Μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες κατά τις οποίες ακούστηκαν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τη σκοπιμότητα του έργου διάνοιξης δρόμου στην κορυφογραμμή του Γράμμου από την Περιφέρεια Ηπείρου, έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης, η στιγμή που ακούστηκαν οι αλήθειες που όφειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να είχε κάνει ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή, όταν ενώπιον της Περιφερειακής Επιτροπής μίλησε για εμπιστευτικά έγγραφα του στρατού και για αίτημα των ενόπλων δυνάμεων, πολλά από τα οποία αρχικά επιχειρήματα στην πορεία των ημερών διαψεύδονταν, εκθέτοντας τον Περιφερειάρχη και προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον για το θέμα, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που φωτογράφιζαν ενοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και τέλος, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης…
Η σημερινή απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου και μερικών δεκάδων κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων και της Καστοριάς που ζητούν το δρόμο στο Γράμμο, ήταν πως το έργο αυτό στην κορυφογραμμή του χαρακτηρισμένου ως “απάτητου βουνού” από την πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ το ζητούν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι από το 2022. Αρκετούς μήνες αργότερα η Περιφέρεια κίνησε τη διαδικασία σε συνεργασία με το Στρατό, ο οποίος έκρινε πως σε πολλά σημεία θα ωφεληθεί η περιοχή, τόσο για τη φύλαξη των συνόρων, όσο και για την ασφάλεια των κατοίκων από τις φερόμενες “επιδρομές Αλβανών” στα χωριά της μεθορίου…
Ο κ. Καχριμάνης εμφάνισε μια σειρά εγγράφων και αλληλογραφίας του με το Στρατό και το Υπουργείο Άμυνας, από την οποία προκύπτει ότι δεν επιβαλλόταν αδειοδότηση του έργου και άλλα τέτοια στοιχεία. Το κλίμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν σαφώς φορτισμένο από τους κτηνοτρόφους που ζητούν το έργο θεωρώντας το απαραίτητο για τη διευκόλυνση της εργασίας τους και για τη διατήρηση ανοιχτών των επιχειρήσεών τους.
Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι λειτούργησαν ως κλακαδόροι υπέρ του Περιφερειάρχη και αρκετές στιγμές γιουχάισαν όσους από τους ορειβάτες ή τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης έψεξαν τον Περιφερειάρχη για τη μεθοδολογία του να παρανομήσει ουσιαστικά, προχωρώντας ένα έργο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Στιγμή μεγάλης έντασης υπήρξε την ωρα που στο βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέβηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος. Μέλη του ΚΚΕ βρίσκονταν την ώρα της συνεδρίασης έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας που φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας.
Και εφόσον για το θέμα είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση των ενεργειών της Περιφέρειας, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου δεν επέτρεψε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για διακοπή των εργασιών.
Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις των φορέων
Ο Γιώργος Πρέντζας, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” εισηγήθηκε το θέμα ζητώντας την διακοπή των εργασιών και την πολιτική καταδίκη του Περιφερειάρχη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την εξαπάτηση της Περιφερειακής Επιτροπής όσο διάστημα ανέτρεπε τις ατιτιολογήσεις της αναγκαιότητας του συγκεκριμένου δρόμου στο Γράμμο.
Από το στρατό και τα ζητήματα εμπιστευτικότητας, στο δεύτερο ψέμα για τις ζωοκλοπές και το λουλούδι του Δαρβίνου, ως την Αστυνομία και τη φύλαξη των χωριών και τέλος, το αίτημα για τη δημιουργία καταφυγίου που ποστάρισε στο Facebook ο Περιφερειάρχης από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πληκατίου… Στο Λούρο ήταν άπαξ το έγκλημα, εδώ θα είναι κατ’ εξακολούθηση, σχολίασεο κ. Πρέντζας και ζήτησε την καταδίκη του έργου και την κατ’ εξακολούθηση παραπλάνηση της Περιφερειακής Επιτροπής από τον Περιφερειάρχη.
Ακολούθως το λόγο πήραν εκπρόσωποι ορειβατών και κτηνοτρόφων. Πρώτος όμως με δυσκολία τοποθετήθηκε ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ που τόνισε πως ο Γράμμος είναι βουνό σύμβολο του ελληνικού λαού και το έργο της Περιφέρειας όπως είπε, δεν εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους. Ο Γράμμος δεν ενδείκνυται για επιχειρηματική δραστηριότητα, θα δώσουμε τη μάχη για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του βουνού, κατέληξε ο βουλευτής.
