεται πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού Ηπειρωτικά Γράμματα.
Εξέδιδε με τετραμελή ομάδα, το λογοτεχνικό-φιλολογικό περιοδικό Φηγός.
Προσκλήθηκε δύο φορές (1980, 1981) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, σε παγκόσμια συνάντηση γυναικών ποιητριών, όπου εκπροσώπησε τις Ελληνίδες ποιήτριες.
Τιμήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1980 στην Αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, για το έργο της. Η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, μια φορά το χρόνο, σε επίσημη εκδήλωση τιμά καλλιτέχνες που διακρίθηκαν.
Το ποιητικό της έργο παρουσιάστηκε και αναγνώστηκε σε πολλούς χώρους, με κορωνίδα το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, το 1994.
Το σπουδαστικό έτος 2003-2004 στο Πανεπιστήμιο της Lecce, στο τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας εκπονήθηκε διδακτορική διατριβή πάνω στη ζωή και στο έργο της από την Ιταλίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Katia Sicuro. Η διατριβή είχε τον τίτλο: «ANNA DEREKA, LA POETESSA. La Sua vita tea urlo e silencio»
Το Αγγλικό BBC τον Ιούλιο του 2003 κινηματογραφεί την Άννα Δερέκα παρά τη λίμνη των Ιωαννίνων, η οποία αναβιώνει με το λόγο της μέσα από το βιβλίο «Υδάτινες Φλέβες», τον πνιγμό της Φροσύνης και των 17 γυναικών. Είναι ένα ωριαίο επεισόδιο για την εκπομπή «Θρύλοι του κόσμου» με σκηνοθέτιδα την περίφημη Colette Tomson.
Με αφορμή το μεγάλο εορτασμό του Αγίου Νικολάου στο Μπρίντιζι, το 2006, ο Δήμος τίμησε την ποιήτρια και παρουσίασε το βιβλίο της «Στάσις Άγιος Νικόλαος».
Με αφορμή την τιμητική εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης Bridizi, η RAI παρουσιάζει σε ωριαία εκπομπή την ποιήτρια.
Τον Αύγουστο του 2008 η ποιήτρια τιμάται στο Μεγάλο Φεστιβάλ Κουλτούρας «Διάλογος Τέχνης», (DialogAr[t]e ), στην Ιταλία. Τέσσερις ποιητές εκπροσωπούν τις χώρες τους στο μεγάλο Ιταλικό θεσμό. Από την Ελλάδα η Άννα Δερέκα.
Τιμήθηκε από το Δήμο της πόλης Lecce, στην Ιταλία και το πανεπιστήμιο της πόλης στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ποιητές της Μεσογείου», η οποία το 2004 ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Η λαμπρή εκδήλωση έγινε στο Castello de Carlo V, η ποιήτρια εκπροσώπησε την σύγχρονη ποίηση της Ελλάδας.
Το 2010, (28 Φεβρουαρίου), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ιωαννίνων, τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Κατσάρη, τίμησαν και παρουσίασαν την Άννα Δερέκα, στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Το ποιητικό της έργο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρουμανικά και στα γαλλικά.
