Δυμόκαστρο ή Ελινόκαστρο ή Ερημόκαστρο είναι τα νεότερα τοπωνύμια της αρχαίας παράλιας θέσης που βρίσκεται κοντά στην Πέρδικα πάνω σε λόφο που υψώνεται δίπλα στον όρμο Καραβοστάσι. Στη θέση αυτή τοποθετείται η αρχαία Ελίνα, πόλη των Ελινών φύλου των Θεσπρωτών. Η πόλη οργανώθηκε κατά τον 4ο αι. π.Χ., όταν οχυρώθηκε με επιβλητικά τείχη με πύργους ανά διαστήματα, μεγάλο μέρος των οποίων διατηρείται και σήμερα.


Η Ελίνα γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, όπως και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Θεσπρωτίας, ωστόσο όμως δεν εγκαταλείφτηκε, αλλά συνέχισε να κατοικείται και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.


Ο αρχαίος οικισμός αναπτύσσεται κλιμακωτά σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας τη διαμόρφωση του λόφου, τα οποία ορίζονται από οχυρωματικούς περιβόλους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως νομίσματα, αγγεία, κοσμήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.


Το Δυμόκαστρο είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Σχετικά πρόσφατα έγιναν στο χώρο πολλές αναστηλωτικές εργασίες καθώς και εργασίες ανάδειξης που κατέστησαν επισκέψιμα μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού.
Για να δείτε το βίντεο με τον αρχαιολογικό χώρο, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!