Από τους ορειβάτες μίλησε ο κ. Σωτήρης Σταύρου, αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων και ο Τάσος Κώτσικος από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κόνιτσας. Αμφότεροι επανέλαβαν την υποχρέωση έγκρισης αδειοδότησης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για ένα τέτοιο έργο, έκριναν αδικαιολόγητη και παράνομη τη διάνοιξη του που καταστρέφει όπως είπαν, μια απείρου κάλλους περιοχή, προστατευόμενη από το καθεστώς Natura 2000. Ο προγραμματισμός του έργου, η μελέτη και ο έλεγχος για τη σωστή εκτέλεσή του είναι βασικές προϋποθέσεις για κάθε δημόσιο έργο που εν προκειμένω δεν τηρήθηκαν, όπως τονίστηκε.
Το έργο από την άλλη υποστήριξε ο Γιάννης Δεκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η Αλεξάνδρα Μάτσια, Πρόεδρος της Κοινότητας Γράμμουστας Καστοριάς και ο κ. Γεώργιος Μπακατσούλας, καταγόμενος από το Πέραμα που εδώ και 16 χρόνια επένδυσε και ζει ως κτηνοτρόφος στο Γράμμο. Οι τρεις τους υποστήριξαν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες από το στόμα του Περιφερειάρχη.
Ακολούθως, κοινή ήταν και η στάση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Οι Γιάννης Στέφος, Στέφανος Ζούμπας, Σπύρος Υφαντής και Λάμπρος Γεωργόπουλος έμειναν στη γραμμή της πιθανής αναγκαιότητας του έργου, με βάση τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, υπό τη βασική και απαραβίαστη προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο νόμος στην εκτέλεσή του. “Όλοι βολεύονται πλην της νομοθεσίας που ξεβολεύεται” ήταν μια χαρακτηριστικά φράση του επικεφαλής του “Κοινού των Ηπειρωτών” για να καταδείξει ότι το έργο κρίνεται πλέον αναγκαίο για πολλούς και διάφορους λόγους…
Η απάντηση Καχριμάνη
Η απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου ξεκίνησε από το 1981 όταν άρχισαν οι ξεχωριστές γιορτές του εμφυλίου από νικητές και χαμένους. Δεν ξέχασε να επαναλάβει μάλιστα, την πρότασή του για κοινό μνημόσυνο στο Γράμμο και λίγο αργότερα, αναφέρθηκε σε συμφέροντα που όπως είπε, άρχισαν να τον πολεμούν τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των απόψεων που εκφράζει για τους δασικούς χάρτες.
Επί της ουσίας του θέματος του έργου, επικαλέστηκε μια παλιά προφορική απάντηση του επικεφαλής του ΟΦΥΠΕΚΑ (δεν είπε όνομα) ότι όπου υπάρχουν δρόμοι έχει δικαίωμα να τους συντηρεί για τους κτηνοτρόφους. Στη συνέχεια ανέφερε μια πρώτη διατύπωση του αιτήματος για τη διάνοιξη του δρόμου από κτηνοτρόφους των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, το Σεπτέμβριο του 2022, ώστε μια διαδρομη που σήμερα γίνεται σε μήκος 110 χιλιομέτρων να γίνεται με το συγκεκριμένο δρόμο σε 28 χιλιόμετρα.
Για πρώτη φορά, έθεσε το θέμα του δρόμου στην πολιτεία και στον Γιαννιώτη πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, το Φεβρουάριο του 2023, χωρίς μάλλον αποτέλεσμα, γι’ αυτό και στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου καθώς φαίνεται από την πορεία των πραγμάτων, εκεί βρήκε ευήκοα ώτα. Με την παρουσίαση των διαφόρων επίσημων εγγράφων του και την αλληλογραφία του με το στρατό φτάσαμε στον Ιούλιο του 2024 όταν ξεκίνησε η συνεργασία Περιφέρειας και στρατού για τη διάνοιξη του δρόμου, σε δύο μέρη, αντίστοιχα των Ιωαννίνων και της Καστοριάς.
Ο στράτος σε κάποιες από αυτές τις απαντήσεις επικαλείται την ανάγκη σκοπών της εθνικής άμυνας, την εξυπηρέτηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων πλησίον των συνόρων στις περιοχές προκάλυψης, την εκτέλεση περιπόλων πυρασφαλείας κτλ. Ο στρατός εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι ο δρόμος δεν έχει την τεχνική υπόσταση έργου και άρα δεν χρειάζεται άδειες.
Απομένει η δικαιοσύνη και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τον ΟΦΥΠΕΚΑ να κρίνουν την τύχη του έργου στο Γράμμο, το Περιφερειακό Συμβούλιο πάντως δεν οδηγήθηκε σε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, αφού δεν το επέτρεψε η πρόεδρος του σώματος.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.