Δύο μέρες, δύο πλημμύρες – Η πόλη μοιάζει ανοχύρωτη και οι πολίτες εξοργίζονται

Δύο μέρες, δύο πλημμύρες – Η πόλη μοιάζει ανοχύρωτη και οι πολίτες εξοργίζονται

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Του Παναγιώτη Μπούρχα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κομμάτι της πόλης των Ιωαννίνων πνίγηκε κυριολεκτικά στα λασπόνερα, μετά από λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης που τουλάχιστον για το Σάββατο είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – την καταιγίδα της Παρασκευής να υποθέσουμε πως δεν την είδε στα μετεωρολογικά μοντέλα της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία;

Επίσημη αναφορά σε ζημιές μέχρι τούτη την ώρα δεν έχει υπάρξει, ενώ ούτε και άτυπη ενημέρωση είχαμε από την Πυροσβεστική για απαντλήσεις υδάτων και άλλα συμβάντα όπου να κλήθηκε η υπηρεσία. Ενημέρωση για τις αιτίες των πλημμυρισμένων δρόμων και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πιθανά σχεδιάζονται, δεν είχαμε επίσης από τη δημοτική αρχή ως αυτή την ώρα.

Δεκάδες καταγγελίες έφταναν όλο το απόγευμα στο epirusgate.gr από αγανακτισμένους πολίτες, με φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν πλημμυρισμένους δρόμους και πεζοδρόμια, τη δυσκολία στην αναγκαστική μετακίνηση μιας γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και αυτοκίνητα να κινούνται μέσα στο νερό σαν αμφίβια.

Διαβάστε και δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ, εδώ και εδώ.  

Για δύο ημέρες επαναλήφθηκαν οι ίδιες εικόνες.

Η ίδια κατάσταση είχε καταγραφεί και πριν από μερικούς μήνες και στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. Οι κάτοικοι της Γεννηματά, της ΚΑ΄ Φεβρουαρίου, του Βοτανικού και ενδεχομένως και πολλών άλλων περιοχών θα ζήσουν ξανά και ξανά την ίδια κατάσταση πανικού από το απειλητικό νερό και στις επόμενες σφοδρές μπόρες του καλοκαιριού αλλά και το επόμενο φθινόπωρο.

Οι πολίτες δικαίως εξοργίζονται και τα βάζουν κυρίως, με τη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και στο πλαίσιο της λογοδοσίας την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και στη συνεδρίαση του απολογισμού της δημοτικής αρχής στα τέλη του μήνα, πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και για τα έργα που θα γίνουν… χτες ώστε να μην μετατρέπεται η πόλη σε Βενετία, έπειτα από λίγα λεπτά δυνατής καταιγίδας. Ζούμε σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, το γνωρίζουμε και ο Δήμαρχος, στην εναρκτήρια ομιλία του, κατά την τελετή της δεύτερης ορκωμοσίας του, πριν από ενάμιση χρόνο, είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση στο μέτρο του εφικτού, των συνεπειών του φαινομένου. Δε γίναμε Θεσσαλία, ευτυχώς, αλλά κάτι πρέπει να γίνει.

Προ μηνών, είχαν παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή κάποια τέτοια πρώτα μέτρα, γιατί για παρεμβάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας απαιτούνται χρήματα που δεν υπάρχουν, αν δεν τα διαθέσει το κράτος. Τι από αυτά προχώρησε; Οφείλει να απαντήσει η δημοτική αρχή στους δημότες που νοιώθουν την εγκατάλειψη χθες και σήμερα.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google