«Θα παλέψουμε να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι για το χαμό του Βασίλη, θα παλέψουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν αυτοί που στη ζυγαριά της ζωής ενός εργάτη και των κερδών τους, διάλεξαν τα κέρδη». Την παραπάνω υπόσχεση έδωσε ο Βασίλης Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων εκ μέρους όλων των Οικοδόμων και εργαζομένων απ όλους τους κλάδους που συμμετείχαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μάη στην κινητοποίηση του Συνδικάτου για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στην Αρίστη Ζαγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρίστη Ζαγορίου βρήκε τραγικό θάνατο οικοδόμος όταν μαζί με συνάδελφό του εργαζόταν σε έργα αποχέτευσης και καταπλακώθηκαν από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, χωρίς να έχει τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας. Άμεση ήταν η παρέμβαση τον συνδικαλιστών που βρέθηκαν στο χώρο, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες οικοδόμοι συνάδελφοι του 62 χρόνου εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους, ενώ ανάμεσά τους έδωσαν το «παρών» και οι οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη, η σύζυγος και τα παιδιά του. Επίσης συμμετείχε ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκλόνισε η σύζυγος του αδικοχαμένου Βασίλη

Με οργή και θυμό απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους η σύζυγος του αδικοχαμένου Βασίλη. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Ορκίζομαι στον άντρα μου που έθαψα εχθές, ότι όποιος ευθύνεται θα το πληρώσει ακριβά. Δεν θα πάει ο άντρας μου “σκυλί στο αμπέλι”. Να μην υπάρξει άλλος θάνατος σε εκείνο τον τάφο που τους βάζουν να δουλεύουν, θέλουν, δεν θέλουν, για το μεροκάματο, για τη γυναίκα και τα παιδιά τους. Και εσείς οι εργαζόμενοι που μπαίνετε εκεί μέσα, μη μπείτε ξανά. Όλοι μαζί ρε παιδιά».

«Έγκλημα νούμερο 15»

Είχε προηγηθεί η ομιλία του αντιπρόεδρου του συνδικάτου που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι ο Βασίλης ήταν ο 15ος οικοδόμος που έχασε τη ζωή του από την αρχή του έτους στα έργα που διαφημίζονται ως ανάπτυξη. «Ανάπτυξη για τους λίγους, τις κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους» τόνισε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα βαρύνουν την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου ως επιβλέπουσα αρχή του έργου και τον ΣΕΠΕ. Παράλληλα ανέδειξε ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία για να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τα έργα, είναι οι συνθήκες που οδηγούν στα εργοδοτικά εγκλήματα. Εκεί οδηγεί το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις υποστήριξε, υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους «Χατζιδάκη» και «Γεωργιάδη» ενώ κατήγγειλε «προσχηματικούς» ελέγχους στα κατασκευαστικά έργα. Πρόσθετα, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, ενώ συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.ά.

Ο Β. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε κατάπτυστες τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου που υποστήριξε ότι ο αδικοχαμένος εργάτης ήταν έμπειρος και ότι το σκάμμα δεν ήταν βαθύ για να χρειάζεται αντιστήριξη, θέλοντας να «στρώσει» το έδαφος στην πάγια τακτική της εργοδοσίας να «φορτώνει» τα εγκλήματα της, στην «κακιά την ώρα». Αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες του κλάδου για να ληφθούν μέτρα προστασίας. Υπενθύμισε τις 4 πανελλαδικές κλαδικές απεργίες τον τελευταίο χρόνο, τον αγώνα των οικοδόμων στο Μετρό της Αττικής και στο Ελληνικό αυτές τις μέρες,  για να υπογραμμίσει ότι τα αιτήματα των οικοδόμων για ΣΣΕ, ένσημο και μετρά προστασίας είναι επίκαιρα, δικαία και αναγκαία.

Πηγή 902.gr

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!