Θετική έκβαση είχαν τα αιτήματα ενίσχυσης που είχαν υποβάλει προς το υπουργείο Τουρισμού οι διαχειριστές των χιονοδρομικών κέντρων «Ανήλιο» και «3-5 Πηγάδια» για την περαιτέρω αναβάθμισή τους, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του έργου «Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικής συνεισφοράς 43,3 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και βασικός στόχος είναι η 12μηνη λειτουργία τους, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό τους. Ένα σημαντικό έργο το οποίο θα έχει οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, καθώς βασικός στόχος είναι ο ορεινός τουρισμός 4 εποχών και αυτό συνοδεύεται από νέες θέσεις εργασίας. Ενώ είναι γεγονός ότι από την έναρξη του χιονοδρομικού, έχει αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, αλλά και γενικότερα όλη η Ήπειρος.

Συνολικά κατατέθηκαν αιτήσεις ενίσχυσης σχεδόν από το σύνολο των αδειοδοτημένων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, οι οποίες ανέρχονται σε 147,65 εκ. €, υπερκαλύπτοντας τον προβλεπόμενο και διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκ. €. Με ενεργή τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων κατά σειρά υποβολής τους (μέθοδος first come, first served), προχώρησε στην έκδοση των πρώτων δύο αποφάσεων έγκρισης των αιτημάτων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν από τους φορείς διαχείρισης των χιονοδρομικών κέντρων «Ανήλιο» και «3-5 Πηγάδια», ύψους 10 εκ. € το καθένα.

Ανήλιο – Στόχος η αξιοποίηση ως ορεινό θέρετρο όλο το χρόνο

Με την προτεινόμενη επένδυση πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανήλιου – Μετσόβου, καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της μονάδας, την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας, καθώς και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και αναψυχής. Το χιονοδρομικό κέντρο, είχε εξασφαλίσει από νωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για τη σεζόν 2023 – 2024, το οποίο μάλιστα είναι και το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας (ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, ενώ από τα τέλη του 2017 λειτουργεί υπό την τωρινή διεύθυνση της εταιρίας My Adventure).

Η Αναβάθμιση – Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου – Μετσόβου περιλαμβάνει:

Έγκριση της Αίτησης Ενίσχυσης του Επενδυτικού Σχεδίου με τίτλο «Αναβάθμιση – Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου – Μετσόβου» (Κωδικός ΗΠΔΕ: 104/31.10.2023) στο υποέργο SUB2: «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5153455) της Δράσης 16931 «Τουριστική Ανάπτυξη» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

α. Συρόμενος Αναβατήρας με Φορείο ενός ατόμου

Η παρούσα επένδυση πραγματεύεται την προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονου συρόμενου μονοθέσιου αναβατήρα, με όργανα έλξης self-service, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε νέα θέση ώστε να δημιουργηθούν καινούριες πίστες χιονοδρομίας. Ο αναβατήρας θα ξεκινά από περιοχή υψομέτρου περίπου 1.700 μέτρων και θα καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού σε υψόμετρο περίπου 1.890 μέτρα.
Με τον αναβατήρα αυτόν θα επιτευχθεί η νωρίτερη έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου και η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας καθώς θα βρίσκεται σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο όπου η χιονοκάλυψη διαρκεί περισσότερο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες πίστες και θα δοθεί η δυνατότητα για την χρήση πιστών για προπόνηση αθλητών χιονοδρομίας.

β. Εναέριος Αναβατήρας με Αποσυμπλεκόμενες Καρέκλες έξι ατόμων

Το παρόν επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονου εναέριου αναβατήρα, με εξαθέσιες αποσυμπλεκόμενες καρέκλες, ο οποίος θα αντικαταστήσει των υπάρχον εναέριο διθέσιο αναβατήρα, και θα αποτελέσει τον κεντρικό αναβατήρα στον βασικό άξονα του χιονοδρομικού κέντρου. Ο αναβατήρας θα ξεκινάει από την είσοδο του Χιονοδρομικού Κέντρου και θα τερματίζει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των χιονοδρόμων σε όλες τις υπάρχουσες πίστες οι οποίες θα μεγαλώσουν σε μήκος, αλλά και σε νέες πίστες και διαδρομές. Παράλληλα οι επισκέπτες – τουρίστες θα μπορούν να μεταφερθούν με ταχύτητα και ασφάλεια στην κορυφή του ΧΚ, όπου θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την μαγευτική θέα από την κορυφή.
Ο αναβατήρας θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς μεγαλύτερη κατά 50% του υπάρχοντος αναβατήρα, θα έχει μεγαλύτερο μήκος, θα καλύπτει μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά, ενώ θα είναι ταχύτατος και θα καλύπτει την απόσταση αυτή σε λιγότερο από τέσσερα (4) λεπτά. Ο αναβατήρας θα μπορεί να λειτουργήσει δώδεκα (12) μήνες το χρόνο για διάφορες δράσεις εκτός της χιονοδρομίας (αγώνες ποδηλάτων, ορεινή περιήγηση, ορεινοί αγώνες τρεξίματος, ξενάγηση στον ορεινό όγκο κ.λπ.).

 

Η μεγάλη αυτή ιδιωτική επένδυση που υλοποιείται από την εταιρεία “MY ADVENTURE O.E.” έχει χρονοδιάγραμμα 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

 

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!