Η  περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» πραγματοποίησε στα Γιάννενα  εκδήλωση με τη διπλή θεματολογία «Η Ήπειρος θέλει τρένο και όχι εξορύξεις».

Οι ομιλητές και ομιλήτριες της ημερίδας με τις εισηγήσεις τους  ανέδειξαν δυο πολύ σημαντικά θέματα για την Ήπειρο και όχι μόνο. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και τις εξορύξεις. Η διπλή ατζέντα, αφενός διεκδικητική υπέρ του σιδηροδρόμου και αφετέρου αμυντική εναντίον των εξορύξεων στην Ήπειρο, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για πάνω από 4 ώρες και προκάλεσε πλούσιο διάλογο.

Η πραγματοποιηθείσα  συζήτηση θέλει να  συμβάλει  στην επίλυση αυτών    των  δυο κορυφαίων θεμάτων που απασχολούν την Ήπειρο και δυνητικά να αποτελέσει την απαρχή μιας συσπείρωσης τοπικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα το καθένα από τα οποία μπορεί αυτοτελώς να ενώσει δυνάμεις για το καλό της περιοχής. Βιώνουμε την επιδείνωση στις συνθήκες ζωής στην Ήπειρο ως αποτέλεσμα και μιας μονοπρόσωπης άσκησης εφήμερης πολιτικής. Ευελπιστούμε και θα συνδράμουμε στην δημιουργία μιας ισότιμης και πλατιάς συμμαχίας, ενός ευρύ μετώπου Τοπικών Φορέων που θα βρουν κοινό βηματισμό στην διεκδίκηση και υλοποίηση μιας σημαντικής στρατηγικής επένδυσης – όπως είναι η Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου – που είναι αναγκαία συνθήκη για την αντιστροφή της αποδυνάμωσης στην Ήπειρο. 

Οι εισηγητές της 1ης θεματικής ενότητας, «Η διεκδίκηση του σιδηροδρόμου», αναφέρθηκαν στο ιστορικό της υπόθεσης και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία απέδειξαν ότι ο σιδηρόδρομος συνδέεται άρρηκτα με την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας μας, είναι έργο φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και η διεκδίκηση του είναι στρατηγικό λάθος να τίθεται αντιπαραθετικά έναντι των οδικών υποδομών. Η Δυτική Σιδηροδρομική Εγνατία αποτελεί αναγκαιότητα και η κατασκευή της γραμμής Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, είναι πρόταση πλήρως τεκμηριωμένη, λογική και εφικτή. Η  απόρριψη  της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου με οικονομικές αιτιάσεις συνιστά  εμπαιγμό για τους Ηπειρώτες.

Όσον αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των εξορύξεων (2η θεματική ενότητα), από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι καταχρηστικοί όροι των συμβάσεων που έχουν εγκριθεί, παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις ως «οικόπεδα» και το δικαίωμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες να προχωρούν μονομερώς σε εξορύξεις, ως έχουσες το αποκλειστικό δικαίωμα ενώ το δημόσιο απλώς να παρακολουθεί τις δραστηριότητες τους ως παρατηρητής. Σε μια εποχή που η προστασία του περιβαλλοντικού πόρου και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας πανευρωπαϊκά είναι πρόκληση να θέτεις σε κίνδυνο το πλουσιότερο υδάτινο δυναμικό της χώρας, με τα επτά (7) ποτάμια και άλλα τόσα λιμναία οικοσυστήματα της Ηπείρου! Η Μακροχρόνια Στρατηγική για το 2050 (ΜΣ50) δεσμεύει τη χώρα στο συλλογικό ευρωπαϊκό στόχο της επιτυχούς μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός  και οι εξορύξεις αντιστρατεύονται την στρατηγική της πράσινης μετάβασης, ανατρέποντας   το παραγωγικό μοντέλο που ακολουθήθηκε και χρηματοδοτήθηκε μεταπολιτευτικά. Οι σχεδιασμοί για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας δε μπορεί να ακυρώνουν τους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), όπως κι αν αυτό επικαιροποιηθεί μελλοντικά.

Η περιφερειακή παράταξη θα διατηρήσει   τα δυο θέματα στην κορυφή των διεκδικήσεων της γιατί οι  αυτοδιοικητικές παρατάξεις δρουν μέσα στην κοινωνία, την αφουγκράζονται και οφείλουν  να αναδεικνύουν τα τοπικά ζητήματα προηγούμενες των πολιτικών  κομμάτων  Είμαστε πεπεισμένοι  ότι οι μεγάλες διεκδικήσεις απαιτούν κοινωνικές συμμαχίες, πολιτική βούληση και δεσμεύσεις προκειμένου να σταματήσουν να  επαναλαμβάνονται τα λάθη  του παρελθόντος 

Ο Γιώργος Ζάψας ως επικεφαλής της παράταξης και οι περιφερειακοί Σύμβουλοι, όλη η παράταξη ευχαριστούν τους εισηγητές-τριες κ.κ. Αμπελογιάννη Βασιλική, Νάντσου Θεοδότα, Παπαβρανούση Χρίστο, Παπαδημητρίου Γιάννη, Σινιγάλια Ιωσήφ. Τον πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Κουρέντων Αθηνών και του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων (ΣΦΣΤ) κ. κ. Παπαγγέλη Μιχαήλ και Βασίλειο Παπούλια, τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων Ηλία Παπαθεοδώρου, για την συμβολή τους στο διάλογο. Όλους όσους-ες μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους ανθρώπους των κινημάτων, τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φίλους, τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση, όλες και όλους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!