Η κυβέρνηση αρνούμενη για μια ακόμη φορά να αναλάβει τις ευθύνες της για την εξάπλωση της πανδημίας, με τις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα νέα μέτρα, φορτώνει για άλλη μια φορά στους επαγγελματίες την αντιμετώπισή της. Αφού μας ανάγκασε να γίνουμε χωροφύλακες στα καταστήματά μας, τώρα μας υποχρεώνει να ανοίγουμε στις 10 το πρωί δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου. Εξαντλητικό ωράριο για όλους εμάς, συρρικνώνοντας ακόμη τον ήδη λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουμε να αφιερώνουμε στην οικογένεια μας και να ξεκουραζόμαστε.

 

Οι επαγγελματίες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο συνωστισμός στα καταστήματά μας δεν ευθύνεται για τη διασπορά του ιού. Ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση που δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα Υγείας, που δεν αύξησε τα δρομολόγια των ΜΜΜ όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται καθημερινά, που τα παιδιά μας στριμώχνονται σε 30άρια τμήματα.

Η λογική της ατομικής ευθύνης είναι αυτή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, γι’ αυτό εμμένει στην αδιέξοδη πολιτική διαχωρισμού του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη. Όλα είναι υποταγμένα στη σχέση κόστους – οφέλους. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο ο κοινός αγώνας των επαγγελματιών όλων των κλάδων καθώς και των εργαζομένων μπορεί καταφέρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός μας!

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ72486/20-11-2021 (φΕΚ 5401Β΄) για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Τα κυριότερα μέτρα που θεσπίζονται με την Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

 

  1. Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

 

  1. Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

 

  1. Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

 

  1. Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη. Συστήνεται τα ίδια τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

 

  1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλάζει την προηγούμενη απόφασή του για πλήρη περιορισμό της πώλησης καλλυντικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης μόνο από κομμωτήρια και κουρεία, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, επιτρέπεται πλέον η πώληση και από τα καταστήματα λιανικής, εφόσον αφορά σε ένα ή δύο τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη.

 

  1. Το νέο ωράριο με έναρξη λειτουργίας στις 10.00 και λήξη στις 21.00 αφορά στις εξής περιοχές:

– Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

– Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

– Στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

 

*Δεδομένου ότι το επιτρεπόμενο ωράριο βάση της υπουργικής απόφασης είναι: 10:00-21:00 το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης των Ιωαννίνων είναι: 

 

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 10:00-14:30 &

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-14:00 και 17:30-21:00

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!