Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 5/2, με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ Χατζής.
Ομιλήτρια ήταν η Ζανέτ Μπατίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με θέμα: “Εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων, από την καταστροφή στην αποκατάσταση” ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Το τραγούδι της ζωής” σε σκηνοθεσία Φώτη Λυκουρέση.
Φωτογραφικό υλικό από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, άρπα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που μελετούν και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, πιάνο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται, με συγκλονιστικές μαρτυρίες, η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου. Στην Ελλάδα, η Εβραϊκή Κοινότητα αριθμούσε χιλιάδες μέλη, τα οποία υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία.
Στη Ζάκυνθο, όμως, οι Εβραίοι επέζησαν στην Κατοχή, χάρη στη γενναιότητα και την τόλμη που επέδειξαν ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Α΄ και ο Δήμαρχος του νησιού, Λουκάς Καρρέρ αλλά και οι απλοί νησιώτες.
Όταν η γερμανική διοίκηση του νησιού ζήτησε από τους δύο να παραδώσουν λίστα με όλους τους ντόπιους Εβραίους, το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν δύο ονόματα. Τα δικά τους.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Εβραϊκή Κοινότητα της Ζακύνθου είναι η μοναδική, στην οποία διασώθηκε ο πληθυσμός της από τη ναζιστική κτηνωδία. Ο αριθμός των ατόμων της Εβραϊκής Κοινότητας ήταν 275.
Ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης έχει καταγράψει μέσα από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, τη μοναδική αυτή ιστορία, με πρωταγωνιστές μάλιστα, επιζώντες Εβραίους της Ζακύνθου, που επισκέφθηκαν το νησί δεκαετίες μετά τη λύτρωσή τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Μακριδάκης
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας
Ηχοληψία: AVISAR AGAR Βασίλης Κυριακόπουλος
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Άρης Γκιουρτζόγλου, Στέλιος Λυκουρέσης
Συνεντεύξεις: Nadia Weinberg
Διάρκεια:65′
Παραγωγή: 2002.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!