Έχει εκδώσει 12 ποιητικές συλλογές.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ
Φθινοπωρινό θάρρος, ποιήματα 1977
69 ποιήματα αγάπης, ποιήματα, 1979, β’ έκδοση 1980
Με πόσους τρόπους γεννήθηκα από το κεφάλι ενός Θεού, πρόζες 1983
Δυο φορές λεν την αλήθεια ή ο σπόρος του καιρού, σκηνικό ποίημα 1981
Αίμα πηγμένο επάνω, σκηνικό ποίημα 1986
Υδάτινες φλέβες, ποιήματα, έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων 2000
Anna Dereka, La Poetessa – La sua vita tra urlo e silenzio, διδακτορική διατριβή, έκδοση Universita Degli Studi di Lecce 2004
Επάργυρον, πεζά ποιήματα, έκδοση ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων 2005
Στάσις Άγιος Νικόλαος, ποιήματα 2006
Αιμάσσων, ποιήματα, Κέδρος 2019
Εις εαυτόν κρημνοί, ποιήματα, Κύμα 2022
Πάντα κινδύνευα από τις λέξεις, ποιήματα, Κέδρος 2023

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΤΣΗΣ
Ο Τάσος Κανάτσης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1954. Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φ.Π.Ψ.). Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία του Νομού Ιωαννίνων.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Πολιορκία. Δωδώνη 1982
Ρυμουλκό. Δωδώνη 1985
Κρόσσια και ξέφτια. Iδιωτική έκδοση 1989
Νευραλγία Τριδύμου. Iδιωτική έκδοση 1992
Λεηλασίες. Καστανιώτης 1997
Η χλεύη του χρόνου. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων 2000
Τα μέσα δάκρυα. Πλανόδιον 2004
Ψυχανθή και μετέωρα. Καστανιώτης 2008
Απόκρημνες μέρες. Καστανιώτης 2015
Χειμερινή Ανθοφορία. Καστανιώτης 2023.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Κουλιανός γεννήθηκε το 1968 στην Κάλυμνο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ στο παρελθόν επί σειρά ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και τη διαφήμιση. Ποίηση γράφει από τα εφηβικά του χρόνια. Έχει συμμετάσχει κι έχει βραβευτεί σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες ποίησης.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Νόσος των διττών. Ποιείν 2023
Appελπις. Γκοβόστης 2020
Από ποίηση ευθυνών. Ιδιωτική έκδοση 2019
Άμωμη αλίευση. Μελάνι 2017.

ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
Ο Πάνος Κυπαρίσσης είναι ποιητής και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Οξυά Ιωαννίνων το 1945. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν. Έχει σκηνοθετήσει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την κρατική τηλεόραση. Έχει μεταφράσει Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σοφοκλή, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ζαν Πολ Σαρτρ.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Ο Καπνοπόλεμος. 1977
Το σοφό σαλιγκάρι. Συμείον 1980
Σημειώσεις ενός τηλεγραφητή. Σπηλιώτης 1986
Η άλλη φωτογραφία. Ρόπτρον 1990
Νησί δίχως φύλλα. Λωτός 1992
Φόδρες της νύχτας. Καστανιώτης 1996
Τα χειρόγραφα της βροχής. Καστανιώτης 2003
Ασκήσεις Αποχαιρετισμών. Μίμνερμος 2005
Το χώμα που μένει. Καστανιώτης 2007
Μαύρο βαμβάκι. Μελάνι 2009
Φως ορυχείου. Μελάνι 2011
Τα Τιμαλφή. Μελάνι 2013
Σκύβοντας ουρανέ. Γαβριηλίδης 2015
Καραϊσκάκης, Δειλινό και μαύρο φως. Διάττων 20015
Ποιήματα 1977-2013. Τόμοι Α’ & Β’, (Συγκεντρωτικές εκδόσεις). Γαβριηλίδης 2016
Το παραμύθι της μοναξιάς, (παραμύθι). Καλειδοσκόπιο 2017
Κλέβοντας σκοτάδι. Γαβριηλίδης 2018
Νυχτογραφίες (Δέκα χοϊκές λήκυθοι), Διάστιχο 2021
Πέφτοντας σκόνη. Ενύπνιο 2022.
Το 2014 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έργα του έχουν αποδοθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Τσεχικά.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Κ. ΛΙΑΤΣΟΥ
Η Λαμπρινή Κ. Λιάτσου εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, είναι παιδαγωγός, πτυχιούχος Ψυχολογίας, με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Έχει εκδώσει εκπαιδευτικά βιβλία, ποιητικές συλλογές, μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και πλήθος συλλογικών έργων με καλές πρακτικές καινοτόμων θεμάτων Αγωγής Υγείας. Ποιήματά της έχουν βραβευθεί σε Διαγωνισμούς Ποίησης κι έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, λογοτεχνικές Εγκυκλοπαίδειες και Ανθολόγια. Συμμετέχει σε συγγραφικές ομάδες λογοτεχνών διεθνώς. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (ΕΛΣΗ). Σήμερα, διευθύνει το 26ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων.
ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ
δεύτερη ανάγνωση. Ποιητική συλλογή. Ιωάννινα 2022
Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Δημοτικό σχολείο με Δημιουργική γραφή. Εκδόσεις Γραφομηχανή. Αθήνα 2021
σταλα-ματιες. Ποιητική συλλογή. Ιωάννινα 2020
Είσαι μοναδικός κι αυτό είναι η δύναμή σου: Εκπαιδευτικό υλικό για το δημοτικό σχολείο. Ιωάννινα 2018
Δημιουργική γραφή & Αγωγή υγείας: Γέφυρες επικοινωνίας. Ιωάννινα 2018
Βραβεύσεις – Διακρίσεις (ενδεικτικά):
– Α’ Έπαινος. 32οι Πανελλήνιοι Δελφικοί Αγώνες Ποίησης. Δελφοί 2017
– 3ο Βραβείο. Πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός, 11η Λυρική Παμβώτιδα, Ιωάννινα 2017
– Βραβείο. 2ος Πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός “Μίμης Σουλιώτης”. Φλώρινα 2016
– Έπαινος. 30οι Πανελλήνιοι Δελφικοί Αγώνες Ποίησης. Δελφοί 2015
– Έπαινος. 1ος Πανελλήνιος Τσακιρίδειος Διαγωνισμός Ποίησης. Θεσσαλονίκη 2012

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΝΕΛΗ
Η Πηνελόπη Μαρνέλη γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και του Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δικηγόρος στα Ιωάννινα. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, πεζά και κριτικά κείμενα στον τοπικό τύπο (Πρωινά Νέα) και στα περιοδικά Ηπειρωτική Εστία, Νέα Σκέψη και Φηγό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, εταίρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ
Συλλογισμοί. Ιδιωτική Έκδοση, Ιωάννινα 1979
Βλεπτέον. Εκδόσεις Δωδώνη 2001
Πλαγίως. (Υπό έκδοση)
31 σχέδια και 1 γλυπτό ζητούν ποιητή, πάνω σε σχέδια του Γλύπτη Κυριάκου Ρόκου. (Υπό έκδοση)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων (1958). Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή. Είναι Διευθυντής του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Κόνιτσας «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία των Βαλκανίων». Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.
Ορισμένα από τα επιστημονικά έργα του:
Παραδοσιακές Κοινωνικές Δομές. Οδυσσέας 1991
Οι ορεινές κοινότητες της Βόρειας Πίνδου. Πλέθρον 1995
Λαογραφικά Ετερόκλητα. Οδυσσέας 1997
Χτίζοντας τον Χώρο και τον Χρόνο. Οδυσσέας 2003
Μαρτυρίες Αλβανών Μεταναστών. Οδυσσέας 2003
Προσανατολισμοί. Μια κριτική εισαγωγή στη Λαογραφία. Κριτική 2007
Στο σύνορο. Οδυσσέας 2010
Πεκλάρι. Κοινωνική Οικονομία μικρής Κλίμακας. Ισνάφι 2016
Εθνο – οικο – τοπικά. Ισνάφι 2022
Αώος. Στους δρόμους του Πολιτισμού, Πίνδος Περιβαλλοντική 2022
Ασχολείται επίσης και με τη λογοτεχνία. Έργα του:
Ω λέλε (αφηγήματα). Εκδόσεις Οδυσσέας 1993
Απέκει (ποίηση). Εκδόσεις Πλέθρον 1997
Ρέματα (ποίηση). Εκδόσεις Οδυσσέας 2008
Ω λέλε (βιβλίο – cd με μελοποιημένη ποίηση στη Βλαχική γλώσσα), Έκδοση Silvox 2019
Του πόνου (ποίηση). Εκδόσεις Μανδραγόρας 2022
Τέλος, έχει ασχοληθεί και με το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Κύριο έργο του το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Ήπειρος» (έρευνα, κείμενα, σενάριο), που απέσπασε το πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1998.

ΓΙΩΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ
Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε κοντά στην Αρχαία Δωδώνη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα, όπου και ζει. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στην Αθήνα, Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ. Ε. και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Όραμα, μέγα χρέος και οφειλή στη γενέτειρά της απετέλεσε το έργο της: «Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης σε Παγκόσμια Πρώτη Εκτέλεση, στις 16 Ιουλίου 2022.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ
Ποίηση
Και εις το μαυροφορούν φέγγει. Εκδόσεις Γκοβόστης 2021
Ποιήματα / Poeme. Editura Omonia 2015
Τες νύχτες να ‘σαι από σώμα. Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2012
Είμαι εγώ; / A moze to ja?. Eκδόσεις Poeticon, Poland 2008
Πήρες τα γράμματά μου; / Hai ricevuto le mie lettere?. Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2007
Και το ρούχο πέρα ριγμένο. Εκδόσεις Γκοβόστης 2002
Του φεγγαριού μπλε. Εκδόσεις Γκοβόστης 1994
Μη. Εκδόσεις Δωδώνη 1986
Μόρια. Ιδιωτική έκδοση 1981
Πεζογραφία
Μελιγγοί, θυμάμαι… Μνήμες Πρόσωπα Νοσταλγία [Έργο συλλογικό]. Εκδόσεις Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών 2013
Κριτικό Δοκίμιο
Προσέγγιση στο Έργο της Ευαγγελίας Παπαχρήστου – Πάνου. Ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1988
Βιβλία για Παιδιά
Mos u fshef… do te giej. / Μη κρύβεσαι… θα σε βρω. Εκδόσεις Mesonjetoria, Τίρανα 2003
Μη κρύβεσαι… θα σε βρω. Εκδόσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων 2000
Ήταν ένα φεγγαράκι μια φορά. Εκδόσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων 1999
Θ΄ ανοίξουμε το παράθυρο και φρρ… θα πετάξουμε. (Τέσσερα Λευκώματα). Εκδόσεις Καστανιώτη, 1989
Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στην ιταλική, πολωνική, ρουμανική, αλβανική, αραβική, καταλανική και ισπανική γλώσσα. Ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Τιμήθηκαν με ελληνικά και διεθνή βραβεία.
ΒΡΑΒΕΙΑ [Ενδεικτικά]
Αργυρό Βραβείο Ποίησης «Αριστοτέλης» / 1st International Poetry Festival of Naoussa 2022
A΄ Βραβείο Ποίησης της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου. Αθήνα 1992
Διεθνές Ειδικό Βραβείο Ποίησης, του Κέντρου Κουλτούρας Pelle Di Luna. Ρώμη 1986

ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
Ο Τάσος Πορφύρης γεννήθηκε στον Άγιο Κοσμά Πωγωνίου Ιωαννίνων το 1931 από γονείς αγρότες. Το 1938 μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 1941, πίσω στο χωριό από τον εφιάλτη της πείνας. Παραμονή μέχρι τον Δεκέμβρη του 1945 (τέσσερα χρόνια, τα χρόνια της εφηβείας, των πληγών του έρωτα, της κατοχής, του αντάρτικου). Στο τέλος του 1945 πίσω στη «Βαβυλώνα». Μέση Β΄ Εμπορική Σχολή στην οδό Λευκωσίας 60 στα Πατήσια. Αποφοίτηση το 1949.
Το 1955 δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Τέχνης» το ποίημά του: «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: «Μαρτυρίες», «Σημειώσεις», «Νέα Σύνορα», «Φηγός», «Ηπειρωτικά Χρονικά», «Ηπειρωτικό Ημερολόγιο», «Ζωσιμάδες», «Οροπέδιο», «Πλανόδιον», «Μανδραγόρας», «Πάροδος», «Σίσυφος», «Κοράλλι», «Νέο Επίπεδο», «Φρέαρ», «Προκυμαία», «Νέα Ευθύνη», «Εμβόλιμον», «Καρυοθραύστις», «Πόρφυρας», «Παρέμβαση», «Ανθολόγιο 2020», «Δίοδος» και «Τα ποιητικά».
