Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μεγάλο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 14-01-2022 από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο Υπουργείο Παιδείας για ασφαλή σχολεία, αποχές και καταλήψεις, λόγω της συνεχιζόμενης αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα σχολεία.

Με την επαναλειτουργία των σχολείων και τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, έχουν προκύψει πάρα πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία με χιλιάδες νέα κενά τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα πάγια κενά, που το ΥΠΑΙΘ δεν έχει καλύψει μέχρι σήμερα. 

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, και μάλιστα σε μια περίοδο δραματικής κορύφωσης των κρουσμάτων. Με τμήματα των 25 και πλεον μαθητών, με εκατοντάδες συγχωνεύσεις,  με πληρότητα σχολικών λεωφορείων στο 100%, με το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος, επιστρέφουμε στις σχολικές τάξεις απροστάτευτοι, με μοναδικό «μέτρο» ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη μόνο εβδομάδα.

Ακόμα πιο απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς το ΥΠΑΙΘ δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για αυτούς.

Ενώ σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι με σοβαρά νοσήματα δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, οι εκπαιδευτικοί  που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υποχρεώνονται σε συνωστισμό μέσα στις πολυπληθείς τάξεις. 

Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ δεν έχει εισακουστεί από την αρχή της πανδημίας.

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση για άλλη μία φορά δείχνουν το ανάλγητο πρόσωπό τους, καθώς με συνειδητή πολιτική τους απόφαση θέτουν σε κίνδυνο την ζωή μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. 

Θα είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει

Και αντί το ΥΠΑΙΘ να φροντίσει εγκαίρως για τις απαραίτητες προσλήψεις, δίνει προφορικές εντολές «εσωτερικής κάλυψης κενών» μέσω του ΓΓ κ. Κόπτση, που αποτελούν μία ακόμη σαφή παραβίαση του εργασιακού και διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Τόσο η κείμενη νομοθεσία όσο και η νομολογία των δικαστηρίων ορίζουν σαφώς τόσο το εργασιακό όσο και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

Εφιστούμε την προσοχή στους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολείων να μην υπακούουν σε προφορικές παράνομες εντολές του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

 

Καλούμε τους/τις  εκπαιδευτικούς να  μην επιτρέπουν την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και να καταγγέλλουν στις ΕΛΜΕ κάθε τέτοια απόπειρα της διοίκησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα self-test καθώς και μοριακά τέστ, ιχνηλάτηση με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους και όλες. 
  • Προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. 
  • Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία. 
  • Κατάργηση  τώρα όλων των συγχωνεύσεων τμημάτων.
 • Όχι υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά, όχι συνδιδασκαλίες, κανένας εκπαιδευτικός που νοσεί δεν κάνει τηλεκπαίδευση. 
  • Προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με απαλλαγή από την δια ζώσης διδασκαλία και δικαίωμα να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές/τριες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να δοθούν τώρα άδειες ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος. 
  • Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση των ειδικών μασκών για την προστασία όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών. 
 • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της Τράπεζας θεμάτων  και άμεση μείωση της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στης Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων των παιδιών από την τηλεκπαίδευση. 
 • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της τηλεκπαίδευσης.

 

   Για την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!