Οι πρώτες δύο άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα επιδόθηκαν σήμερα στους επενδυτές («ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ» θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου), σε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος έως 600MW.

Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

O κ. Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό υπεράκτιο δυναμικό, κυρίως χάρη στο κλίμα της και στη στρατηγική θέση που κατέχει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Εκτιμώντας πως η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού θα συμβάλλει στον εθνικό στόχο για εξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος Οκτωβρίου κάναμε ανακοινώσεις για το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και τώρα ανακοινώνουμε τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορούν να προσδώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την ανάπτυξη υποδομών δικτύου και της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας, τις άμεσες διαδικασίες αδειοδότησης, την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών κ.ά. Η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα συμβάλλει, πρωτίστως, στη διασφάλιση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά και στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW ως το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα μεγάλη εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας».

H κ. Σδούκου ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι πολλαπλά σημαντική. Αφενός, επειδή γίνεται το πρώτο επίσημο βήμα μετά την ψήφιση του νόμου 4964/2022 για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό το πρώτο βήμα θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα και πολύ σύντομα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέσαμε όταν εκπονήσαμε το πλαίσιο των υπεράκτιων: Να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, να δημιουργήσει ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, δημιουργώντας νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αφετέρου, θυμίζω ότι το 2022 ορίσαμε στον νόμο ότι η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει τα πρώτα πιλοτικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού μας οράματος για τη μετατροπή της ακριτικής αυτής περιοχής της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό και γεωπολιτικό κόμβο. Εκείνη μας η απόφαση αποκτά και μία πρόσθετη, άκρως επίκαιρη και αναγκαία, αναπτυξιακή διάσταση αφού, μετά τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η προσέλκυση επενδύσεων τέτοιου μεγέθους σε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία παραγωγής “καθαρής” ενέργειας θα αποτελέσει μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό της πλήρους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής της Αλεξανδρούπολης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, σημείωσε ότι «η έναρξη ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με τη χορήγηση των πρώτων αδειών έρευνας μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο Εθνικό Ενεργειακό Σύστημα χρειάζεται να επενδύουμε σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών μάς είχε οδηγήσει ήδη από το 2007 στην αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων. Σήμερα, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις από πλευράς αδειοδότησης και εγκρίσεων, στοχεύουμε σε έναρξη λειτουργίας του έργου εντός της τρέχουσας 10ετίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα στην προσπάθεια της χώρας μας να εισάγει στο ενεργειακό της μίγμα την ηλεκτρική ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ο Όμιλος Κοπελούζου, έχοντας λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη σήμερα υφιστάμενη άδεια παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος με τη καθοριστική συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χορήγηση άδειας έρευνας αποτελεί ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας για τη δημιουργία μίας νέας αγοράς με πολύ σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, που θα συμβάλλει στην ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ και φυσικά και με το υπουργείο για την ταχύτερη υλοποίηση των επομένων βημάτων, που θα φέρουν νωρίτερα την έναρξη κατασκευής και λειτουργίας αυτών των θαλάσσιων αιολικών πάρκων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, επεσήμανε ότι «η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΔΕΥΕΠ, καθώς τόσο η παρουσία του υπουργείου όσο και των εκπροσώπων των εταιρειών αποτελούν τιμή αλλά και επισφράγιση του ενδιαφέροντος της πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας για την ταχεία ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υπεράκτιων αιολικών. Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που μπορεί να ξεκλειδώσει νέες, καθαρές πηγές ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες και να ενισχύσει έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, να προσφέρει πράσινες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Ως ο φορέας που εκπόνησε το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ και στοχεύει να προσελκύσει τις βέλτιστες επενδύσεις, θεωρούμε πως η ανταπόκριση των ελληνικών εταιρειών στα πιλοτικά πολύγωνα αποτελεί σαφή ένδειξη της αναμενόμενης ζήτησης για τον πρώτο κύκλο δημοπράτησης αδειών ΥΑΠ».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!