Στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών και στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων σύμφωνα με τη νέα Νομοθεσία όπως ισχύει, προχώρησε σε δύο περιπτώσεις παράνομης άσκησης θήρας, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Στην πρώτη περίπτωση, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας και απογευματινές ώρες σε περιοχή της Τ.Κ Κάτω Ζαλόγγου του Δήμου Ζίτσας, σταμάτησε για έλεγχο τον οδηγό ενός οχήματος. Κατά τον έλεγχο, εντοπίστηκε στη θέση του συνοδηγού ένα κυνηγετικό όπλο, εκτός θήκης και έτοιμο προς χρήση. Ακολούθησε έλεγχος στο όχημα στο οποίο εντοπίστηκε μία τσάντα, που περιείχε φρεσκοτεμαχισμένο κρέας.

Σε ερωτήσεις της Θηροφυλακής, ο οδηγός του οχήματος παραδέχθηκε πως επρόκειτο για θηρευμένο ζαρκάδι, η θήρα του οποίου απαγορεύεται.  Η τσάντα με το περιεχόμενό της όπως επίσης το όπλο και τα φυσίγγια που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και σε βάρος του ατόμου επιβλήθηκαν αντίστοιχα το διοικητικό πρόστιμο των 2.000 ευρώ για το αδίκημα της θήρευσης ζαρκαδιού και των 400 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς κυνηγετικού όπλου.

Σε μία δεύτερη περίπτωση, στην Τ.Κ Μαγαζιών του Δήμου Παξών, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια περιπολίας εντόπισε ένα άτομο να ασκεί θήρα χωρίς να έχει εκδώσει άδεια θήρας.

Σε βάρος του υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά και επιβλήθηκαν αντίστοιχα τα διοικητικά πρόστιμα των 400 ευρώ για άρνηση παράδοσης του κυνηγετικού όπλου και πρόστιμο 300 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς κυνηγετικού όπλου.

Επιμελώς κρυμμένο κυνηγετικό όπλο

Σε άλλη περίπτωση, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην ΤΚ Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και κατά τις πρωινές ώρες, διενήργησε έλεγχο στον οδηγό ενός οχήματος που ήταν σταθμευμένο πρωινές ώρες και ο οδηγός του βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, έχοντας μαζί του ένα σκύλο δίωξης. Από τον μακροσκοπικό έλεγχο εντός του Ι.Χ εντοπίστηκε μία άδεια θήκη κυνηγετικού όπλου εντός του οχήματος, όμως ο ελεγχόμενος αρνήθηκε πως ασκεί θήρα και αποχώρησε. Αμέσως μετά, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες πραγματοποίησαν έρευνα στην γύρω περιοχή και εντόπισαν, επιμελώς κρυμμένο, ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε σε συνεργασία και με την ΕΛ.ΑΣ ανήκει στο άτομο που είχε εντοπιστεί στο σημείο. Σε βάρος του ακολουθείται επίσης, η προβλεπόμενη διαδικασία.

Μηνύσεις πριν την εφαρμογή της νέας Νομοθεσίας

Επίσης στο νησί των Παξών και συγκεκριμένα στην Τ.Κ Γάιου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή προχώρησε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος ενός ατόμου που εντοπίστηκε να ασκεί θήρα λαγού σε μη επιτρεπόμενη ημέρα, έχοντας μαζί του δύο σκύλους δίωξης.
Ο συλληφθείς αρνήθηκε να παραδώσει το κυνηγετικό του όπλο, ενώ ενημερώθηκε, ότι στο εξής δεν είναι σε ισχύ η άδεια θήρας που είχε εκδώσει. Δύο ημέρες μετά, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή εντόπισε το ίδιο άτομο να ασκεί θήρα, παρότι η άδεια θήρας δεν ήταν σε ισχύ και ενώ είχε ενημερωθεί για αυτό. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με τις προηγούμενες διατάξεις όμως περί θήρας, καθώς δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή η νέα Νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή των διοικητικών προστίμων.

Συστάσεις

Το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά αλλά και ενόψει της εφαρμογής της Νομοθεσίας για την επιβολή διοικητικών προστίμων και ποινών φυλάκισης για μία σειρά αδικημάτων περί θήρας, απευθύνει ισχυρή σύσταση και προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση να ενημερωθούν όλοι σχετικά με τις προβλέψεις της νέας Νομοθεσίας, την οποία εφαρμόζει, έχοντας την σχετική εκ του Νόμου αρμοδιότητα, απαρέγκλιτα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Το κοινό Νομοσχέδιο των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της επιβολής ποινών για τις παραβάσεις περί θήρας που ίσχυαν μέχρι σήμερα και οι λαθροθήρες αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτατες ποινές σε διοικητικό επίπεδο μέχρι και ποινές φυλάκισης.

Οι παραβάσεις βεβαιώνονται επί τόπου από τον αρμόδιο Θηροφύλακα που συμπληρώνει το τριπλότυπο με τα στοιχεία της παράβασης και τις προβλεπόμενες ποινές. Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα της υποβολής αντιρρήσεων στις οικείες Δασικές Υπηρεσίες εντός πέντε ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ενώ αν οι αντιρρήσεις αυτές απορριφθούν τότε το πρόστιμο βεβαιώνεται στις Οικονομικές Υπηρεσίες όπου και πρέπει να εξοφληθεί εντός διαστήματος 15 ημερών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!