Με αρκετές διαρροές για αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιπαρέλθει τις σφοδρές αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατά μέτωπο επίθεση που έχει εξαπολύσει σε μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές αλλά και όσα αναπαράγουν τα ΜΜΕ, οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής:
– Μαχητό τεκμήριο: Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό, ενώ θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Πάντως, όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγή «απορρίπτοντας» το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που τους έχει υπολογίσει αυτόματα η εφορία, ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.
Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας.
Στην πραγματικότητα είναι αλλαγή που βάζει τον επαγγελματία να συναινέσει στον έλεγχο του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να έχουν περιέλθει σε αυτόν με άλλον τρόπο εκτός του επαγγελματικού του εισοδήματος.
– Μείωση, σε σχέση με την αρχική προσέγγιση, των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Οι συντελεστές αυτοί θα είναι: 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων. 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων. 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.
– Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πιθανότατα με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νέο καθεστώς των φορολογικών εκπτώσεων για την ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών, καθώς και το νέο ποινολόγιο για μη διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.
Οι δήθεν βελτιώσεις δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ότι δηλαδή θα μας φορολογήσουν για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Όλες αυτές οι <<διαρροές>> είναι εκ του πονηρού.

Όλα αυτά που διακινούνται τις τελευταίες μέρες ότι πρέπει διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αλλαγές στο νομοσχέδιο ή ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διορθώσεις, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής την ώρα που όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων μας.
Τίποτα από αυτά που λέγονται δεν ισχύει. Οι όποιες αλλαγές κυκλοφορούν δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου δηλαδή τα τεκμαρτά εισοδήματα και τα ψηφιακά μέσα.
Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών – επιστημόνων θα δει τη φορολογία της να αυξάνεται κατακόρυφα, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις μένουν στο απυρόβλητο.
Οι μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις της 22/11 έδωσαν το μήνυμα:

Να αποσυρθεί τώρα αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Συνεχίζουμε μαχητικά. Με τους συλλόγους μας. Με την ενημέρωση των μελών μας. Συνεχίζουμε το συντονισμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες και επιστήμονες.
Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά, για την αλλαγή τέτοιων νόμων απαιτείται συλλογική δράση τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας όλοι μία γροθιά να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας.
Απαιτούμε τώρα
● Κάτω ο προϋπολογισμός που φέρνει νέα ματωμένα πλεονάσματα
● Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το φορολογικό

● Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως
ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.  Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο
● Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη είχατε υποσχεθεί να καταργηθεί προεκλογικά. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

● Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!