“Για ακόμα μία φορά η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από οξυμένα προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη δωδεκάχρονη πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που οδηγεί στη γιγάντωση των τμημάτων και στην ακύρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών έχει οδηγήσει τα σχολεία σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές και ο προγραμματισμός να προσλάβει αναπληρωτές με βάση τον ακραίο αριθμό των 27 μαθητών ανά τμήμα, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, εξάντληση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βάση της αγωνιώδους προσπάθειας των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα είτε να βρουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαρύνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές. 

Επίσης βαραίνει και τα εδώ στελέχη της εκπαίδευσης τα οποία, παρόλο που το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ήδη από το καλοκαίρι τους είχε επισημάνει ότι θα δημιουργούνταν αυτά τα προβλήματα, εφαρμόζουν άτεγκτα και απαρέγκλιτα την αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική, ξεχνώντας ότι προέρχονται από το χώρο των μάχιμων εκπαιδευτικών και σε αυτόν θα ξανάρθουν. 

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κρίνει σκόπιμο να επισημάνει τόσο στη διοίκηση της Δ.Δ.Ε Ιωαννίνων όσο και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι είναι υψίστης σημασίας για τη μη υπονόμευση του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου η αυστηρότατη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τiς μετεγγραφές των μαθητών, καθώς και των προβλεπόμενων διατάξεων για την χωροταξική κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες. 

Για αυτό το λόγο τους καλούμε να μη συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εκπεφρασμένης θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να άρει τους χωροταξικούς περιορισμούς στην εγγραφή των μαθητών, επιτρέποντας στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα δημιουργήσει σχολεία 1ης και 2ης κατηγορίας με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τη χρηματοδότηση, την οργανικότητα και εν τέλει ακόμα και την ύπαρξη κάποιων σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η αναζωπύρωση της επιδημίας, τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, καθώς και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να δρομολογήσουν την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει μεγάλο αριθμό μαθητών, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων.   “

    

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!