Μια σειρά από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις πρόκειται να οργανώσει η Axion Hellas από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου στα Πράμαντα, έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις για ενήλικες, μία για παιδιά και τρεις για όλες τις ηλικίες, ενώ θα γίνουν και δράσεις για μαθητές εντός σχολικών χώρων.
Οι τρεις δράσεις για ενήλικες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων, με το εξής πρόγραμμα:
– 16:30–18:30 Πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» – Ομιλία σε ενήλικες από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ: Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία σε ενήλικες με τίτλο: «Παιδική προστασία στην κοινωνία σήμερα – Τι κάνω ως γονιός;». Θα αναλυθούν τι σημαίνει κακοποιητική συμπεριφορά, πώς μπορούν να αντιληφθούν την κακοποιητική συμπεριφορά, πώς να αντιδράσουν εάν υποψιαστούν ότι ένα παιδί κακοποιείται ή παραμελείται – δικό τους ή άλλο παιδί. Θα γίνει συζήτηση και θα απαντηθούν απορίες για ποικίλα θέματα γύρω από την παραμέληση και την κακοποίηση του παιδιού (π.χ. σεξουαλική υγεία, όρια).
– 18:30-19:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Α’ Βοηθειών «Γίνε και εσύ ήρωας»: Ένα διαδραστικό πρόγραμμα για εκμάθηση σημαντικών τρόπων αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών. Οι εκπαιδευτικές ενότητες που θα καλυφθούν, αφορούν αναγνώριση θύματος που κατέρρευσε, ενεργοποίηση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, εκτέλεση θωρακικών συμπιέσεων και απελευθέρωση αεραγωγού, ασφαλή χρήση απινιδωτή, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα και τι ισχύει στους ενήλικες, τα παιδιά και τα βρέφη και αντιμετώπιση πνιγμού από υγρό στοιχείο. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί μέσω του προγράμματος Ε.Ε.Ε.Π.Φ. από το διασώστη Χαράλαμπο Καπνόπουλο και τη νοσηλεύτρια Αθηνά Ζήκου.
– 19:30-20:30 Η σημασία της ψυχικής υγείας σήμερα: Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας το άγχος και υγιείς τρόποι για να το διαχειριστούμε. Ενημέρωση από την ψυχολόγο Άννα Κανάρη για σύγχρονους προβληματισμούς και δυνατότητα ατομικών προσωπικών συναντήσεων μαζί της, κατόπιν συνεννόησης.

Για τα παιδιά, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, θα ανέβει στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων η παιδική θεατρική παράσταση «Η Βασίλισσα των Πάντων» (για βρέφη – 10 χρόνων). Η παράσταση, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών μέρη μαγικά με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια! Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που βρίσκονται στην ατομική τους σακούλα που τους δίνεται στην είσοδο, τραγουδώντας, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας. Η παράσταση παρουσιάζεται εδώ και ένα χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι δράσεις για όλες τις ηλικίες ξεκινούν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με τη θεατρική παράσταση «Βραδιά Κωμωδίας» με τον κωμικό Λάμπρο Φισφή, που θα χαρίσει στιγμές γέλιου με την παρουσίαση μιας χιουμοριστικής εκδοχής καθημερινών γεγονότων.
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει ο διεθνής ελληνικής καταγωγής Υπερμαραθωνοδρόμος Dean Karnazes. Στις 9 το πρωί θα μιλήσει στο ξενοδοχείο «Ορίζοντες» για τις εμπειρίες του, τα μυστικά του αθλήματος, τη διαχείριση των συναισθημάτων, την επιμονή και υπομονή και στη συνέχεια, στις 10 το πρωί, θα τρέξει με τους κατοίκους σε μικρό αγώνα ανώμαλου δρόμου (3 χλμ.), από το ξενοδοχείο έως το καταφύγιο Πραμάντων, και θα φωτογραφηθεί μαζί τους. Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Καταφύγιο Πραμάντων. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6944324156 και 2659300645 (Μπάμπης Τριανταφύλλου).

Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην ταβέρνα «Ο Μπούτζας», η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα μαγειρέψει παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προϊόντα μαζί με τις γυναίκες της περιοχής, σε ένα ταξίδι γεύσης και παράδοσης.
Επίσης, το σωματείο ΕΛΙΖΑ την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, στον χώρο του Γυμνασίου, θα πραγματοποιήσει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην ανίχνευσή της, και συγχρόνως, επιμόρφωση των επαγγελματιών του Δήμου που εργάζονται κοντά σε παιδιά (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Διοικητικοί Υπάλληλοι), για ζητήματα παιδικής προστασίας και πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!