Μια βιωματική περιδιάβαση στον χρόνο και την τέχνη, με όχημα τις εικαστικές δημιουργίες του Γιαννιώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, συνοδεία παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, που ερμηνεύουν επί τόπου μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας».

Ο φιλόλογος-ποιητής Γιώργος Κουλιανός διαβάζει χαρακτηριστικά κειμενικά αποσπάσματα για την ιστορία του τόπου και αφηγείται μύθους και θρύλους της ευρύτερης περιοχής. Ακολουθεί ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου από τον ίδιο τον δημιουργό τους Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης, αποσκοπεί στην εξοικείωσή τους με κείμενα, εικόνες, ήχους και σύμβολα της ζώσας παράδοσης του τόπου, και προσφέρεται δωρεάν.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, μπήκε πρώτος και αποφοίτησε πρώτος, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.
Το 1967, μετά τη στρατιωτική του θητεία, με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) μελέτησε την Αρχαία Ελληνική Τέχνη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πραγματοποιώντας μια σειρά από ταξίδια στην Αίγυπτο, την Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία, τη Σικελία όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το 1970 διορίστηκε βοηθός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας δίπλα στον δάσκαλό του Γιάννη Παππά.
Το 1974 συνδημιουργεί με 24 συναδέλφους του, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ).
Το 1981-1982 μετεκπαιδεύτηκε στην Ecole Nationale des Arts Appliques et des Metiers d’ Art στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής και τις τεχνικές της.
Το 1996-1997, με εκπαιδευτική άδεια έξι μηνών, επισκέφθηκε την Αμερική για να μελετήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση εργαστηρίων γλυπτικής των Σχολών Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του Προγράμματος Erasmus, συνδιοργανώνει τακτικά Workshops με τη Σχολή του Βερολίνου, της Brera και της Bolognia.
Εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστατεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά, σε δημόσιους χώρους. Τα γλυπτά δημιουργούνται επιτόπου.
Έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και πολλά μετάλλια, νομίσματα και μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις, τοποθετημένες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Δίδαξε 39 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”.
Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών.
Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.
Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο (2011). Με το έργο του έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα ο ημερήσιος και ο περιοδικός τύπος καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Κουλιανός γεννήθηκε το 1968 στην Κάλυμνο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ στο παρελθόν επί σειρά ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και τη διαφήμιση. Ποίηση γράφει από τα εφηβικά του χρόνια. Έχει συμμετάσχει κι έχει βραβευτεί σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες ποίησης.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Νόσος των διττών (Ποιείν 2023), Appελπις (Γκοβόστης 2020), Από ποίηση ευθυνών (Ιδιωτική έκδοση 2019), Άμωμη αλίευση (Μελάνι 2017).

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ»

Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» ιδρύθηκε το 1989 ως Μουσικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων με έδρα τα Δολιανά και είναι το πρώτο Μουσικό Σχολείο που ιδρύθηκε στη χώρα μας μαζί με αυτό του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, στην Αθήνα, και την δραστηριότητά του αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο όχι μόνο μουσικής, αλλά ευρύτερα πολιτιστικής αναφοράς στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Σχολείο συμβάλει στη γνωστική, ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς αποτελεί φυτώριο τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, η μουσική συνυπάρχει με τη γενική παιδεία, σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας και καλλιέργειας της αισθητικής, πλάθοντας μαθητές και, αργότερα, πολίτες με αξιακό υπόβαθρο και πολιτισμική συνείδηση. Και αυτό, γιατί ο συνδυασμός και η εναλλαγή της γενικής με τη μουσική παιδεία επιδρά πολυδιάστατα στην ανάπτυξη των μαθητών, την κοινωνική τους συμπεριφορά, καθώς και σε διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Οι μαθητές μας μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν με πνεύμα αποδοχής του άλλου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Στο Μουσικό Σχολείο μέσω της σκληρής δουλειάς, της άριστης συνεργασίας και της αγαστής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών λειτουργούν μουσικά σύνολα, παραδοσιακής και κλασικής μουσικής, τα οποία συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο: 2651089220

Ελληνικό Ιωαννίνων
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023
Ώρα: 9:30 π.μ.

Καλλιτεχνική δράση
ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΟΤΕΣ
Κείμενο – Αφήγηση: Γιώργος Κουλιανός
Μουσική: Ομάδα Μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας»
Ξενάγηση: Θεόδωρος Παπαγιάννης
Οργάνωση: Ars Anima
Διάρκεια: 70’

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!