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Ποίηση
Νεμέρτσκα. Γεμεντζόπουλος 1961
Το εγκαταλειμμένο σπίτι. Θεσμός 1968
Flash back. Λύσεις 1971
Τοπίο. Λύσεις 1973
Η πέμπτη έξοδος. Σημειώσεις 1980
Τα λαβωμένα. Έρασμος 1996
Σώμα κινδύνου. Ύψιλον 2004
Έρημα. Ύψιλον, Αθήνα 2008
Χρονοσυλλέκτης. Ύψιλον 2011
Νεμέρτσκα (Ποιήματα 1961-2011). Εκδόσεις των Φίλων 2013
Οι μέσα μας πληγές. Ύψιλον 2015
Ισόβια θλίψη. Ύψιλον 2019
Ανθολογίες
Πολυφωνικόν: Ανθολόγιο Ηπειρώτικης ποίησης. Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων 2002
Ανθολογία της Βροχής, με ποιήματα από το έργο 107 ποιητών, Ελλήνων και ξένων. Εκδόσεις Τροπικός – Παπαδόπουλος 2003
Μεταφράσεις
Έχει μεταφράσει σε συνεργασία με τον Στέφανο Ροζάνη: Ezra Pound, T. S. Eliot, D. Thomas κ.ά.. Πανοπτικόν 2022
Πεζογραφία
Αξέχαστα χρόνια. Βιβλιοθήκη Αγιοκοσμιτών Πωγωνίου 1991
Η δοντάγρια, διηγήματα. Σοκόλης 2006
Τα σπίτια, πεζογραφήματα. Πανοπτικόν 2013
Ρωσσοχώρι, Δροσιά και λίγο από Σταμάτα. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2020
Κριτικά Κείμενα
Ο ποιητής Άνθος Πωγωνίτης (Βασίλης Καραφύλλης), προλεγόμενα και εκλογή από το έργο του. Βιβλιοθήκη Αγιοκοσμιτών Πωγωνίου 1989
Αν διψάσεις εγώ θα σου γίνω νερό. Ο ποιητής Δημήτρης Παπαδίτσας (1922-1987), εισαγωγή – ανθολόγηση Τάσος Πορφύρης (9ος τόμος της Σειράς: Δύο αιώνες Ελληνικής ποίησης, Ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν ποιητές, Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, εκδόσεις Γαβριηλίδης 2018
Η αντοχή των ονείρων [Πρόσωπα και κείμενα]. Πανοπτικόν 2023

ΝΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Η Νόνη Σταματέλου γεννήθηκε στο χωριό Τσουκαλάδες Λευκάδας. Πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε 33 χρόνια στη Β/θμια εκπαίδευση.
Ποιήματα και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Τάσο Καρακατσάνη, Μάρθα Μεναχέμ και Πάττυ Καλού. Συνεργάστηκε με τους εικαστικούς Σοφία Βλάχου, Παντελή Σταματέλο, Αικατερίνη Λαμπροπούλου και Μπάμπη Πυλαρινό. Κείμενά της δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και ημερολόγια.
ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ
Ποίηση
Παιχνίδι αιχμηρό. Gutenberg 2008
Σε πύρινη τροχιά. Τυπωθήτω 2012
Έλλειψη χώρου. Μελάνι 2015
Λόγω βροχής. Οδός Πανός 2017
Ερημία των καιρών. Οδός Πανός 2020
Πεζά
Το βαπόρι. Οδός Πανός 2023

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ
Ο Παναγιώτης Τσαμάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Μαθηματικής Ανάλυσης του Τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στο περιθώριο των επιστημονικών του ασχολιών, τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Έτσι, εκτός από τα επιστημονικά του συγγράμματα και τις ενενήντα επιστημονικές εργασίες του δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών, εξέδωσε και τα παρακάτω λογοτεχνικά έργα.
«Στη στροφή του χρόνου», Έκδοση Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς 2004
«Εν Παραμυθία τη 29-1943», Έκδοση Δήμου Παραμυθιάς 2007 (τρίγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά)
«Μουργκάνα Βουδαπέστη Θεσσαλονίκη ένα σκαληνό ταξίδι και άλλες βορειοδυτικές ιστορίες», Αυτοέκδοση, Ιωάννινα 2023
«Ιδιοχείρως», Αυτοέκδοση, Ιωάννινα 2023.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!