Μια μεγάλη μέρα για την πόλη των Ιωαννίνων και για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η σημερινή καθώς τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία με την τελετή των εγκαινίων παρουσία του γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, η επέκταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων στην περιοχή της Κρύας.

Αυτή είναι η τρίτη φάση ουσιαστικά του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων. Η πρώτη φάση της μονάδας στην Κρύα κατασκευάστηκε το 1992 σε επίπεδο δευτεροβάθμιας επεξεργασίας. Η δεύτερη φάση έγινε το 2003 και άρχισε η λειτουργία σε επίπεδο τριτοβάθμιας βιολογικής επεξεργασίας. Σήμερα είναι η τρίτη φάση του που αποτελεί ένα ξεχωριστό βιολογικό καθαρισμό με υπερσύγχρονη τεχνολογία.

Το έργο αυτό ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια του 2000 και τελειώνει τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2020…

Οι νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των Ιωαννίνων δεν είναι ένα ακόμα τεχνικό επίτευγμα αλλά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει υλοποιήσει ποτέ η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέκας. Μαζί με την αναβαθμιζόμενη παλιά μονάδα του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων θα μπορούν από κοινού τα δύο συστήματα να επεξεργαστούν λύματα ισοδύναμου πληθυσμού άνω των 240.000 κατοίκων, όπως τονίστηκε από το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Γιώργο Παπαδιώτη.

Το παρόν στα εγκαίνια έδωσε ο πρόεδρος της “Νέας Αριστεράς” Αλέξης Χαρίτσης που ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, είπε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ακόμα Δήμαρχοι από την Ήπειρο και η βουλευτής Ιωαννίνων της “Νέας Αριστεράς”, Μερόπη Τζούφη.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης, κατά την ομιλία του ανέδειξε τη σημασία του έργου για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. «Η Λίμνη Παμβώτιδα, ένα από τα αρχαιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το έργο αυτό, καρπός συλλογικής προσπάθειας πολλών ετών, αποτελεί ουσιαστική θωράκιση του λεκανοπεδίου απέναντι στις ρυπαντικές πιέσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης. Παράλληλα, υπογράμμισε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση αστικών λυμάτων. Η νέα μονάδα, με δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων για πληθυσμό έως 240.000 κατοίκων, πληροί ήδη πολλές από τις προβλέψεις της νέας οδηγίας, προετοιμάζοντας τον Δήμο για μελλοντικές προκλήσεις, όπως η υποχρεωτική απομάκρυνση μικρορρύπων από τα λύματα.

 

Στέλνουμε το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επένδυση στο μέλλον τόνισε ο κ. Μπέγκας, προτού αναφερθεί στην ιστορία του έργου, θητείες αλλεπάλληλων δημοτικών αρχών, μια όχι πάντα εύκολη πορεία. Είχε καθυστερήσεις ακόμα και παρακωλυτικές ενέργειες, είπε με νόημα για όσους γνωρίζουν ο κ. Μπέγκας. Η προσπάθεια άξιζε τον κόπο ωστόσο, σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος δήλωσε πως δεν έκανε τίποτα για το συγκεκριμένο έργο και είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάζει κάτι για το οποίο δεν ζητήθηκε η συνδρομή της παρούσας κυβέρνησης, καθώς με επάρκεια είχαν έγκαιρα όλα δρομολογηθεί. Κάποιοιο το οραματίστηκαν, άλλοι το μελέτησαν και το χρηματοδότησαν, μερικοί βοήθησαν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και όλους αυτούς τους ευχαρίστησε ο κ. Γραφάκος. Από το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα η παρούσα ηγεσία της χώρας χρηματοδοτεί για το βιολογικό των Ιωαννίνων τη διαχείριση της λυματολάσπης και την αναβάθμιση της παλιάς μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. “Είναι η Ελλάδα που θέλουμε, είναι η Ελλάδα της προόδου αυτή” σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γραφάκος.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και νυν πρόεδρο του κόμματος της “Νέας Αριστεράς”, Αλέξη Χαρίτση. Ανέφερε πως στην πολιτική υπάρχουν και καλές στιγμές, στιγμές δικαίωσης μια τέτοια είναι για τον ίδιο η σημερινή. Στην προηγούμενη θητεία του Θωμά Μπέγκα στο Δήμο Ιωαννιτών, ο ίδιος ως Υπουργός κατέβαλε προσπάθεια για να μην απενταχθεί το έργο και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό έχει ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, έχει πολλαπλές οφέλειες για τον τόπο, δείχνει πως η συνεργασία του κεντρικού κράτους με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Ως πρόεδρος της “Νέας Αριστεράς” τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πλήρης στήριξη της Αυτοδιοίκησης για την διαχείριση του νερού.

Ακολούθως, χαιρέτισε ο Παναγιώτης Νταής, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας. Έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί το έργο, εργαζόμενους ΔΕΥΑΙ, μελετητές και κατασκευαστική εταιρεία, υπηρεσιακούς παράγοντες και κρατικά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος κτλ. Ο κ. Νταής τόνισε ότι το έργο αυτό έχει επιπτώσεις για τη μισή περίπου Ήπειρο, αφού όπως είπε το 1988 είχαν ξεσηκωθεί οι Θεσπρωτοί γιατί τα λύματα των Ιωαννίνων μέσω της τάφρου της Λαψίστας κατέληγαν στον ποταμό Καλαμά ως το δέλτα του που βρίσκεται στα θεσπρωτικά παράλια. Ένα έργο που αγγίζει όλους μας, αγγίζει όλη την Ήπειρο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Κίτσιος.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε και στον Άρη Μπαρτζώκα, πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Σήμερα είπε, είναι η πιο μεγάλη μέρα για τη ΔΕΥΑΙ, είναι μια μεγάλη μέρα για το Δήμο Ιωαννιτών, για την ευθυγράμμιση της πόλης μας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας τη συμβολή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την εκτέλεση του έργου και την υπογραφή της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει.

Οφειλόμενη τέλος, ήταν η τιμή που δόθηκε με το λόγο στους νυν και πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΙ που μίλησαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Ο νέος Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης είναι ο κ. Δημήτρης Λάιος.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!