Slideshow

Με σοβαρές καταγγελίες και προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές Ιωαννίνων επανέρχεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), καταθέτοντας αναφορά σχετικά με τη διαδικασία αγοράς οικοπέδου από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», με πρόσχημα – όπως υποστηρίζει – την ανέγερση Παιδιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης.

Η αναφορά – ολόκληρο το έγγραφο εδώ – σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, συνοδεύεται από πληθώρα εγγράφων που πιστοποιούν τα καταγγελλόμενα, ενώ αποτελεί απάντηση στην «εξοργιστική» – κατά την έκφραση της Ένωσης – απάντηση του Υπουργού Υγείας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η συγκεκριμένη απάντηση χαρακτηρίζεται από την ΕΙΝΗ ως «βρίθουσα ανακριβειών» και ως προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών «όσων ενέκριναν τη σκοπιμότητα της αγοράς και όσων υλοποιούν τον διαγωνισμό».

Η Ένωση υποστηρίζει ότι ο εν λόγω διαγωνισμός εξυπηρετεί αποκλειστικά τους μετόχους της μοναδικής εταιρείας που συμμετέχει, με συνολική δαπάνη έως 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ίδιο το Κέντρο Αποκατάστασης «δεν υφίσταται ούτε στα χαρτιά». Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υλοποίησης, ενώ γίνεται λόγος για απόπειρα διοχέτευσης κονδυλίων «στις τσέπες κάποιων μετόχων-πωλητών» τη στιγμή που οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ήπειρο παραμένουν τεράστιες.

Για την υπουργική απάντηση στη βουλή η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών τονίζει μεταξύ άλλων πως “Η κοινοβουλευτική απάντηση βρίθει ανακριβειών και αποπειράται να συγκαλύψει τις ευθύνες όσων εγκρίνανε την σκοπιμότητα της αγοράς και όσων υλοποιούνε το διαγωνισμό. Έναν διαγωνισμό, ο οποίος από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνει να εξυπηρετεί μόνο τους μετόχους της μοναδικής Εταιρίας ΑΕ που συμμετέχει στο διαγωνισμό με την δαπάνη έως 2,5 εκατ. ευρώ και δεν αποσκοπεί καθόλου στην ανέγερση Κέντρου Αποκατάστασης το οποίο άλλωστε δεν υφίσταται ούτε «στα χαρτιά» και δεν συνοδεύεται από κανένα στοιχειώδες σχέδιο υλοποίησης”.

Κεντρικός στόχος της αναφοράς είναι η αμφισβήτηση του ισχυρισμού του Υπουργείου πως «έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου του ΓΝΙ Χατζηκώστα». Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τεχνικά έγγραφα που παραθέτει η ΕΙΝΗ, η επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου ανέρχεται σε 36.000 τ.μ., εκ των οποίων έχουν ήδη καλυφθεί περίπου 25.000 τ.μ., ενώ το Παιδιατρικό Κέντρο, όπως ορίζεται στον διαγωνισμό, απαιτεί 5.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. υπόγειο. Άρα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «και χωράει και περισσεύουν 4.000 τ.μ.».

Η Ένωση παραθέτει επίσης έγγραφο του ΚΕΣΥΠΕ, στο οποίο καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι το Κέντρο μπορεί να συσταθεί χωρίς προϋπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων του Υπουργείου Υγείας, «θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση του με όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του (σκοπός, στελέχωση, διάρθρωση κλπ)».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η εισήγηση για δημιουργία του Κέντρου έγινε από τη 6η ΥΠΕ, επί διοικήσεως του κ. Καρβέλη, με την περιοχή Καρδαμιτσίων – Βουνοπλαγιάς να προτείνεται ως «ιδανική» τοποθεσία – και να συμπίπτει, όπως επισημαίνει δηκτικά η ΕΙΝΗ, με το μοναδικό οικόπεδο του διαγωνισμού.

Η ΕΙΝΗ αναφέρεται επίσης σε «μεθοδεύσεις της Διοίκησης του ΓΝΙ Χατζηκώστα» με σκοπό την επίσπευση του διαγωνισμού, ακόμη και ενώ ήταν σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Καταγγέλλει μάλιστα πιέσεις προς την Επιτροπή Αξιολόγησης για άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς, οι οποίες αναχαιτίστηκαν μόνο μετά από παρέμβαση της Νομικής Συμβούλου του νοσοκομείου, στην οποία προσέφυγαν τα μέλη της επιτροπής.

Κλείνοντας, η ΕΙΝΗ δηλώνει με έμφαση πως «δεν θα καταστεί συνένοχη στο έγκλημα έναντι των ασθενών και των συναδέλφων μας» και πως δεν πρόκειται να σιωπήσει όπως – κατά την εκτίμησή της – «η πλειοψηφία των συλλόγων εργαζομένων» των δύο νοσοκομείων της πόλης. «Όσοι προωθούν και όσοι στηρίζουν τον μετασχηματισμό των Δημόσιων Δομών Υγείας σε επιχειρήσεις, πιστοί στο δόγμα του Νέου ΕΣΥ, θα λογοδοτήσουν στους ασθενείς και τους υγειονομικούς συναδέλφους», καταλήγει η ανακοίνωση. Σε ένα δε σημείο εκφράζεται η εξής απορία: “Αν συνέβαινε η ίδια ιστορία στο ΠΓΝΙ στο οποίο είναι αναπληρωτής Διοικητής αλλά και υποψήφιος προς επιλογή διοικητής ο διοικητής του ΓΝ “Χατζηκώστα”, θα υπήρχε η ίδια ευεργετική παρέμβαση της Νομικής Συμβούλου, την στιγμή που Νομική Σύμβουλος του ΠΓΝΙ είναι η σύζυγός του;”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!