ΕΕ: «Πράσινο φως» σε 5 μεγάλα αμυντικά έργα – Στα τέσσερα συμμετέχει η Ελλάδα
Στα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα αμυντικά έργα που ενέκριναν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμμετέχει η Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε drones, θαλάσσια άμυνα, διάστημα και αντιαεροπορική – αντιπυραυλική προστασία.
Στην επόμενη φάση περνά η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, μετά την έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ των πρώτων πέντε Ευρωπαϊκών Αμυντικών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας προγράμματα που επικεντρώνονται στα drones και τα συστήματα αντιμετώπισής τους, στη θαλάσσια και υποθαλάσσια άμυνα, στο διάστημα, στην αεράμυνα και αντιπυραυλική προστασία, καθώς και στην ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα συμμετέχει στα τέσσερα από τα πέντε έργα, μένοντας εκτός μόνο από το πρόγραμμα «Eastern Flank Watch».
Μετά την έγκριση των κρατών-μελών, τα έργα μπορούν πλέον να προχωρήσουν στη φάση χρηματοδότησης.
Τα πέντε αμυντικά έργα
Το πρώτο πρόγραμμα είναι το DECODER, το οποίο αφορά την ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων και δυνατοτήτων αντιμετώπισης drones.
Το δεύτερο, IMSD, επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη άμυνα στη θάλασσα και τον βυθό.
Το SPACE αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση των ευρωπαϊκών διαστημικών δυνατοτήτων για αμυντικούς σκοπούς.
Το τέταρτο έργο, EU-FIAMD, αφορά την ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Το πέμπτο είναι το Eastern Flank Watch, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συγκεκριμένα έργα έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπουν σε πολλά κράτη να συνεργάζονται στην ανάπτυξη σύνθετων και μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών δυνατοτήτων, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν από μία χώρα μόνη της.
Στα τέσσερα προγράμματα η Ελλάδα
Η ελληνική συμμετοχή αφορά τέσσερις από τους πέντε βασικούς τομείς.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για drones και anti-drone συστήματα, στην ολοκληρωμένη θαλάσσια και υποθαλάσσια άμυνα, στις διαστημικές δυνατότητες και στην ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.
Δεν συμμετέχει στο «Eastern Flank Watch», το οποίο αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ.
Η χρηματοδότηση των έργων εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 325 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για τη δημιουργία και ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και η ανάπτυξη κρίσιμων στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Τα έργα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και η υλοποίησή τους θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη που συμμετέχουν. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα συνέχισής τους και μετά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του EDIP.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033