Έφυγε από τη ζωή η Νίκη Αγνάντη, σε ηλικία 82 ετών, βυθίζοντας την επιστημονική κοινότητα σε θλίψη.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Επιθυμία της οικογένειάς της είναι αντί στεφάνων, να δοθούν δωρεές στην ΕΛΕΠΑΠ και στην Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το βιογραφικό της

Τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Σχολή Φίλτσου. Τον ίδιο χρόνο εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Montpellier της Γαλλίας, όπου φοίτησε δύο Ακαδημαϊκά έτη. Τον Δεκέμβριο του 1960 πήρε μεταγραφή και γράφτηκε στο 2ο έτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο της το έτος 1965. Από το 1966 έως το 1967 εργάστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. Αθηνών.

Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αθηνών, Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”. Το 1978 μετεκπαιδεύτηκε, με υποτροφία του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Κέντρο Καρκίνου “Memorial” της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστοπαθολογία των παθήσεων του μαστού και τον καθορισμό των ορμονικών υποδοχέων. Το 1981 έλαβε παμψηφεί το παραδεκτό της Υφηγεσίας της. Το 1973 διορίστηκε Διευθυντής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λαρίσης, όπου παρέμεινε ένα χρόνο εκτελώντας την υποχρεωτική της θητεία στην Επαρχία. Στο διάστημα της παραμονής της οργάνωσε, από το μηδέν, το Εργαστήριο και το λειτούργησε ένα μήνα μετά την άφιξή της στο Νοσοκομείο.

Παράλληλα δημιούργησε το Κυτταρολογικό Εργαστήριο (τα δύο αυτά Εργαστήρια εξυπηρέτησαν τις ανάγκες όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νομού της Λαρίσης. Το 1990 εκλέγεται Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1994-2000 διετέλεσε Διευθυντής του Μορφολογικού Κλινικοεργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1994-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής και από το 1999-2000 Διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Από το 1997-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1999-2001 και από το 2001-2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολογοανατόμων (Ηνωμένο Βασίλειο), με βάση το Δημοσιευμένο Επιστημονικό της έργο. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2003-06). Είναι η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας. Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην έρευνα για τον καρκίνο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!