Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος, μετά την εισβολή του το πρωί της Δευτέρας (10/03) στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου έσπασε προστατευτική τζαμαρία και άρπαξε εικόνες, φωνάζοντας ότι «προσβάλλουν τη θρησκεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας είπε να διαταχθεί δικογραφία για πλημμέλημα και να αφεθεί ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής της «Νίκης» κρατούνταν από αστυνομικούς σε χώρο της Πινακοθήκης, όσο η ΕΛΑΣ περίμενε οδηγίες από τον εισαγγελέα για το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς για να συλληφθεί.

Oι πρώτες του δηλώσεις

Σε δηλώσεις κατά την αποχώρησή του, ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξεκρέμασα τέσσερις εικόνες, βέβηλες εικόνες, δυο από αυτές μου ξεφύγανε μόλις πήγα να γυρίσω και έσπασε το τζαμάκι τους. Εδώ και ενάμιση μήνα έχω κάνει επίκαιρη ερώτηση προς την κυρία Μενδώνη, γιατί μέσα εδώ στην Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενείται μια βέβηλη έκθεση, που καταπροσβάλει το πρόσωπο της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου, των Αρχαγγέλων που εμείς στα σπίτια μας μάθαμε να προσκυνούμε και να σεβόμαστε».




 

Νωρίτερα, υπήρξε διάλογος σε υψηλούς τόνους και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μεταξύ του Παύλου Σαράκη, συνηγόρου του βουλευτή του κόμματος «Νίκη» Νίκου Παπαδόπουλου και του νομικού συμβούλου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κλειστή η Εθνική Πινακοθήκη

Παράλληλα, κλειστή θα παραμείνει η Εθνική Πινακοθήκη, μετά το επεισόδιο με τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης: «Η λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου αναστέλλεται προσωρινά λόγω της επίθεσης σε έργα τέχνης από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Νίκη, Νικόλαο Παπαδόπουλο. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από την Εθνική Πινακοθήκη εντός της ημέρας».




Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 381 του Ποινικού Κώδικα, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας αποτελεί πλημμέλημα, εκτός αν πληρούνται συγκεκριμένες επιβαρυντικές προϋποθέσεις.

Η μόνη περίπτωση που η φθορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακούργημα είναι όταν αφορά μνημείο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και η πράξη διαπράχθηκε είτε στο πλαίσιο οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας είτε από περισσότερα άτομα που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την τέλεσή της.

Για τους βουλευτές ωστόσο, η ποινική ευθύνη και η ενδεχόμενη δίωξή τους για οποιοδήποτε αδίκημα –συμπεριλαμβανομένης της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα– διέπεται από ειδικές διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!