Ο τζίρος, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί θα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Αυγούστου και θα προωθηθούν εντός του Φθινοπώρου στη Βουλή.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις του νέου συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, συζητιέται ενδεχόμενη μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής αλλά και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν αλλάζει αλλά μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες θα καταστήσουν δικαιότερο το σύστημα.
Στο ισχύον, αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος είναι ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ πέρυσι με ετήσια αναπροσαρμογή, όσο αυξάνεται κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός.
Η ελάχιστη αμοιβή προσαρμόζεται με την εφαρμογή κριτηρίων, παλαιότητας, πλήθους εργαζομένων και μέσου τζίρου στον ΚΑΔ της επιχείρησης, ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις. Για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% προβλέπεται μείωση 50% ενώ όπως άλλωστε και σε όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Για επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το νέο σύστημα για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και 33% τον πέμπτο.
Όλα τα κριτήρια τώρα θα επανεξεταστούν, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να «συμπληρώνει» για την εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου.
Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν αμέσως μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επομένου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου 2025, με «κλειδωμένο» χρονοδιάγραμμα χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.
Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών …βάρυναν τα φετινά εκκαθαριστικά, με αποτέλεσμα οι φόροι εισοδήματος να φθάσουν τα 4,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.
Το 2023, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000-3.000 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ 1.000 ευρώ θα πληρώσει το 17% και το 54% (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την περασμένη χρονιά) θα πληρώσουν από 1.000-3.000 ευρώ. Αυτοί οι υπολογισμοί είχαν γίνει στα …χαρτιά πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τώρα – μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων- θα γίνει απολογισμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων.
Πηγή ertnews.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.