Η γέφυρα της Βροσίνας βρίσκεται σε ένα διαχρονικά κομβικό σημείο της περιοχής, ως είσοδος στο νομό Θεσπρωτίας και τον Δήμο Φιλιατών, αλλά παράλληλα έχει μεγάλο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, που ξεκινά από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα ερείπια αρχαίας γέφυρας, και φτάνει μέχρι την περίοδο των «επιτηρούμενων ζωνών», αποτελώντας ένα από τα τέσσερα σημεία ελέγχου κατά μήκος του Καλαμά.

Η απόλυτη εγκατάλειψη του σημείου αυτού αποτελούσε όχι μόνο κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων κατοίκων (είτε λόγω της πυκνής βλάστησης που εμποδίζει την ορατότητα, είτε λόγω της απόλυτης έλλειψης φωτισμού κατά τις βραδινές ώρες) αλλά και ντροπή για τα χωριά του Δήμου Φιλιατών, αφού η γέφυρα αυτή αποτελεί την πρώτη εικόνα για όποιον επισκέπτεται την περιοχή μας. Ήταν απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας από τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με την λύση αυτού του προβλήματος, εφόσον οι αρμόδιοι φορείς δεν έδειχναν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τον χώρο αυτό. Με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαρδικίου Φιλιατών, ήρθα σε επαφή με τον Δήμαρχο Ζίτσας, κ. Πλιάκο Μιχάλη, του γνωστοποίησα το πρόβλημα και του παρουσίασα την πρότασή μου, που αφορούσε τόσο στην ασφάλεια των κατοίκων όσο και στην αξιοποίηση του ιστορικού αυτού σημείου, ενώ παράλληλα ενημέρωσα και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βροσίνας, κ. Βούρδα Δημήτρη, για την ενέργειά μου αυτή.

Η ανταπόκριση του κ. Πλιάκου ήταν άμεση, σε λίγες ημέρες είχε ήδη εγκατασταθεί φωτισμός στην γέφυρα και είχε καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος. Δημιουργήθηκε εθελοντική ομάδα, απαρτιζόμενη από κατοίκους χωριών της περιοχής (Γαρδίκι, Λιας, Ραβενή), η οποία, μαζί με τον Πρόεδρο της Τ.Κ Βροσίνας, κ. Βούρδα Δημήτρη και έχοντας στην διάθεσή της κάθε απαιτούμενο υλικό και εξοπλισμό από τον Δήμο Ζίτσας, ανέλαβε τις εργασίες που απαιτούνταν για την επισκευή και τον φωτισμό του φυλακίου, την εγκατάσταση ιστού σημαίας , την μετακίνηση των παλιών πινακίδων, τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση των νέων πινακίδων και όποια άλλη εργασία ήταν απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, η ομάδα αυτή απέδειξε ότι ο εθελοντισμός πρέπει να αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, πολύ περισσότερο σε ακριτικά χωριά όπως τα δικά μας, όπου ακόμη και τα αυτονόητα γίνονται με μεγάλο κόπο και συναντώντας πολλές «κλειστές πόρτες». Αν θέλουμε να πάει ένα βήμα μπροστά ο τόπος μας θα πρέπει να κινητοποιούμαστε όλοι, να προσφέρουμε και να αποτελούμε κίνητρο για όσους δεν τολμούν να οραματιστούν καμία αλλαγή στον τόπο μας. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Ζίτσας, κ. Πλιάκο Μιχάλη και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, επιδεικνύοντας την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη τους για τον τόπο μας:

 Τον Πρόεδρο Τ.Κ. Βροσίνας, κ. Βούρδα Δημήτρη, για την απόλυτη εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την ακούραστη υποστήριξη που παρείχε.

 Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας (Κλειτσής Σπύρος, Κρεμμύδας Σπύρος, Μπάγκα Τζένη, Μπάγκα Γιάννα, Σδούγκας Γιώργος, Τζώρτζη Ελένη, Τσιάβος Γιάννης, Τσιάβου Πόπη) για την συνεισφορά τους σε όλες τις εργασίες.

 Τον κ. Κρομμύδα Γιάννη για την δημιουργία των σιδηροκατασκευών που απαιτούνταν για την τοποθέτηση και την στήριξη των ενημερωτικών πινακίδων.

 Τον κ. Πασιάκο Μιχάλη και τον κ. Φώτση Θωμά, για το σημαντικό φωτογραφικό υλικό που μας παρείχαν από τα αρχεία του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. και του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυδρόσου, αντίστοιχα.

 Τον κ. Πέτρου Θανάση, για την πολύτιμη βοήθειά του στην συγκέντρωση ιστορικών πληροφοριών, καθώς και για τις φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

 Την κ. Ελένη Τζώρτζη για την συλλογή υλικού και την δημιουργία των μακετών για τις πινακίδες της γέφυρας και του φυλακίου.

Ευελπιστώ στην ευρύτερη ανάπλαση του χώρου (διαμόρφωση, πλακόστρωση, παγκάκια, φωτισμός, δεντροφύτευση) καθώς και την τουριστική αξιοποίηση της «καλάθας», ώστε μέσα από την συνεργασία των Δήμων Ζίτσας και Φιλιατών να αποκτήσουμε ένα στολίδι στα σύνορα των δύο νομών, δίπλα στον πανέμορφο και πολύπαθο Καλαμά μας.

Θωμάς Κρομμύδας

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!