Κοινή ανακοίνωση των αδελφοτήτων Σκλιβανιτών Ιωαννίνων και Αττικής δια των προέδρων τους Βασιλείου Μαγγιώρου και Κωνσταντίνου Τζιριβήλα, αντίστοιχα, αναφορικά με την εκδήλωση ενημέρωσης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σκλίβανης για τη ΜΠΕ του έργου τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Ξηροβούνι στη Σκλίβανη που διοργανώθηκε την Κυριακή (07/04).

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν του Ορειβατικού Συλλόγου εξέφρασαν την άποψή τους φορείς από τα Τζουμέρκα, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων αλλά και κάτοικοι της Σκλίβανης.

“Όπως είναι γνωστό κατά τη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, η οποία έληξε στις 18/03/2024, υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε πολίτη ή φορέα να εκφράσει τη γνώμη του, όπως και έγινε με δεκάδες αναρτήσεις στο Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Όταν ζητήθηκε να εκφράσουμε γνώμη επί της ΜΠΕ ήταν φανερό και λογικό, ότι υπήρχαν και θετικές και αρνητικές γνώμες της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο έργο.

Για το λόγο αυτό το κοινό υπόμνημα της ΤΚ Σκλίβανης και των Αδελφοτήτων Σκλιβανιτών Ιωαννίνων και Αττικής εκφράστηκε ως «κατά πλειοψηφία» και όχι ως «ομόφωνα». Ταυτόχρονα, και με την αρνητική γνώμη του Ορειβατικού Συλλόγου Σκλίβανης πιστεύουμε ότι εκφράστηκαν καθολικά οι θετικές και αρνητικές γνώμες των κατοίκων.

Με την τοποθέτησή του Προέδρου της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων αιτιολογήθηκε στους συγχωριανούς μας ο λόγος για τον οποίο συνυπογράψαμε, ως Αδελφότητες, τη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας. Καταθέσαμε δε και ενημερωτικό φάκελο, πλέον των 60 σελίδων, με όλες τις γνωμοδοτήσεις των φορέων, θετικών και αρνητικών, για την πληρέστερη ενημέρωση των συγχωριανών μας.

Τονίσαμε δε, ότι στους όρους για τη θετική μας γνώμη προσθέτουμε και όλους τους όρους που έθεσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ με τη γνωμοδότησή του (αρ. πρωτ.: 7795/23-03-2024).

Συνεπώς, δεν εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Ιωαννίνων προσωπικές απόψεις όπως αναφέρει λανθασμένα η ανακοίνωση, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Όπως εκφράστηκαν οι φορείς της Σκλίβανης στη διαβούλευση έτσι παραμένουν και οι γνώμες τους μετά τη συνάντηση ενημέρωσης.
Επί της ουσίας της συζήτησης:
Γνώμες όπως:
• «Οι ανεμογεννήτριες για να λειτουργήσουν χρειάζονται να κάψουν λιγνίτη» ή ότι
• «Οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται ένταση ανέμου 5 μποφόρ για να λειτουργήσουν» ή ότι
• «Θα μειωθεί η εμπορική αξία των κατοικιών μας» ή ότι
• «Είναι προτιμότερο να μπουν μικρές ανεμογεννήτριες περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας», προφανώς είναι πέραν από κάθε λογική συζήτηση.

Στα δικά μας επιχειρήματα, της θετικής γνώμης με προϋποθέσεις, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα.

Ταυτόχρονα, προτείναμε από κοινού δράσεις με τους συλλόγους των Τζουμέρκων για ενημέρωση ευαισθητοποίηση για όλα προστατευόμενα είδη που εμφανίστηκαν στην περιοχή μας ιδιαίτερα του Αγριόγιδου, του Ζαρκαδιού, της Αρκούδας αλλά και του Λύκου συνδράμοντας ακόμα και τις περιπολίες της θυροφυλακής ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου αλλά και για τη μάστιγα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Οι γνώμες είναι όλες σεβαστές και κυρίως αυτές που προκύπτουν από προσωπικά βιώματα, ανησυχίες και θύμησες των απλών κατοίκων. Οι απόψεις αυτές, θετικές και αρνητικές, εκφράστηκαν καθολικά, μέσα από τις γνώμες όλων των φορέων της Σκλίβανης.

Τραγική παράλειψη είναι ότι το γεγονός ότι η αρνητική γνώμη του Ορειβατικού Συλλόγου Σκλίβανης δεν εκφράστηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θεσμικά, έως τις 18/03/2024, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του έργου ώστε να υπάρχει στο Περιβαλλοντικό Μητρώο αναρτημένη η συνολική εικόνα των φορέων της Σκλίβανης.

Η δογματική θέση ΝΑΙ σε όλα ή ΟΧΙ σε όλα δεν εκφράζει τους συν υπογράφοντες φορείς της Σκλίβανης. Στόχος μας είναι ο αξιόπιστος λόγος, με επιχειρήματα, σε όλα τα κοινά ζητήματα που προκύπτουν, μικρά ή μεγάλα.”